Sony Xperia E3 – Recenzija

naslovna

Nakon Xperie Z3 compact, na test nam je stigao još jedan kompaktni uređaj. Riječ je o Xperiji E3, uređaju nižeg cjenovnog ranga namijenjenog nezahtjevnim korisnicima. Pa tako sa Z3 compactom dijeli samo prepoznatljiv Sonyev dizajn i to je više manje točka gdje sve ostale sličnosti nestaju. No, daleko od tog kako uređaj nema što za ponuditi. Sonyevo sučelje je uz stock Android jedno od najuglađenijih na tržištu pa bi uz četverojezgreni procesor trebalo raditi sasvim fluidno i uglađeno. A je li to uistinu tako i što to sve uređaj nudi, pročitajte u nastavku teksta.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 137,1 x 69,4 x 8,5 mm

Masa: 144 grama

Zaslon: 4,5″ IPS LCD 854 x 480, 218 ppi

SoC: Qualcomm Snapdragon 400

CPU: 4x Cortex-A7 na taktu 1,2 GHz

RAM: 1 GB

Interna memorija: 4 GB

micro SD: do 32 GB

Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, DLNA, NFC, IR

3G: HSPA+

4G: LTE

OS: Android 4.4.2 KitKat

Kamera: 5 MP/1080p

Prednja kamera: VGA

Baterija: 2330 mAh

Ustupio: Sony

Prednosti

Čvrsta izrada

Fluidno sučelje

Autonomija

Nedostaci

Neizmjenjiva baterija

Mala interna memorija

Kamera je ispod očekivanja

Dizajn, kućište i ergonomija

Xperia E3 dolazi u kućištu izrađenom od polikarbonatne plastike kao i odvojivim stražnjim poklopcem što seu Xperijama ne viđa baš često. Stražnji poklopac tako skriva utore za micro SD i micro SIM karticu. Baterija je unatoč odvojivom poklopcu ostala zapečaćena, dakle neizmjenjiva. Tipke su klasično smještene na desnom boku uređaja, ali baš kao i na skupljoj braći, volio bih ih vidjeti nešto više razmaknute, no neću se previše žaliti. Rubovi uređaja se i na ovom modelu čine kao dodatno ojačani, što je za pohvalu i vjerujem kako će preživjeti pokoji blaži pad. S prednje strane uređaja dominira 4,5″ zaslon povrh kojega se kriju senzori za osvjetljenje i blizinu, kao i rešetka slušalice te prednja kamera. U gornjem lijevom uglu tu je i mala LE dioda za obavijesti. Ispod zaslona se smjestila rešetka mikrofona, a vanjski zvučnik se smjestio na stražnjoj strani. Na lijevoj strani uređaja je utor za micro USB, a 3,5 mm audio utor se smjestio na gornjoj strani. Na poleđini uređaja izuzev već spomenutog zvučnika tu je i 5 MP kamera skupa s LED bljeskalicom i pomoćnim mikrofonom. Tipke za navigaciju su u Googleovom stilu virtualne.

Iako se uređaj u ruci ne doima previše čvrstim, moram reći kako izgled vara. Xperia E3 je zaista čvrsta i kvalitetno izrađena, bez obzira na plastiku koja u ruci ne ostavlja takav dojam.  Nešto veću količinu “mesa” oko zaslona na Xperijama smo već navikli vidjeti, no ne mogu se oteti dojmu kako Nexus 5 ima gotovo identične dimenzije kućišta kao i E3 unatoč 0.5″ većoj dijagonali zaslona. Možda i ja sitničarim jer ipak je ovo uređaj znatno nižeg ranga i namijenjen apsolutno drugoj publici, no što je tu je.

Zvučnik je pristojan i dovoljno glasan, ali za slušanje glazbe preporučujem okrenuti uređaj na zaslon jer se blago priguši kod stajanja na stolu. Za one koje brine okretanje uređaja na zaslon, valja napomenuti kako je isti blago ulegnut od ruba kućišta pa se neće tako lako izgrebati.

Zaslon

zaslon

Xperia E3 dolazi s 4,5″ IPS LCD zaslonom rezolucije 854×480 piksela što rezultira gustoćom od 218 ppi. Zaslon je sasvim solidne kvalitete, kutovi vidljivosti su dobri zahvaljujući IPS matrici, a boje teže ka realnim. Vidljivost na suncu mogla bi biti nešto bolja, no nije razočaravajuća. Dosta jeftinijih uređaja ne dolazi s automatskom regulacijom svjetline zaslona, no to nije slučaj i s ovom Xperijom, što će određenom dijelu kupaca biti još jedan plus. Moram spomenuti i prikaz crne boje koji me naprosto iznenadio. Nemojte me krivo shvatiti, nije to perfektno kao na AMOLED-ima, ali za jedan LCD ovo je vrlo dobro.

Sve u svemu, za jedan uređaj nižeg cjenovnog ranga ne mogu nešto specijalno pohvaliti zaslon, no zasigurno ga ne mogu ni pokuditi. Sony je značajno poradio na kvaliteti zaslona zadnjih godinu dana, a pohvalno je što su rezultati vidljivi čak i na jeftinijim uređajima poput ovoga i osim ukoliko ne bolujete od “pixel sindroma” ne bi smjeli imati veće zamjerke na zaslon.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT