Sony Xperia SP: Recenzija

 

Vidjeli smo da je Sony u proteklih nekoliko godina na tržište izbacio po nekoliko modela u svakoj cjenvonoj kategoriji, što je kod dijela kupaca znalo stvarati zbrku, posebice u donjem cjenovnom razredu. S druge strane, različite kombinacije specifikacija osiguravaju bolju pokrivenost tržišta i u konačnici veći izbor za kupce. Tako ove godine Sony nastavlja s izbacivanjem različitih modela u srednjoj i gornjoj srednjoj cjenovnoj kategoriji, a jedan od takvih uređaja je i Sony Xperia SP. Dimenzijama vidljivo manji od Xperije Z, ovaj model možemo promatrati kao nasljednika Xperije S ili kao neku vrstu alternative Xplerij T.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 130.6 x 67.1 x 10 mm

Masa: 155 grama

Zaslon: 4,6” TFT 1280 x 720, 320 ppi, Gorilla Glass

SoC: Qualcomm MSM8960T Snapdragon

CPU: 2x Krait 1,7 GHz

GPU: Adreno 320

RAM: 1 GB

Interna memorija: 8 GB (dostupno 5,4)

Utor za MicroSD memorijske kartice

Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, WiFi Hotspot, WiFi direct, NFC, MHL

3G: HSPA+ DC do 42 mbps

4G: LTE do 100 mbps

OS: Android 4.1.2 Jelly Bean

Kamera: 8 MP/1080p

Prednja kamera: VGA

FM radio

Baterija: 2370 mAh

Prednosti

Kvaliteta izrade

Podrška za LTE

Dobra video kamera

Izdržljiva baterija

Cijena

Nedostaci

Masa

TFT zaslon ima lošije kutove vidljivosti

Baterija nije izmjenjiva

Dizajn i kućište

IMG_3280

Sony je poznat po dobrom dizajnu svojih smartfona i to je zasigurno jedan od razloga za dobru prođu na mnogim tržištima. Sony Xperia SP u tom pogledu ne odskače puno od svoje braće i sestara, no opet ima neki poseban pečat.

Konstrukcija, tj, okvir kućišta izveden je iz neke vrste aluminija, dok na stražnjoj strani kao poklopac baterije imamo matiranu i hrapavu plastiku.

Prednjim dijelom, naravno, dominira zaslon, a ispod njega prozirni dio (Ambience light) koji zasvijetli kada uređaj punite, spojite na računalo, a može dojavljivati dolazne pozive i pristigle poruke. Napomenimo kako je u postavkama moguće podesiti različite boje svjetlosti za različite događaje. Kapacitivne tipke na ovom uređaju nisu prisutne, jer Sony slijedi Googleov koncept softverskih tipki na zaslonu, što smo mogli vidjeti i kod Xperije Z.

Kućište djeluje čvrsto i robusno, a općem dojmu čvrstoće doprinosi i ne baš mala masa od 155 grama, što je kod novijih uređaja ovih dimenzija ne susrećemo baš često.

Sve fizičke tipke se nalaze na desnom boku, a prva koju ćete uočiti je centralno smještena okrugla poveća tipka za uključivanje uređaja i otključavanje/zaključavanje zaslona. Iznad nje se nalazi dvodijelna tipka za podešavanje glasnoće, a ispod tipka za kameru. Duljim pritiskom na ovu tipku možete uključiti kameru čak i kada je zaslon zaključan, a kada je kamera aktivna slijedi uobičajeni dvostruki hod: fokusiranje -> okidanje.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT