Sve što trebate znati o 4G LTE mrežama u Hrvatskoj

Dakle, danas su HT i VIP u rad pustili mobilne mreže 4. generacije (LTE), a budući da je interes za ovom novom tehnologijom velik idemo malo pojasniti nazive i navesti najvažnije činjenice. Također, 4G termin se već neko vrijeme u javnosti koristi, ali malo je onih koji mogu dati konkretan odgovor na pitanje „što je uopće 4G“. Naime, termin je zadnjih godina korišten u razne marketinške svrhe, a dodatnu zbrku u cijelu priču unosi činjenica da LTE tehnologija trenutno funkcionira na više od 20 različitih standarda. Krenimo redom…

Definicija

LTE (Long Term Evolution) prema ITU (International Telecommunication Union) klasifikaciji od nedavno spada u 4. generaciju mobilnih tehnologija. Zašto kažem „od nedavno“? Iz razloga jer je LTE u startu bila zamišljena kao jedna od 3G tehnologija, zajedno s UMTS i EV-DO mrežama.

Kasnije je predstavljena naprednija verzija LTE standarda pod nazivom „LTE Advanced“ koja je zajedno s Wi-Max2 tehnologijom prihvaćena kao mreža četvrte generacije.

Kako operateri širom svijeta nisu bili zadovoljni ovakvim razvojem situacije počeli su jačati pritiske na ITU koji je na kraju popustio i njihove LTE mreže u koje su već investirali znatna sredstva također proglasio četvrtom generacijom. To samo po sebi ne bi bio problem da usput nisu isto učinili i za postojeću HSPA+ tehnologiju koja se temelji na nadogradnji postojeće 3G (UMTS) mreže. Za LTE mrežu operateri ipak moraju razviti potpuno novu infrastrukturu pa je kod nje, za razliku od HSPA+ mreže, naziv 4G ipak donekle prihvatljiviji.

Standardizacija, frekvencije i uređaji

Iako industrija u pravilu teži standardizaciji LTE je najviše fragmentirana mobilna tehnologija do sada. U svijetu je trenutno u upotrebi više od 20 raznih LTE standarda i frekvencijskih spektara, a najčešće se koriste 700, 800, 1800, 1900 i 2600 MHz. Vidjeli smo da čak i dvije američke LTE mreže koje su izgradili AT&T i Verizon ne rade na istom frekvencijskom području od 700 MHz jer je i to područje dodatno razdijeljeno na dva dijela čime smo dobili dva različita LTE podrazreda.

U Hrvatskoj će VIP-ova i HT-ova LTE mreža u početku raditi na 1800 MHz (dakle na malo nižem spektru od 3G mreže), a kasnije će u upotrebu ući i spektar od 2600 MHz. E sad, što to konkretno znači za korisnike? Nažalost, ne možemo se nadati nekakvoj boljoj pokrivenosti jer radio valovi na spomenutoj frekvenciji imaju manji domet od onih na nižim frekvencijama stoga možemo očekivati iste dojmove kao i s 3G mrežom. Tamo gdje je signal dobar brzina će biti odlična. Tamo gdje ga nema i dalje ćemo visiti na EDGE-u. Ipak, nada postoji. Kada i susjedne zemlje ukinu analognu televiziju, što bi se moglo dogoditi kroz sljedećih godinu, dvije, možemo očekivati da naši operateri pokrenu LTE mrežu u spektru od 800 MHz, čiji će signal imati domet otprilike kao i onaj na GSM-u. Ukoliko se to ostvari možemo računati i na bolju pokrivenost ruralnih područja, ali ipak sve najviše ovisi o planovima samih operatera i njihovom poslovnom planu.

Što se uređaja tiče, prvo na što ćemo morati obratiti pažnju je LTE standard, odnosno frekvencijski spektar kojeg svaki pojedini uređaj podržava. Na primjer: iPad 3 s podrškom za LTE kod nas neće raditi jer podržava LTE standard class 13 i class 17, dakle niži i više pojas spektra od 700 MHz koji koriste američki operateri AT&T i Verizon.

