Testiramo: Sony Xperia Z

Dopuna: gotova je i kompletna recenzija.

Stigao je. Mjesec i kusur dana nakon službene najave u Las Vegasu, Sony Xperia Z uletio je u naše odaje. Radi se o zasigurno najiščekivanijem smartphone uređaju ovog proljeća koji u Europi ujedno predstavlja i prvi 5-inčni smartphone nove generacije koja će obilježiti 2013. godinu. Zadnjih smo godina svjedočili neprestanom rastu zaslona Android uređaja i kako sada stvari stoje, 5 inča je gornja granica na kojoj će se neko vrijeme zadržati. Naravno, ovo vrijedi u slučaju da sve s dijagonalom preko 5,0 inča smjestimo u posebnu (hibridnu) kategoriju koju nek vole nazvati „phableti“.

 

Xperia Z je svojim dimenzijama zanemarivo veća od npr. Samsunga Galaxy S3, no zbog pravokutnog oblika ipak se doima malčice glomaznijom. Dakle, 5 inča na mobitelu nije malo i svima onima koji ne vole velike ekrane vjerojatno se neće svidjeti, no s obzirom na buku i prilično zanimanje za ovaj, ali i druge 5-inčne modele čini se da će mnogi žrtvovati svoj „izgled pri telefoniranju“ za sve ono što ovakav uređaj nudi. Naime, ovaj argument se u raspravama često koristi protiv velikih smartphonea, ali je u startu bespredmetan i deplasiran jer je telefoniranje odavno prestalo biti primarna radnja na mobitelu.

 


Prvi dojmovi? Već same specifikacije i činjenica da je uređaj u ovako tankom i elegantnom kućištu ujedno i vodootporan izaziva podizanje adrenalina, tako da sam nakon dugo vremena ponovo osjetio onaj „wow“ efekt i leptiriće u trbuhu. S druge strane, moram priznati da mi nije baš jasno zašto je ovaj visokorazlučivi (1920 x 1080) zaslon izrađen u TFT tehnologiji koja je inferiorna IPS-u, posebice u segmentima kontrasta i kutova vidljivosti. Ovdje osobno ne vidim neki problem jer zaslon zaista djeluje impresivno, no picajzlićima će vjerojatno zasmetati nešto manji kut vidljivosti.

Xperia Z je visoka, tanka i prilično zgodna, a njena atraktivnost je dodatno podgrijana činjenicom da ju sa sobom možete ponijeti u kadu, pod tuš ili na trening plivanja. U kakvim ćemo se uvjetima sljedećih dana družiti s ovom ljepoticom, bolje da vam ne govorim, a dojmove pročitajte u recenziji koja će uslijediti… kad bude gotova. Do tada možete postavljati pitanja, sugerirati, komentirati itd.

Par fotografija (9 MP):

Noćne snimke (bez bljeskalice)

U nastavku slijedi jedan 1080p HDR video isječak

Noćni video:

Usporedba TFT i Super AMOLED zaslona. Razlika u kutovima vidljivosti:

IMG_2505

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT