Test: BlackBerry Bold 9780

BlackBerry je, kao što je većini poznato, oduvijek bio sinonim za kvalitetne uređaje namijenjene prvenstveno poslovnim korisnicima. Premda je RIM, tvrtka koja proizvodi BlackBerryje u zadnje vrijeme  eksperimentirala s raznim imitacijama iPhonea, što je rezultiralo relativno neuspješnim modelima poput Storma i njegovog nasljednika Storma 2, uspjeh tradicionalno oblikovanih uređaja, u prepoznatljivoj BlackBerry formi, nikada nije došao u pitanje. Naravno, radi se o monoblock formi s potpunom QWERTY tiopkovnicom.

Kad je bilo koja vrsta poruka u pitanju (e-mail, SMS, Instant poruke) praktičnost i pouzdanost je ono što BlackBerryje, u kombinaciji s jednom od BlackBerry tarifa, čini drukčijim od ostalih. Zadnjih tjedan dana na testu imamo novi BlackBerry Bold 9780 kojeg nam je ustupio Hrvatski Telekom, a mi ćemo u ovoj recenziji pokušati što kvalitetnije prezentirati sve njegove značajke i funkcije.

Hardware

BlackBerry Bold 9780 izravni je nasljednik modela 9700, kojeg smo recenzirali prije nešto više od godinu dana. Fizički se zapravo niti ne razlikuje od njega, osim po dizajnerskim detaljima, koje će laiku teško upasti u oko.

Možemo se s pravom zapitati zašto? Zašto je, pobogu, RIM izradio skoro pa potpuno isti uređaj, barem kad je fizička forma u pitanju? Teško da će bilo tko od nas dati pametan odgovor na ovo pitanje, no treba priznati da ljudi ove uređaje ne kupuju zbog pokazivanja i „šminkeraja“. Ipak, za razliku od prethodnika BlackBerry Bold 9780 nema kromirani rub kućišta, već mu je boja u skladu s ostatkom kućišta, tj. crna. Također, prethodnik (9700) na poleđini ima odlično izvedenu imitaciju kože koja sprečava klizanje, dok na Boldu 9780  izgleda kao da je izrađena iz neke druge vrste plastike, što možda i nije najsretnije riješenje.

Tipke za podešavanje glasnoće su iste, no hod im je nešto dulji, ali mi se čini da je su izvedene kvalitetnije. Slično je s tipkom za kameru koja se nalazi s donje strane desnog boka. Na lijevom boku se nalazi 3,5 mm audio utor, micro USB utor za punjenje i spajanje s računalom te posebna tipka koja može poslužiti kao prečica za bilo koju aplikaciju.

Samo kućište je klasični dio priče. Bez puno filozofije – čvrsto je, kompaktno i dobro leži u ruci, a ona prepoznatljiva crta profinjenosti je i dalje prisutna.

Procesor takta 624 MHz poznat nam je iz prethodnika, a razliku čini 512 MB RAM-a u odnosu na 256, koliko je imao prethodnik. Što se performansi pri svakodnevnoj upotrebi tiče razlike praktički nema, osim pri radu web preglednika, što i nije toliko vezano s memorijom, koliko novom tehnologijom kojom je izrađen web preglednik.

Zaslon dijagonale 2,44 inča za današnje je pojmove relativno malen, no njegova vodoravna orijentacija omogućuje sasvim ugodno korištenje onih funkcija kojima je uređaj namijenjen, a to je prvenstveno komunikacija putem raznoraznih vrsta poruka. Također, povremeno pregledavanje video isječaka neće biti problem, ali doživljaj nikako nije kao na uređajima s većim zaslonima.

Najjači adut TFT-LCD zaslona na BlackBerryju 9780 je, isto kao i na prethodniku, njegova je izuzetna vidljivost i upotrebljivost pri izravnoj izloženosti suncu.

Tipkovnica

Jedno o obilježja BlackBerry uređaja, zapravo ono što ih najbolje karakterizira je fizička QWERTY tipkovnica. Ako ste čitali recenziju Bolda 9700 mogli ste primijetiti kako sam kritizirao oblik tipki, odnosno fizičko izbočenje na njihovim rubovima, što je pomalo neprirodno i donekle nepraktično. Naravno, vremenom je navika učinila svoje, no na novom modelu, BlackBerryju 9780, vidljivo je da je su dizajneri srećom odustali od tog koncepta, koji je tada čak i od strane nekih recenzenata bio hvaljen i okarakteriziran kao inovativan.

 

Sam raspored tipki je identičan kao na prethodniku, dakle tipkovnica je prilagođena hrvatskom raspredu slova Z i Y, tako da je tipkovnica zapravo QWERTZ. Hod tipke i sam osjećaj kada je pritisnete isti je kao na prethodniku, dakle kratak i s dobrim odazivom.

Za kretanje kroz izbornike zadužen je već uobičajeni trackpad.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT