Samsung Galaxy K Zoom – Recenzija

DSCF3654

Jedno od rijetkih područja današnjih smartfonova koje svakom novom generacijom ne vide značajniji napredak su baterija i kamera. Sve moćniji uređaji, odnosno sve bolje i naprednije komponente traže i veću bateriju koja bi duže vremena mogla napajati uređaj. Popularizacijom društvenih mreža i kamere na mobitelima vide sve više zahtjeva za poboljšanjem kvalitete fotografija koje one snimaju. Kod kamere je i trenutno glavni problem fotografiranje po mraku i fotografiranje objekata na većim udeljenostima, odnosno zumiranje.

Oba problema su tu zbog sve manje i manje raspoloživog prostora za komponente mobitela, a što je direktna posljedica smanjivanja i stanjivanja svakog sljedećeg uređaja. Također, oba bi problema bila rješiva da imamo neograničeno prostora u koji bismo mogli urtpati vrlo veliku bateriju ili vrlo velike leće s xenon flashevima koji bi nas riješili svih muka. No, to naravno nije moguće, pa će zbog toga baterija kaskati na mjestu sve dok se neka od novih tehnologija njihove izrade ne probije u masovnu proizvodnju, a kamera sve dok se ne smisli učinkovit način fotografiranja u mraku i zumiranja objekata na većim udaljenostima.

Samsung je pokušao riješiti jedan od ova dva problema predstavljanjem uređaja maštovito nazvanog Galaxy K Zoom. K Zoom je u stvari nasljednik prošlogodišnjeg modela Galaxy S4 Zoom i kao i on predstavlja svojevrsnog križanca između tradicionalnog smartfona i kompaktnog fotoaparata s naprednijim mogućnostima fotografiranja.

Glavni nedostatak prošlogodišnjeg modela je bio u dimenzijama koje su jednostavno bile prevelike za normalno korištenje uređaja kao smartfona, ali i ako bismo ga direktno uspoređivali s kompaktnim fotoaparatima, razlike su također bile podosta velike. Ovogodišnji model donosi kompaktnije kućište koje je puno bliže dimenzijama ostalih smartfona. Iako treba napomenuti da one i dalje nisu na razini ostatka konkurencije, ali obzirom na količinu foto tehnologije koja je smještena u ovaj uređaj, ovakve dimenzije niti ne čude.
A kakav je Galaky K Zoom smartfon te kakve fotografije snima pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 137 x 70,8 x 16,6 mm

Masa: 200 grama

Zaslon: 4,8” Super AMOLED 1280 x 720 točaka, 306 ppi

SoC: Exynos 5260

CPU: 4x Cortex A7 na taktu 1,3 GHz I 2x Cortex A15 na taktu 1.7 GHz

GPU: Mali-T624

RAM: 2 GB

Interna memorija: 8 GB

MicroSD kartice: Da, do 64 GB

Povezivanje: WiFi, WiFi Hotspot, GPS, Bluetooth, NFC

3G: HSPA+

4G: LTE

OS: Android 4.4.2 KitKat

Kamera: 20.7 MP, 10x optički zoom, OIS, xenon flash, 1080p pri 60 fps

Prednja kamera: 2 MP

Baterija: 2430 mAh

Cijena: još nije u prodaji

Info: Samsung

Prednosti

Optički zoom

Xenon flash

Dobre performanse

Dobre kamere

Nedostaci

Zaslon kaska za ostalim uređajima više klase

Poveće dimenzije

Dizajn, ergonomija

S obzirom da ovaj model ipak nosi “Galaxy” u svom imenu, za očekivati je da vizualno podsjeća na ostatak ove serije smartfona.
Ako ga gledate sprijeda to uistinu i jest tako. Galaxy K Zoom ima prednju stranu dizajniranu kao i ostatak Galaxy serije. Njome domninira ekran veličine iznad kojeg su se smjestili tradicionalni setovi senzora blizine i osvjetljenosti, kao i video kamera te zvučnik slušalice.

DSCF3682 DSCF3681 DSCF3684

Ono što definitivno nedostaje u odnosu na ostale Galaxy mobitele je notifikacijska LED dioda čija je prisutnost izostala na lijevoj strani. Samsung je pokušao nadomijestiti nedostatak notifikacijske diode softverskom funkcijom koja u slučaju da postoji neki propušteni događaj, uzimanjem uređaja u ruku, odnosno pomicanjem on lagano zavibrira što signalizira da je potrebno otključati zaslon i pogledati propušteni događaj. Ali bez obzira na to, svakako bi bili sretniji da se Samsung odlučio ugraditi notifikacijsku diodu.

Ispod se nalazi glavna tipka za povratak na početni ekran te dvije kapacitivne tipke za pregled uključenih aplikacija i povratak nazad. Trebamo pohvaliti tipku za povretak na početni ekran jer je njezin put puno kraći u odnosu čak i na Galaxy S5, čime je rukovanje tipkom puno ugodnije.

DSCF3670 DSCF3669 DSCF3672

Na desnom boku se nalaze tipke za promjenu glasnoće, tipka za uključenje i isključenje uređaja te dvostupanjska tipka kamere. Prvi stupanj služi za fokusiranje, dok se pritiskom tipke do kraja fotografija i snima. Veličina tipke kamere je odlično pogođena, kao i njezin hod koji je – taman.
Dno uređaja skirva micro USB utor za sinkronizaciju i punjenje te rupu ispod koje se nalazi glavni mikrofon.

DSCF3648 DSCF3641 DSCF3640

Okretanjem na lijevi bok vidimo samo vratašca ispod kojih se umeće micro SD kartica i prostor za umetanje vrpce koja služi za lakše nošenje mobitela. Vrpca ne dolazi s mobitelom, pa je treba naknadno kupovati.

DSCF3650 DSCF3649 DSCF3652

Vrh uređaja rezerviran je za audio 3.5mm utor i drugi mikrofon koji služi za stereo snimanje, odnosno uklanjanje smetnji prilikom telefonskih razgovora.

DSCF3675 DSCF3673 DSCF3674

Okretanjem uređaja na stražnju stranu stvari postaju zanimljivije. Cijelu gornju polovicu zauzimaju leće koje su se smjestile u kružnom prstenu. Uključenjem kamere leće se podižu za oko 2 cm, dok se zumiranjem do najvećeg povećanja dodatno povećavaju za još 1.5 cm. Sam prsten oko leća je nakošen pa se vizualno čini manji nego što doista i jest. Sukladno novim trendovima u izgledu Galaxy mobitela i K Zoom se može podičiti “rupičastim” uzorkom pozadinske plastike. Ta plastika je poklopac koji je moguće skinuti, a čijim skidanjem možemo pristupiti izmjenjivoj bateriji i utoru za SIM karticu.

DSCF3633 DSCF3631 DSCF3630

Na stražnjoj strani mjesto je pronašao i xenon blic.

DSCF3699 DSCF3697 DSCF3696

Iznad leća se nalazi i otvor za mono zvučnik koji je dovoljno glasan za gotovo sve situacije. Kvaliteta zvuka svakako nije na razini HTC-a One M8 ili Xperije Z2, ali je za povremene Youtube filmiće i više nego dovoljna.

DSCF3702 DSCF3704 DSCF3700

Stražnja strana uređaja ima dobar grip, pa obzirom na dimenzije I dobro ležanje u ruci male su šanse da će mobitel slučajno iskliznuti iz ruku.

Primanjem mobitela u ruku svakako se odmah osjeti njegova veća masa, koja iznosi za današnje pojmove velikih 200g. Drugo je što se primjeti je da suprotno od trenutnih trendova potpuno anoreksičnih mobitela, Galaxy K Zoom je mobitel koji je na svom najtanjem dijelu debel oko 1.5 cm, dok je na najdebljem dijelu (dok je kamera isključena) debel više od 2 cm. Treba napomenuti da je Samsung značajno uspio smanjiti dimenzije u odnosu na izravnog prethodnika ovog modela koji je po svojim gabaritima bio u skoro svim dimenzijama puno veći.

DSCF3679 DSCF3678 DSCF3677

Tako je potrebno kratko privikavanje na masu i dimenzije uređaja, posebno ako dolazite s nekog od prethodno spomenutih anoreksičnih modela. Ipak, ove poveće dimenzije mogu biti čak i ugodnije za duže korištenje, u odnosu na recimo kockaste bridove Sony Xperia Z uređaja.

Prošlogodišnji model je imao veliki nedostatak zbog veličine i smještaja leća koje su uistinu onemogućavale ugodno držanje uređaja u rukama. Galaxy K Zoom zbog leća koje rubove imaju postavljene pod određenim kutom omogućuju puno ugodnije držanje uređaja, a leće postaju mjesto gdje se prsti mogu postaviti te služe kao oslonac za držanje mobitela.

Ipak, treba napomenuti da i ovako smanjen uređaj (u odnosu na prethodnika) će biti odbojan velikom broju potencijalnih korisnika, jer današnji trend mobitela koji su debljine 7 ili 8 mm je svakako privlačniji od uređaja čija najveća debljina iznosi 20.8 mm.

Ali, ovaj uređaj i njegove ukupne dimenzije treba promatrati sa gledišta da je ovo u stvari pokušaj prvog hibrida između napredog smartfona i komapktnog fotoaparata koji nudi optičko uvećanje slike od 10x i pravi xenon flash. Zbog toga ovaj smartfon svakako nije namijenjen svakome, već kupcima kojima je mobilna fotografija jako važna, bez žrtvovanja performansi uređaja.

Stranice: 1 2 3


 
 
Oglas
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT