sakrij banner

Recenzija: Sony Xperia tipo

Sony je ovu godinu obilježio politikom predstavljanja i lansiranja na tržište zaista velikog broja modela smartphone uređaja. Spletar ponuđenih uređaja je prilično širok, od najskupljih pa do cijenom najpristupačnijih, kakav je i Xperia tipo, o kojem ćemo se raspričati u ovom tekstu. Službeno je predstavljen početkom ljeta, a u prodaju na našem tržištu je stigao nedavno. Namijenjen je prvenstveno onima koji tek ulaze u svijet smartphone uređaja, ali isto tako i svim drugim, ne previše zahtjevnim korisnicima.

Osnovne karakteristike

– Dimenzije: 103 x 57 x 13 mm
– Masa: 99 grama
– Zaslon: 3,2″ TFT-LCD 320 x 480  točaka, 180 ppi
– Procesor: Cortex-A5 takta 800 MHz
– Grafički procesor: Adreno 200
– RAM: 512 MB
– Interna memorija: 2,5 GB
– Utor za microSD memorijske kartice
– Kamera: 3,2 MP
– Video kamera: 640 x 480, 25 fps
– Operativni sustav: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
– Stereo radio s RDS-om
– Baterija: 1500 mAh

Prednosti

– U startu dolazi s ICS-om

– Solidne performanse

Nedostaci

– Kamera nema bljeskalicu ni autofokus

– Nema prednju kameru

– Nedovoljno jak vanjski zvučnik

Dizajn, kućište i zaslon

Sony Xperia tipo je uređaj malih dimenzija, barem kada govorimo o širini i dužini. S druge strane, manjim se brojkama ne može pohvaliti kad je u pitanju debljina jer ona iznosi nemalih 13 mm. Premda je na prvi pogled vidljivo da se ne radi o tankom i elegantnom uređaju, ne treba strahovati od nezgrapnosti, jer je ukupna konstrukcija s dizajnerske strane kvalitetno izvedena. Poleđina uređaja, odnosno poklopac baterije fino je zaobljen, što automatski olakšava manipulaciju i stvarnu debljinu ne čini problematičnom. Prednjom stranom dominira zaslon koji se nalazi u istoj ravnini s kapacitivnim tipkama, dok na dnu imamo posebnu cjelinu s natpisom Xperia, što zapravo ostavlja svojevrstan dizajnerski pečat i na neki način omogućuje da se Xperia tipo razlikuje u moru sličnih kreacija.

Što se tiče konstrukcije, Sony Xperia tipo ostavlja dobar dojam, unatoč potpuno plastičnom kućištu. Nema tragova bilo kakvom krckanju kućišta ili škripanju, no iluzorno je očekivati da se nešto slično neće pojaviti vremenom.

Sony Xperia tipo dolazi s TFT-LCD zaslonom koji je uobičajen za ovu cjenovnu kategoriju. Ono što ga razlikuje od novijih IPS zaslona je manji kut vidljivosti, dok su prikaz boja i kontrast na otprilike istoj razini. Isto vrijedi za odaziv i preciznost na koje nemamo zamjerki.

Stranice: 1 2 3


 
           






53 Komentara

21/10/2012.
u 16:24
 
djecak
I onda jel za tu klasu bolja Xperia Tipo ili Galaxy mini 2 ??
21/10/2012.
u 16:27
 
Krešimir Blažev
Pa eto, tu su negdje...
21/10/2012.
u 16:30
 
NO NAME
Isplatili se kupit Sony Xperia Tipo za 900kn(Tomato) ili nadodat još 400kn pa kupit Huawei Ascend G300(bonbon). Je razlika 400kn ali isplaiti se nadodat?
21/10/2012.
u 16:36
 
Krešimir Blažev
Teško mi se staviti u ulogu financijskog savjetnika, to sve ovisi o tvojim mogućnostima i potrebama. Osobno bih nadoplatio tih 400 kuna i uzeo Huaweija jer se objektivno može mjeriti s klasom iznad. Ali, ponavljam, sve ovisi o tome koliko si spreman uložiti dodatna sredstva.
21/10/2012.
u 19:47
 
ovo su najjstarija djeca u kvartu koja su još na mojoj grbači
možeš i ovdje nešto izabrati http://www.racunalo.com/test-prestigio-dual-sim-multitel-4300-i-4040-s-pristojnom-opremom-po-fer-cijeni/
21/10/2012.
u 19:57
 
mateo
Kakve veze to ima s ovom temom? I btw taj portal je katastrofa. Tekstovi su im kao da ih pise netko iz 6. Razreda
21/10/2012.
u 20:18
 
ovo su najjstarija djeca u kvartu koja su još na mojoj grbači
ovo je samo dodatna ponuda za @NO NAME glede izbora uređaja.Nekih ulazio u to kakav je dotični sajt,ali može bar vidit slike i specifilacije.
21/10/2012.
u 20:38
 
Shoullfe
Xperia Tipo izgleda kao dobar izbor.. jedino ta kamera bez autofokusa je glupost, ali genralno je ok za tu cijenu. A taj portal o kom pricate je smijurija. Ni jedan tekst tamo ne uzimam zaozbiljno
21/10/2012.
u 22:06
 
elim
Krešo, ima li izgleda da testirate Prestigio 4300 jer vjerujem Vašim recenzijama i čine mi se relnim i točnim, a ovaj mi se mobitel čini zanimljivim zbog dual sim tehnologije. Mrzim nositi jedan mobitel sa sobom, a tek 2...ps isprike zbog offtopica :)
21/10/2012.
u 22:17
 
Krešimir Blažev
Iskreno se nadam da hoćemo
22/10/2012.
u 13:55
 
ojpi
Fotke uslikane ovim mobom po meni izgledaju očajno loše...
22/10/2012.
u 15:18
 
kile
Hahaha pa ima 3.2 mpx kameru, šta bi ti panorame radio sa njim, zabtu lovu mob. čist ok
23/10/2012.
u 14:59
 
vvv
Kreso, da li je moguce na Tipu napreviti screenshot i kako. Probao sa tipkom za stisavanje/pojacavanje i power tipkom zajedno i ne sljaka.
23/10/2012.
u 15:02
 
vvv
Zanemari ovo. Uspio. Krivu tipku stiscem cijelo vrijeme.. haha
24/10/2012.
u 11:49
 
Krešimir Blažev
Samo da obavijestim vas koji čekate Prestigio mobitele... sva tri modela stižu na testiranje... za koji dan.
25/10/2012.
u 08:39
 
elim
Odlično. Hrvatska sirotinja čeka recenziju pa da se odluči između 4300 i G300 :)
26/10/2012.
u 09:59
 
Marko
smijesno. za ove novce nadje se dual core android 4.0, u vidu nekog takodjer Sonya ili bolje Nexusa itd.
28/10/2012.
u 15:19
 
s.arc.s
imam jedno pitanje oko kupnje moba, naime vec znam da cu zeljet otkljucat bootloader pa me zanima ako je telefon zakljucan na tmobile, mogu li mu ikako otkljucati bootloader?
28/10/2012.
u 15:23
 
Krešimir Blažev
Otključavanje bootloadera nije izravno povezano sa SIM lockom.
28/10/2012.
u 16:03
 
s.arc.s
znaci moci cu ga otkljucati cak i ako je mob iskljucivo na tmobile ili bilo sto drugo?
28/10/2012.
u 16:31
 
Krešimir Blažev
Dakle, ponovo: Bootloader lock nema veze sa SIM lockom. To što možeš otključati bootloader ne znači da ćeš otključati i SIM lock.
30/10/2012.
u 17:39
 
boris ratkovic
kako prebaciti aplikacije i sve ostalo sa memorije telefona na memorijsku karticu kod XPERIA X8.hvala!!!!!!!
30/10/2012.
u 17:41
 
boris ratkovic
najbolji izbor androida novih do 1000 kn?
30/10/2012.
u 18:13
 
Krešimir Blažev
Aplikacije se prebacuju u postavkama uređaja (aplikacije), ali mogućnost prebacivanja ovisi o samoj aplikaiciji odnosno njenom proizvođaču/developeru. Ostali sadržaj se prebacuje nekim od file managera.
04/11/2012.
u 20:54
 
MarkoSK
Da li se moze preko ovog mobitela na T-mobile mreži ic na 0.facebook....znači da ne troši novce
04/11/2012.
u 20:56
 
Krešimir Blažev
Naravno, kao i preko svakog drugog dok to operater podržava.
07/11/2012.
u 00:26
 
Luka
Što se tiče aplikacija, pokreće sve živo? Sad imam Nokiu Xpress Music 5800, ovo bi mi bio (ili neki Huawei) prvi android i manje više mi je sad želja imat bolji web preglednik i da čita ove nove aplikacije koje symbian ne čita. Što preporučate mijenjati i dodatno instalirati na njega da radi bolje? A za Huawei Ascend G300 smatrate da je istina za one mjehuriće? Jel to provjereno? Hvala!
20/11/2012.
u 15:49
 
dawn
dali se na ovom mobitelu postoji normalna tipkovnica ili baš mora biti qwerty? :S
20/11/2012.
u 15:51
 
Krešimir Blažev
Da, samo je qwerty.
04/12/2012.
u 19:00
 
kile
Ovaj tipo dual se isplati ubost samo 1400 kn
23/12/2012.
u 18:45
 
Davor
Poz, dvoumim se između SE XPERIA TIPO i SE XPERIA MINI....cijena i karakteristike su tu negdje... molim za vaše mišljenje.....hvala
23/12/2012.
u 18:46
 
Krešimir Blažev
Tipo. Noviji je model I dulje cce imati podrsku s nadogradnjama.
07/02/2013.
u 18:16
 
jan
kako root??!!mob je super
11/02/2013.
u 14:36
 
Kile
Nabavi se za 600 kuna, brutalna cijena za ovakav telefon
27/05/2013.
u 18:27
 
guest
ljudi šta vi kažete samsung galaxy fame ili sony xperia tipo??????
27/05/2013.
u 18:30
 
Krešimir Blažev
Fame se cini kao logicniji izbor
28/05/2013.
u 14:11
 
guest
OK, tnx <3 XD.....onda je odlučeno ;)))))
01/06/2013.
u 20:16
 
blabla
a kakav je inače taj fame????? :OOOOOO
02/06/2013.
u 16:54
 
netko
pa ja sam čula da je odličan.....kažu da ima sve da je koristan i da vrijedi tih para...a sada ;))))))
04/06/2013.
u 11:05
 
tamy
bilo bi super kad bi napravili recenziju samsung galaxy fame :PPPP
06/06/2013.
u 15:55
 
guest
joj....jučer sam ga dobila....zakon je!!!!!! predobar...nemam prigovora!!!!! ;)
09/06/2013.
u 15:23
 
lara
Kako se slika ekran na ovom mobitelu? Vidim gore album pise da se zove screenshots a ja nemogu prokuzit kako se slika ekran pa molim pomoc!!! Hvala!!
13/06/2013.
u 17:56
 
meli
koci mi Tipo kada pisem poruke i ne mogu ikone sa zaslona brisati...tj.drzati pa povuci prema kantici...imam dvije aplikacije koje sam skinula tako da ne moze zbog toga kociti...koristim ga tek dva mjeseca.. :)
28/07/2013.
u 19:30
 
wheaten
Lose, dodavanjem aplikacija se jako uspori, povremeno nema signala iako pokazuje puni signal, a ne prima pozive i ne moze se zvati, cesto zablokira a nakon sto mi se izbrisalo sve iz memorije (sms-ovi, kontakti ...) odlucio sam uzeti novi mob iako je tipo star cca godinu dana. Uzeo sam samsung i8262 i za sada izleda jako dobro. tipo mi se na kraju cini preskup s obzirom na probleme s njim.
13/08/2013.
u 13:37
 
Zorana
Znači ovako,ja hoću kupim ovaj telefon,ali mene ne interesuju pretjerano aplikacije i igrice,mene više interesuje slušanje muzike,facebook i to ...da li se isplati kupiti ga?
13/08/2013.
u 13:38
 
Krešimir Blažev
U svakom slučaju. Svaka preporuka
13/08/2013.
u 13:48
 
Zorana
Da li je istina da mu ode brzo touch?
13/08/2013.
u 13:50
 
Krešimir Blažev
To ne znam. Kod mene je bio tjedan dana
15/08/2013.
u 01:03
 
g669
Zanima me kako se koristi Picasa na sony tipu... Pokusavala sam al ne uspjevam nikako..
23/09/2013.
u 02:04
 
misko
tipo dual ili LG l3 dual ? hvala
27/09/2013.
u 12:45
 
Mario
Osobno je meni bolji sony ericsson lww wt19i makar je stariji model jedini nefostatak je memorija telefona možda i nepodržan jelly bean ali to se toliko neprimjeti u korištenju.Nije mi jasno zašto izdaju nove modele sa slabijim karakteristikama nego stari.Pa i lww nikad nije spadao u gornji razred.
13/01/2014.
u 10:54
 
Mini
Meni se touch pokvario. Odnela sam ga na servis i popravili su ga, ali se opet i opet pokvario. Bavan je, trza, sam uklucava aplikacije, itd. Katastrofa !!! Inace u drugim karakteristikama je dobar. POzdrav iz Mkd
11/01/2015.
u 19:21
 
Atila
Pozdrav.Imam mobitel Sony Eperia Tipo i one tri tipke dolje mi ne rade,ne reagiraju na dodir!Zna li netko možda u čemu je problem?Unaprijed hvala!
 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
- ShoutBox -
You must be signed in to post a comment
  • dado9
    (Saturday, Jan 10. 2015 01:50 PM)
    Koliko je ustvari 4G brzi od 3G-a?vidim da kod nas još to nije skroz zaživjelo jer se taj 4G zna često “isključit”.
  • Mislav Bušić
    (Friday, Jan 9. 2015 10:37 AM)
    @dado9
    Ovisi jel uopće imaš u svojoj nekoj tarifi dozvoljen LTE (4G) do 75 Mbps.. Ako ti znači nešto tako brz net na mobitelu, onda ti je bitno, ako ne, nije..
    Ovisi na kojim frekvencijama radi taj mob izvana
  • dado9
    (Thursday, Jan 8. 2015 10:40 PM)
    Pozdrav,imam dva pitanja1.Koliko je bitno u današnje vrijeme da smartphone ima podršku za 4G?2.što ako se mobitel naruči “izvana”,dal će raditi na našim mrežama?
  • Germanica SS
    (Sunday, Jan 4. 2015 08:40 PM)
    @kameni11 Kupljen je u slobodnoj prodaji znači nije zaključan na niti jednu mrežu. Možda mi se samo čini ali dijeluje mi da radi malo brže i fluidnije a i dosta je vizualno promjenjen na bolje…
  • kameni011
    (Sunday, Jan 4. 2015 10:26 AM)
    @germanica koja mreza?
  • Germanica SS
    (Friday, Jan 2. 2015 08:44 PM)
    Pozdrav, upravo primam službenu OTA nadogradnju za Galaxy S5 na 5.0 Lollipop

1 · 2 · 3 · 4 · 5 · »