Budući mobilni uređaji s podrškom za LTE također će imati specifikaciju LTE standarda, a moći ćemo koristiti samo one koji budu podržavali rad na našim frekvencijama. U početku će to biti uglavnom modemi za korištenje na računalima, a kasnije i mobiteli te tableti. Ono na što ćete morati pripaziti je kupovina LTE uređaja iz drugih dijelova svijeta jer postoji velika vjerojatnost da na našim LTE mrežama neće raditi.

Europa

Postojeće europske LTE mreže uglavnom rade na 1800 i 2600 MHz spektru, a kada se napokon ukine analogna televizija uvest će se i spektar od 800 MHz koji će zbog svoje prirode omogućiti bolju pokrivenost. Uređaji namijenjeni europskom tržištu vjerojatno će podržavati sve tri frekvencije tako da nema straha od izostanka kompatibilnosti.

Brzine?

Kada smo prošle godine isprobavali HT-ovu testnu LTE mrežu brzine downloada su se u prosjeku kretale oko 30 mbps, dok je upload postizao 15 mbps. S obzirom na najavljivane brzine od preko 100 mbps ove brojke nisu toliko fascinantne, no znakovito je da 99% korisnika fiksnog interneta u Hrvatskoj o ovakvim brzinama može samo sanjati.

Ono što sada HT deklarativno nudi je brzina downloada od 173 mbps i uploada od 58 mbps. Impresivno, no zbog same prirode mobilnih mreža teško je očekivati da u praksi postignemo maksimalne brzine. U svakom slučaju ako imate tu sreću da se nalazite u zoni pokrivenosti moguće je da uspijete postići brzinu preko 50 mbps i višu. Ipak, da ne bismo sada previše gatali pričekat ćemo još koji dan i uvjeriti se na licu mjesta.

Pokrivenost

Prema sada dostupnim informacijama LTE mrežom su pokrivena uža područja četiri najveća grada: Zagreb Split, Rijeka i Osijek. Zbog korištenog frekvencijskog spektra od 1800 mHz teško je očekivati veći domet signala pa će rubna područja morati još malo pričekati. Ruralna područja ne trebaju računati na LTE pokrivenost još barem nekoliko godina, odnosno onoliko koliko bude potrebno da se u funkciju uvede spektar od 800 MHz.

HT i Vipnet su najavili da će uz konkretnu ponudu usluga za par dana biti dostupne i karte pokrivenosti.

 
      
 • Super je sve to, samo moramo vidjeti koja ce biti cijena.
  Ako je sad flat rate od 10 Mbit/s 250kn/mj. onda si mozemo zamisliti koliko ce kostati LTE?

 • ovo su najstarija dijeca u kvartu koja su jos na mojoj grbaci

  ruralna podrucja nemaju jos niti 3g,znaci tamo je mobitel sa prednjom kamerom cudo.Imat cu lte kod jelacic placa,KOJI CE IMATI BRZINU U POLA od one koju reklamiraju.

 • gigasurf

  ma mogu oni napisati i 500 Gb/s bitno je ostvariva brzina i minimalna brzina.

  Prema novom pravilniku uz najveće brzine operatori će morati oglašavati i minimalne, odnosno zajamčene brzine, dok će mobilni operatori kao najveću brzinu morati oglašavati realno ostvarive brzine

 • Jerko Cilas

  silvek, brzine se nikada nisu naplacivale. Samo promet.

 • Koliko znam kad se pojavila LTE mreza je pisalo da ne zadovoljav standard brzine da bi bila 4G mreza. Na uredajima koji su tada izlazili tj. proslogodisnji MWC je u gornjem desnom kutu pisalo 4GLTE kao mobilna mreza na koju je uredaj povezan. Dalje iskreno nisam pratio i sasvim sam za sada zadovoljan sa 3G brzinama ali pitam dali operateri po zakonu smiju pisati kako su upravo pustili u rad mrezu cetvrte generacije kao takve?

 • Koliko znam kad se pojavila LTE mreza je pisalo da ne zadovoljav standard brzine da bi bila 4G mreza. Na uredajima koji su tada izlazili tj. proslogodisnji MWC je u gornjem desnom kutu pisalo 4GLTE kao mobilna mreza na koju je uredaj povezan. Dalje iskreno nisam pratio i sasvim sam za sada zadovoljan sa 3G brzinama ali pitam dali operateri po zakonu smiju pisati kako su upravo pustili u rad mrezu 4G kao takve?

 • Krešimir Blažev

  To ti upravo I pise u clanku. Dakle, mogu jer je tako odluceno.

 • Jos jedna zanimljivost, sjeca li se tko onih apple fanboya od prije godinu ipo kako su ponosno branili stajalista kako njihov uredaj “iPhone 4G” ima brži internet od ostalih zato sto je na 4G mrezi.

 • Leo

  Niti jedan iPhone se nije zvao iPhone 4G nego samo iPhone 4 i iPhone 4S.

 • Leo
 • Krešimir Blažev

  Leo, Jerko misli na mobilne mreže.

 • @Leo Nisam pricao o tim uredajima nego o iPhoneu 4G na reklami za ledo negradnu igru bas kad se u nas pojavio iPhone 4 i na nekim drugim reklama pa cak i websiteovima se sjecam da je pisalo iPhone 4G. Vrhunac svega su bili korisnici koji su kupili uredaj koji po njima uistinu koristi 4G mobilnu mrezu. Ali i tebi ne zvuci logicno nakon 3G(s) ide uredaj pod nazivom 4G. Kao i sto recimo sada nakon 4(s) sljedi sesta generacija uredaja koja ce se po svemu sudeci zvati iPhone 5.

 • Gigasurf

  Po svemu sudeci zvati ce se iPhone

 • maraschino

  New iPhone

 • mileni

  iPhone useri se jesu hvalili 4g-om, ali oni u SAD-u. Nasi bas i nisu, jer nemaju se cime hvaliti kad je ocito da smo rupa od drzave. A to sto ledo stavi na reklamu je cisti marketinski trik, i cemu onda cudjenje? Isto tako su jedno vrijeme reklamirali full HD tv uredjaje koji imaju mogucnost hvatanja “novog” digitalnog signala i prikazuju isti u 1920×1080 rezoluciji. A svi znamo da to nije istina. No marketing je tu da proda, a ne pita za sredstva.

 • Studentica

  Pišem završni rad na FER-u na temu LTE tehnologije i uređaja, pa me zanima može li me tko uputiti gdje mogu ili pitati ili dobiti neku literaturu ili druge potrebne materijale da uspješno napišem rad.
  Unaprijed zahvaljujem na informacijama.

 • Ivan

  Moze li tko objasniti jeli moguce na neki nacin koristiti LTE na mobitelima koji imaju hardwersku mogucnost koristenja frekvencije 1800 MHz?!? Navedena frekvencija je do sada koristena za 2G mrezu. Masta mi radi, pa se pitam, mozda bi se moglo!?! (mozda kakvo hack-softwersko rjesenje)

 • Krešimir Blažev

  Na žalost ne.

 • Sve je to divno i krasno, ali: postojeća HSDPA mreža više nego zadovoljava potrebe za brzinom na mobilnim uređajima (postane tijesna kad počneš vući gigabajte preko toga, a to je kod nas skup sport), a s druge strane ADSL mreže su u pravilu spore i nezadovoljavajuće i bilo bi dobro da telekomi porade na infrastrukturi, u smislu da povuku optiku posvuda, jer bi već bilo vrijeme.

 • The look for your weblog is a little bit off in Epiphany. Even So I like your website. I might have to use a normal browser just to enjoy it.

 • Ratomir

  Objasnite ovo: Uvedene frekvencije za DVBT- televiziju 470-860 Mhz, mux -a, mux-b,mux-c, i sada pokrivaju samo veća naselja, sa problematičnom kvalitetom, i snagom signala, dok su velika područja RH, bez bilo kakve mogućnosti prijema istih.Govori se o uvođenju DVBT-2, FREKVENCIJA! Da li su to frekvencije ispod 470 Mhz,ili iznad 2600 Mhz? Bilo bih lijepo da netko odgovori na ova pitanja! Hvala!Ratomir Mihaljević, Trpanj, Pelješac!

 • cialis
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]