sakrij banner

Recenzija: Sony Xperia J

2012 godina će po mnogočemu biti upamćena, a među ostalim i po broju različitih modela iz Sonyjeve Xperia serije koja praktički pokriva sve kategorije Android uređaja, tj. cjenovne razrede i dijagonale zaslona.
Kao jedan od zadnjih ovogodišnjih modela, dolazi nam Xperia J u svojstvu predstavnika nižeg cjenovnog ranga uz nešto veće dimenzije i rezoluciju zaslona.
Ne treba sumnjati da će i ovaj model pronaći put do kupaca, a hoće li zadovoljiti i vas, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 124.3 x 61.2 x 9.2 mm
– Masa: 124 grama
– Zaslon: 4,0 TFT LCD 480 x 854 točaka, 245 ppi, Gorilla glass
– SoC: Qualcomm MSM7227A Snapdragon
– CPU: Cortex-A5 takta 1 GHz
– GPU: Adreno 200
– RAM: 512 MB
– Interna memorija: 4 GB; korisniku dostupno 2 GB
– Utor za microSD memorijske kartice
– Kamera: 5,0 MP
– Video kamera: 640 x 480, 30 fps
– Operativni sustav: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
– Stereo radio s RDS-om
– Baterija: 1750 mAh

Prednosti

– Dobar dizajn i kućište
– Baterija
– Cijena

Nedostaci

– Procesor starije generacije
– Nerazumno tvrde hardverske tipke
– Povremeno zastajkivanje sučelja
– Ispodprosječna video kamera
– Video player nema podršku za DivX i ostale popularne video formate

Dizajn, kućište i ergonomija

IMG_2093

 

IMG_2095IMG_2096

Sony Xperia J svojim dizajnom neodoljivo podsjeća na top model Xperia T, koji osnovu dizajna vuče još od modela Xperia Arc. Dakle, stražnja strana uređaja je blago zakrivljena u unutrašnjost, čime se stječe određena doza elegancije koju dodatno pojačava kromirani rub oko cijelog kućišta.
Premda je kućište izrađeno iz plastike, ona se ne može nazvati jeftinom. Stražnji dio, tj. poklopac baterije izrađen je iz gumirane plastike koja sprečava klizanje i ostavlja dobar osjećaj držanja u ruci. Prednjim dijelom dominira zaslon koji se nalazi u istoj ravnini s kapacitivnim tipkama na dnu, koje su označene, tj. vidljive i kad zaslon nije aktivan.

Kritiku upućujemo na prilično tvrde i relativno teško dostupne tipke za podešavanje glasnoće te posebice onu za uključivanje uređaja, odnosno otključavanje/zaključavanje zaslona. To što se nalaze previše blizu kromiranom rubu samo po sebi možda i ne bi predstavljalo problem, da za njihovu reakciju nije potreban prilično jak pritisak. Potpuno privikavanje ovim tipkama potrajat će više nego što je uobičajeno.

Svojim dimenzijama 124.3 x 61.2 x 9.2 mm uređaj dobro leži u ruci, unatoč donekle neergonomski oblikovanom donjem dijelu kućišta. Mala masa također utječe na nošenje u džepovima i ukupnu lakoću korištenja.

Zaslon

4,0-inčni zaslon kojeg nalazimo na ovom uređaju izrađen je u TFT-LCD tehnologiji koja je sada već prilično zastarjela, no za razliku od većine koje smo do sada vidjeli, ovaj ima nešto veći kut vidljivosti. Dojam upotpunjuje rezolucija od 480 x 854 točaka, što daje gustoću od respektabilnih 245 ppi. Odaziv i preciznost također su na zadovoljavajućoj razini.
Zaslon je prilično blještav, što je inače osobina svih LCD zaslona, a ono što nedostaje jest mogućnost postavljanja automatskog osvjetljenja.

Stranice: 1 2 3


 
           






74 Komentara

30/12/2012.
u 00:19
 
rogi
e moj sony...i dalje sam pri odluci da je moj sony(ericsson) xperia neo moj zadnji sony-jev mobitel specifikacije iste kao i u xpera j ali jelly beenu (službenom) se nemoram nadati
30/12/2012.
u 00:23
 
kile
Da ovo će dobit JB, a ostali neće tipa arc s, sole ili xperie U, čudne odluke
30/12/2012.
u 09:41
 
Ivan
Prednost cijena od 2000kn, a specifikacije iste (jako slicne) Huawei Ascend G300 i ZTE Blade 3
30/12/2012.
u 10:29
 
iggytod
prvo,slazem se sa ivanom. posjedujem zte blade 3, ima TFT ekran I automatsko osvjetljenje,a gore u tekstu pise nemogucnost auto osvjetljenja. :S
30/12/2012.
u 11:17
 
R.
Kao da promatram komad namještaja iz 1960ih. Ni traga inovativnom dizajnu ili eleganciji. Užas od mobitela. Žalim sve one koji će ga kupiti.
30/12/2012.
u 11:25
 
Krešimir Blažev
Nadam se da je to zaista tvoje subjektivno mišljenje, a ne trollanje kao što se na prvu ruku čini.
30/12/2012.
u 11:33
 
Ivan
@R. meni je mob dizajnom cist ok, ali o ukusima se ne raspravlja kak se kaže. @Krešimir Mene samo mući ovo kak mu je prednost cijena od 1850kn kolko sam ga najjeftinjeg uspjel naći, dok njegova konkurencija ZTE Blade 3 dođe 1000kn, a Ascend G300 1300kn. Uz sve to još mu je nedostatak zastajkivanje sučelja i ispodrposječna kamera. Razlika u cijeni 550 do 850kn samo zbog boljeg brenda?
30/12/2012.
u 11:40
 
Krešimir Blažev
Cijena mu je prednost u usporedbi sa skupljim uređajima, dakle za one kupce koji ne žele plaćati više, a žele imati dobar i pouzdan proizvod. Naravno, Huawei i ZTE su još povoljniji, ali se isto tako tek trebaju dokazati s kvalitetom i podrškom.
30/12/2012.
u 12:40
 
Assassin
Katastrofa od uredjaja..Sony izbacuje sve gore i gore uredjaje, sa sve gorim i gorim hardverskim komponentama.. Ehh kad se sjetim vremena kada su u Xperie Mini ugradjivali iste komponente kao i u Xperiu Arc koja je tada bila top model..ta ista Xperia Mini ima bolji hardver i od ove Xperie J..
30/12/2012.
u 14:02
 
lili
Cijena je pristupacna, dizajn je po meni odlican, kada sam ga prvi put drzala mislila sam da drzim neki puno skuplji i bolji uredaj. Sve u svemu, uredaj je po meni odlican za nezahtjevne korisnike, i molim vas, kada idete pisati negativne komentare imajte na umu da uredaj kosta 2 000 kn i da nije ni blizu xperii T i za svoj cjenovni rang mobitel je vrlo dobar.
30/12/2012.
u 14:41
 
R.
@Krešimir Blažev: nije u pitanju nikakvo trolanje. Imam još uvijek Nokiu E51 kao backup telefon i na prvi pogled je 10x elegantnija od ovog Sonyja. Dakako da je to subjektivno mišljenje. Sonyjev mobitel me podsjeća na ovaj auto: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/NSU_Prinz_rot.jpg. Kada je Sony Ericsson izbacio u javnost prve fotke modela Arc (na čijem dizajnu je temeljen i ovaj model J), za njega se moglo slobodno napisati da je lijepo dizajniran, ali ova Xperia J je užas. Složio se netko samnom ili ne. Osim toga, Sony forsira izbacivanje modela temeljenih na staroj tehnologiji iz 2011., pa dok ide, ide. @lili: 2000 kn je previše za model s hardverom iz 2011., a koji ima CPU iste snage kao i moja Xperia iz spomenute godine i još k tome lošiji GPU. 2000 kn nikako ne može biti povoljna cijena za nezahtjevne korisnike. Malo realnosti u procjeni ne bi škodilo. Žao mi je ako sve ovo izgleda preoštro, ali ne volim kad mi netko pokuša prodati rog pod svijeću.
30/12/2012.
u 14:45
 
Krešimir Blažev
Ma sve 5. Mislio sam da govoris o dizajnu, ali ukupno gledajuci, da, hardver je starije generacije.
30/12/2012.
u 16:49
 
malke
ovu recenziju sam cekao,i sad dvojna sola ili J? vasa misljenja.
30/12/2012.
u 16:55
 
raky
je starije generacije,ali isto tako od brand name proizvodjaca bas i nema konkurencije. mislim da su mnogi malo razmazeni, da ne kazem nerealni...jer ovo uporedjuju sa SGS 3, pa kazu da je zastario. ok, zte,prestigio,huawei i jos mnogi proizvodjaci nude i bolje za manje para,ali i u visem rangu je tako,pa su ipak SGS3 i iP5 najprodavaniji uredjaji na svijetu. ovo je cisto ok telefon za klinca od 15-16 (da, sigurno im treba bolji i skuplji,zar ne!?) ili za nekog starijeg,kome ne treba poslovni telefon. ovo je vrsta uredjaja koja se sirom svijeta uz pretplate daje besplatno ili uz simbolicne cijene,a to sto je kod nas jedna druga prica je vec problem koji nije na Sony-ju da rijesava
30/12/2012.
u 17:00
 
Ivan
@malke moj izbor bi bila sola zbog dual core procesora, mozda je i malo kompaktnija @raky 15-16 godišnjaku bi trebal biti dovoljani Huawei i ZTE, ak se gleda da im netreba skuplji mobitel
30/12/2012.
u 17:02
 
Krešimir Blažev
U ovom bih slučaju i ja uzeo Solu.
30/12/2012.
u 17:09
 
malke
da,to sam i pretpostavljao,dosta ih hvali solu. Tnx
30/12/2012.
u 23:20
 
Petar
Ovo je čisto za teenagere. Izgleda kvalitetan i skup mobitel, a zapravo hardverski je loš. U HT-a je skuplji od XPERIA-e Go koja ima bolji hardware samo nedostaje prednja kamera i manji je, ali se zato dobiva bolji hardware i vodootpornost.
30/12/2012.
u 23:22
 
Jakov
Xperia U definitivno nova se nabavi (iz trgovine) za 1700kn na crno i za 1200 a po svemu osim po ekranu je bolja od ove i ons nece dkbiti JB... Omg :(((
31/12/2012.
u 12:41
 
kile
R ne znam u šta si ti gledao , ali baš izgleda elegantno i dobro, o hardveru otom potom
31/12/2012.
u 14:34
 
R.
Meni je taj telefon ružan.
31/12/2012.
u 19:57
 
kile
super
03/01/2013.
u 09:01
 
Simba
Sigurno bi prije kupio xperiu U nego ovo. Precjenjen mobitel s obzirom na hardware.
03/01/2013.
u 16:27
 
koksy
Neznam ali da huawei ili ZTE stave 6 jezgri strašno ogavno izgledaju a sony će uvjek imati ono nešto. a huawei to ti je kao kia auto,dobar ali kia ...
06/01/2013.
u 14:21
 
kile
Znam šta si htio reći, ali usporedba ti je malo kriva, izgleda da se nisi sjeo u nove kie, predobre su, bolje od 90% auta u klasi
07/01/2013.
u 14:53
 
adrian
U Njemačkoj 209 eura, otključan, još kad se odbije porez dobije se relativno povoljna cijena. Iako rađe ću kupiti S3 mini za 299 eura
09/01/2013.
u 01:36
 
kile
Rađe si uzmi Xperiu P, 5 puta bolja od minia
12/02/2013.
u 23:16
 
peperko
Krešo pitanje, jel bolji ovaj mobitel ili sony xperia miro? Trebao bi jedan jeftiniji android uređaj, pa ne znam koji bi si kupio.. vidim perfomanse, ali one nekada malo znace.. mozda neki jeftinij uređaj koji si imao u rukama a ostavio je na tebe odlican dojam, nije bitan proizvođac? treba mi za surfanje, pregled maila, gledanje filmova i nekada za skidanje razlicitih stvari s torrenta! ne bi bas uzimao nesto da je presporo, jer sam do sada koristio sve uredaje srednje vise klase, ili visoke.. trenutno posjedujem s3 i nexus 4.. znam da se ne mogu usporedivati ti mobiteli, ali neki puno jeftinij uređaj koji bi me zadovljio.. otprilike do 1500 kn, moze i malo vise.. oprosti na ovolikim pitanjima.. unaprijed se zahvaljujem!!
13/02/2013.
u 06:49
 
Krešimir Blažev
Xperija J ima veci ekran pa je mozda bolji izbor za to sto si nabrojao
13/02/2013.
u 12:53
 
peperko
@Krešo hvala na brzom odgovoru! :) Jel bi mi mogao ti preporuciti neki mobitel da kupim za te stvari koje sam nabrojao? Nesto sto ti mislis da bi bilo cist ok za te stvari koje trebam! Hvala!
13/02/2013.
u 13:00
 
Krešimir Blažev
Iskreno, za 1500 kuna ćeš teško naći nešto što će te zadovoljiti nakon S3 i N4. Pokušaj ići na Prestigio 4500 (2000,00 kuna) http://mob.hr/recenzija-prestigio-multiphone-4500-duo/
13/02/2013.
u 20:13
 
lili
U svakoj recenziji stavljate slike zaslona mobitela npr u meniu ili na pocetnom zaslonu pa htjela bi vas pitat kako to napravite?
13/02/2013.
u 20:14
 
Krešimir Blažev
Screenshotove uzimaš tako da istovremeno pritisneš tipku za smanjivanje glasnoće i onu za uključivanje uređaja. Funkcionira samo na Androidu 4.0 i novijim verzijama.
15/02/2013.
u 21:45
 
KUPAC
KOLIKO KOŠTA??
20/02/2013.
u 15:31
 
grakty
@KUPAC, ja sam ga u TELE2 platila 2200 na popustu od 50%...
08/03/2013.
u 16:00
 
M&M
Krešo savjet..experia J ili htc 8s????
08/03/2013.
u 16:02
 
Krešimir Blažev
Najprije se odluci za platformu. Dvije poptuno razlicite price
08/03/2013.
u 16:01
 
M&M
*xperia:P
08/03/2013.
u 16:04
 
Krešimir Blažev
Osobno bih kupio Xperiu P, ali ponavljam, najbitnije je da se odlučiš koju platformu želiš.
08/03/2013.
u 16:25
 
M&M
Moram izabrati izmedu ta dva mob..sad sam malo proletio po windows OS i i dosta aplikacije nema i ako ima nisu iste kvalitete(sudeci po recenzijama)...jel mozda ima novih naznaka kad ce update na JB?
08/03/2013.
u 16:27
 
Krešimir Blažev
Preporučam Android u svakom slučaju. Po mom subjektivnom mišljenju Windows Phone još nije dorastao Androidu ili iOS-u.
08/03/2013.
u 16:32
 
M&M
Izabrao sam,zahvaljujem...nadam se skoroj nadogradnji na JB......
09/03/2013.
u 19:50
 
Jerko
Jel uredjaj na micro SIM ili ?
09/03/2013.
u 19:53
 
Krešimir Blažev
Obični SIM
22/03/2013.
u 14:00
 
Brba
jučer se nadogradio na JB... sasvim neočekivano... kolega sa T-om i dalje ništa...
28/03/2013.
u 18:53
 
Petra
ljudi! ovaj ili sony xperia miro? nisu mi bitni nikakvi hardveri, procesori i te gluposti. Tele 2 mi nudi miro za 795kn uz revoluciju, a T-mobile mi nudi J za 1095kn. Ima li stvarno miro prednju kameru, jer u Tele 2 su mi rekli da nema
28/03/2013.
u 18:56
 
Krešimir Blažev
Ima prednju kameru. Odgovor na pitanje imas u onom clanku gdje si ga prvi put postavila.
01/04/2013.
u 12:47
 
darko
LG Optimus L7 ili Sony Xperia J?
22/04/2013.
u 13:01
 
Ivan
@darko od ta dva xperia j ali preporučam ti da uzmeš lg optimus l9,košta samo 2145 kn u tele 2 i ima veći ekran od ova dva(4,7inch) veću ram memoriju(1gb) a i baterija duže traje nadam se da sam pomogao ;)
22/04/2013.
u 19:04
 
dejan
možda ko zna dal če doč kod nas sony experia L??
08/05/2013.
u 15:20
 
Ivana
Kakva su vam iskustva s ovim mobom? Je li istina da se često smrzava i to?
08/05/2013.
u 16:22
 
darko
Xperia J ili LG L7
08/05/2013.
u 16:24
 
Krešimir Blažev
Lg
08/05/2013.
u 16:26
 
darko
razlozi?
08/05/2013.
u 16:28
 
Krešimir Blažev
Imas recenzije oba uredjaja pa citaj. Na jednostavno pitanje sam dao jednostavan odgovor tj. sto bih ja uzeo. Konkretno, ovdje mi je vazan veci ekran.
10/05/2013.
u 21:14
 
domagoj
xperia j ili galaxy ace 2
27/05/2013.
u 01:51
 
zg.boy
Pa šta vi hoćete od mobitelaa.Za tu paru bolje kupit takav mobitel nego kupit nekog drugog prozvođača.Za te pare je dobra mobitel a vi svi koji kriziratee to što vam je u glavam iphone i samsugsi..Aj majketi čitam ove komentare fakat vas ima budalaa.Kao što rekoh za te pare odličan mob, ja ga nemam ali možda ga i kupim ali zato imam bolji od ovog mobitel koji je ima svoju slavu i koštao je isto ko sony j k800 I ODLIČAN Je. Zato me boli k.........
31/05/2013.
u 18:29
 
danijelos
sony xperia J ili sony xperia miro?mobitel mi je bitan za aplikacije i igre.
31/05/2013.
u 18:30
 
Krešimir Blažev
A neme nege velike razlike onda, jedino sto J ima veci ekran.
07/06/2013.
u 12:19
 
ivana
Bok, uskoro mi ističe ugovor te planiram ga produžiti i uzeti novi mobitel. Dakle treba mi pouzdan mob koji ću koristiti sljedeće dvije godine. Potreban mi je za surfanje, djeci za gledanje crtića kad smo negdje na putu, igranje igrica, fotografije... Sviđa mi se Xperia J jeli mi ona ok za moje potrebe, brine me što ste napisali Povremeno zastajkivanje sučelja ili je bolji samsung s3 mini (cijena im je slična ako uzimam na pretplatu) ili mi preporučujete neki drugi!? Unaprijed zahvaljujem
07/06/2013.
u 12:21
 
Krešimir Blažev
Ako razlika u cijeni nije velika, s3 mini je bolji izbor
22/06/2013.
u 12:10
 
Petra
Ništa J ne zastajkuje, više zastajkuje Samsung mini kojeg svi dižu u nebesa. Zanima me samo, koja je kvaliteta prednje kamere? Je li približno kao i na iphone-u ili se zamračuje kad nije na danjem svjetlu?
12/08/2013.
u 18:00
 
Fritz
Bolja je na iPhone-u, losa je prednja.
24/09/2013.
u 21:34
 
Emilee
LG Optimus L7 II ili Xperia J ?
24/09/2013.
u 21:42
 
Krešimir Blažev
LG
24/09/2013.
u 22:04
 
Emilee
Da li bi mi mogao usporediti kameru znam da bi 8mp trebalo biti bolje od 5mp, ali me neki uvjeravaju da to nije nužno tako.
24/09/2013.
u 22:21
 
Krešimir Blažev
Koju kameru da usporedim s čime?
24/09/2013.
u 22:25
 
Emilee
od lg-a i xperie
24/09/2013.
u 22:27
 
Krešimir Blažev
Ne znam na kojeg LG-a misliš, ali u svakoj recenziji imaš opis kamere konkretnog modela
24/09/2013.
u 22:38
 
Emilee
ova dva iz prvog pitanja koji ima bolju kameru, LG Optimus L7 II ili Xperia J, lg kaže 8mp, ovaj 5mp, a neki me uvjeravaju da je ova od 5 bolja od ove od 8, pa eto pitam stručnjaka
24/09/2013.
u 22:42
 
Krešimir Blažev
Teško je reći koja je bolja bez izravne usporedbe, ali to je nemoguće raditi sa svim modelima. Sve što imamo je usporedba slika učinjenih jednom i drugom. Naravno, ne mora nužno 8 MP biti bolje od 5 MP, ali je inače činjenica da Sony ima bolje kamere od LG-a, barem kad je niži cjenovni razred u pitanju. Ako je prioritet kamera, tada bi možda stvarno bilo bolje uzeti Xperiju J, mada je uređaj hardverski slabiji od L7 II.
24/09/2013.
u 22:52
 
Emilee
hvala na trudu, valjda ću se uspjet odlučiti:D
05/02/2014.
u 18:40
 
Sordo
Može jedno pitanje? Da li je bolji uređaj Xperia J ili Prestigio PAP4044 DUO? Hvala
05/02/2014.
u 18:44
 
Krešimir Blažev
Prestigio je objektivno bolji, osim ako ti je kamera prioritet
 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
- ShoutBox -
You must be signed in to post a comment
  • dado9
    (Saturday, Jan 10. 2015 01:50 PM)
    Koliko je ustvari 4G brzi od 3G-a?vidim da kod nas još to nije skroz zaživjelo jer se taj 4G zna često “isključit”.
  • Mislav Bušić
    (Friday, Jan 9. 2015 10:37 AM)
    @dado9
    Ovisi jel uopće imaš u svojoj nekoj tarifi dozvoljen LTE (4G) do 75 Mbps.. Ako ti znači nešto tako brz net na mobitelu, onda ti je bitno, ako ne, nije..
    Ovisi na kojim frekvencijama radi taj mob izvana
  • dado9
    (Thursday, Jan 8. 2015 10:40 PM)
    Pozdrav,imam dva pitanja1.Koliko je bitno u današnje vrijeme da smartphone ima podršku za 4G?2.što ako se mobitel naruči “izvana”,dal će raditi na našim mrežama?
  • Germanica SS
    (Sunday, Jan 4. 2015 08:40 PM)
    @kameni11 Kupljen je u slobodnoj prodaji znači nije zaključan na niti jednu mrežu. Možda mi se samo čini ali dijeluje mi da radi malo brže i fluidnije a i dosta je vizualno promjenjen na bolje…
  • kameni011
    (Sunday, Jan 4. 2015 10:26 AM)
    @germanica koja mreza?
  • Germanica SS
    (Friday, Jan 2. 2015 08:44 PM)
    Pozdrav, upravo primam službenu OTA nadogradnju za Galaxy S5 na 5.0 Lollipop

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · »