Recenzija: Samsung Galaxy Tab 10.1v

U prosincu prošle godine u rukama smo imali prvi Samsungov tablet, 7-inčni Galaxy Tab, jedan od prvih Android tableta uopće. S obzirom da smo se do tada uglavnom bavili mobitelima, odnosno smartphone uređajima, susret s tabletom je izazvao posebno oduševljenje. Danas, pola godine kasnije, u ruke nam je došao osjetno veći tablet, punim nazivom Samsung P7100 Galaxy Tab 10.1v koji, pogađate, ponovo oduševljava. Možda će zvučati neozbiljno, ali mogli bismo reći da oduševljenje raste proporcionalno veličini zaslona.

Iako su ova dva uređaja po formi dosta slična moramo odmah u početku konstatirati da se radi o dva potpuno različita koncepta. Naime, 7-inčni tablet, poput originalnog Tab-a, zbog svojih je dimenzija kompaktan i lako prenosiv, stane u veći džep ili omanju torbicu. Za razliku od njega, 10-inčni tableti poput našeg Galaxyja 10.1 dimenzijama prelazi veličinu džepa te stane tek u torbu za dokumente pa će u svrhu prenošenja biti potrebno nabaviti posebnu torbu ili pak odgovarajuću futrolu.

Prvi tableti, kao npr. (7-inčni Galaxy Tab) temeljen je na Androidu 2.2 Froyo. Ubrzo zatim Google je izašao s teorijom da Froyo, kao ni njegov nasljednik Gingerbread, nisu baš optimizirani za tabletie već su namijenjenji isključivo mobitelima, odnosno smartphone uređajima. Ipak, u praksi se Froyo nije pokazao problematičnim, ali je Google unatoč tome odlučio napraviti posebnu verziju Androida za tablete i tako je nastao Android 3.0 iliti Honeycomb.

Samsung Galaxy Tab 10.1 u startu je vodoravno orijentiran, o čemu svjedoči smještaj prednje kamere za video pozive, ali i položaj loga proizvođača na poleđini. Osobno smatram da je vodoravan položaj logičan i više ergonomičan od okomitog jer omogućuje, recimo,  najbolji prikaz punih web stranica, do primjerice kolega Jadran preferira upravo okomiti položaj. Najvažnije je to da ga možete koristiti kako vam odgovara.

Bilo bi dobro da odmah razjasnimo i nedoumice oko naziva. Naime, uređaj o kojem govorimo nosi naziv Samsung Galaxy Tab 10.1v, a od varijante bez oznake „v“ razlikuje se po tome što nema utor za memorijske kartice, ali ima 8 megapikselnu kameru umjesto 3 megapikselne.

Namjena

Namjena tablet računala u prvom redu svodi se na pregledavanje interneta, primanje/slanje elektroničke pošte, čitanje elektronočkih knjiga te korištenje office alata. Istina, sve to možete raditi i na stolnom ili prijenosnom računalu, no kod tableta je slučaj što to radite dosta opuštenije. Dodatna prednost tableta leži u prenosivosti. Naravno, tu je i zabavni dio kao što je gledanje filmova, dok slušanje glazbe iz objektivnih razloga neće biti baš omiljena radnja. Ono što na ovom uređaju ne možete korisiti su klasični telefonski pozivi, ali je zato itekako moguće korištenje VoIP i video poziva. SMS poruke u trenutnoj verziji  firwarea nisu podržane, no vjerujemo kako će se i to uskoro ispraviti. Premda, pored WiFi-a ili jednog od povoljnih podatkovnih paketa u kombinaciji s mailovima i instant poukama ne vidimo previše razloga za korištenje SMS-a.

Kad govorimo o namjeni tablet uređaja ovih dimenzija svakako treba spomenuti iPad koji je svojom pojavom općenito popularizirao ovaj koncept. Razna istraživanja, ali i poslovne bilance kompanija koje se bave maloprodajom govore kako je iPad donekle potisnuo prodaju laptopa. Naime, dobar dio ljudi laptope je koristio ili još uvijek koristi za najjednostavnije radnje, poput surfanja internetom te gledanje slika i filmova, za što nije potrebna fizička tipkovnica, kao ni mnoge druge ugrađene komponente. 10-inčni Tablet ovdje uskače kao odlična zamjena jer je osjetno lakši i manje nezgrapan.

Sve u svemu, s tabletom ovih dimenzija praktički možete raditi sve što inače radite na računalu.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT