Recenzija: Samsung Galaxy Tab 8.9

Samsung, jedan od najvećih proizvođača mobilinih uređaja na svijetu u ponudu je nedavno uvrstio cijeli niz tablet računala raznih dimenzija. Nakon inicijalnog 7-inčnog Galaxy Tab-a P1000 vidjeli smo Galaxy Tab 10.1v i Galaxy Tab 10.1 čiji nazivi otkrivaju dijagonalu zalsona. Kao popuna “rupe” između ove dvije veličine dolazi nam Samsung Galaxy Tab 8.9 koji pokušava objediniti prednosti gore navedenih modela, a istovremeno ostaviti vlastiti pečat.

Neovisno o tome što ovim segmentom tržišta još uvijek dominira Appleov iPad-a Android tableti ipak polako pronalaze svoje mjesto pod suncem. Skorim izlaskom nove verzije Androida Ice Cream Sanwich situacija bi se, po mnogim analitičarima, trebala dodatno promijeniti u korist Androida.

Čemu toliko modela?

O tome zašto su se u Samsungu odlučili na ovako širok spektar dimenzija uređaja mogli bismo nagađati i diskutirati satima. Netko će reći da je to pametan potez, dok će drugi to smatrati potpuno nepotrebnim. Pokušajmo stvari postaviti ovako: krenimo od iPad-a (2), čija dijagonala zaslona iznosi 9,7 inča. U ovih godinu i pod dana iPad je nametnuo određeni standard u veličini za koji smo vidjeli da ga je modeleom 10.1 slijedio i sam Samsung. Ipak, imajući u vidu da su potrebe i mogućnosti ljudi različite vrlo je vjerojatno da spoemnuta dimenzija neće odgovarati svima.

Ergonomija u praksi

Tako primjerice 7-inčni Galaxy Tab stane u svaki veći džep ili manju torbicu, dok za npr. iPad ili Tab 10.1 morate sa sobom nositi dodatni komad prtljage. Galaxy Tab 8.9 neće stati u torbice u koje stane 7-inčni tab, ali će zato biti puno lakši za manipulaicju od onog 10-inčnog ili iPad-a. “Skraćivanjem” dijagonale za 1,2 inča (3,05 cm) nećete puno izgubiti na kvaliteti prikaza, ali ćete si zasigurno olakšati transport. Ne treba zanemariti ni masu uređaja koja je manja od one kod starijeg brata što će rezultirati lakšom malipulacijom jednom rukom. Ovdje doslovno mislim na izležavanje u krevetu ili na kauču te gledanje npr. filma dok uređaj držite u jednoj ruci. Galaxy Tab 8.9 (447 g) za četvrtinu je lakši od iPad-a 2 (601 g) i skoro jednako toliko od svog starijeg brata Tab-a 10.1 (565 g). Ova se razlika naizgled možda ne doima velikom, no nakon pola sata držanja uređaja u jednoj ruci osjetit će se sigurno.

Dizajn, konstrukcija, zaslon…

Iako se po mnogim diskusijama, ali i sudskim tužbama dizajn Samsungovih tableta dovodi u direktnu vezu s Appleovim iPadom, razumnma i racionalna osoba takvu će sličnost teško doživjeti kao spornu. Naime, današnji su mobilni uređaji, kao i mnogi drugi tehnološki proizvodi sve više slični jedni drugima pa je, po mom osobnom mišljenju, sama implikacija da je netko od nekog kopirao dizajn pomalo suluda.

Bilo kako bilo, Samsung Galaxy Tab 8.9 lijepo je dizajniran, a njegova debljina od 8,6 mm deklalira ga kao najtanji tablet na svijetu. Čisto za informaciju, istu debljinu ima i njegov stariji brat Galaxy Tab 10.1. Činjenica da uređaj na prednjoj strani ne posjeduje hardveske ni kapacitivne tipke dodatno doprinosi izvrsnom jednoobraznom dizajnu. Položaj prednje i stražnje kamere, kao i logo proizvođača određuju primarnu orijentaciju ovog uređaja kao vodoranu. Iako je najvećim dijelom izrađen iz plastike uređaj je izrazito kompaktan i čvrst.

Zaslon dijagonale 8.9 inča ima HD rezoluciju od 1280 x 800 točaka, dok je tehnologija izrade LCD. Vidljivost na vanjsnom svijetlu je izvrsna, ali ni u zatvorenom prostoru ne zaostaje puno za AMOLED zaslonima koje nalazimo na uređajima manjih dimenzija.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT