VIPnet Nokia Mail – osvrt

Kao što smo već pisali, prošli tjedan je održana zajednička presica Nokije i Vipneta na kojoj je predstavljena nova usluga “Nokia Mail” bazirana na nokijinom  “Nokia Messaging” servisu. Radi se o tzv. Push e-mail usluzi (slično BlackBerry BIS usluzi) na Nokia mobitelima i to na slijedećim modelimaNokia E52, Nokia E63, Nokia E71, Nokia E72, Nokia E75, Nokia N97 i Nokia 5800. Usluga uključuje neograničeno slanje/primanje E-mail poruka na mobitel, može  se definirati do 10 mailboxova, a uslugu je moguće besplatno isprobati u roku 30 dana. U uslugu  je još uključeno 10 MB dodatnog internet prometa. Cijena usluge je 39,00 kn mjesečno.

S obzirom da je Nokia Messaging aplikacija odavno poznata i korištena na svim Symbian Nokiama, ostaje nejasno kako će se i na koji način cijela stvar odraziti na dosadašje korisnike. Nadalje, Nokia u specifikacijama uređaja Nokia E72 navodi da kupnjom uređaja kupac ostvaruje pravo na doživotnu licencu za korištenje Nokia Messaging usluge. Kako li će VIPnet ovo uskladiti sa svojom novom uslugom?

Koristim Nokia Messaging uslugu već neko vrijeme i prije par dana sam dobio E-mail od Nokije u kojoj kažu da će moja licenca isteći za 28 dana ako se ne  pretplatim kod VIPnet-a, što me vrlo neugodno iznenadilo.

Krećem od pretpostavke da većina korisnika gore navedeih mobitela, kao i većina korisnika mobilnog interneta već ima riješen mobilni pristup internetu u nekoj od već postojećih, a objektivno i povoljnijih tarifa (primjerice 100 MB za 30 kn). Upravo radi toga moram izraziti ćuđenje zbog uvođenja ove usluge na ovakav način i negodovanje zbog nemogućnosti nastavka korištenja Nokia Messaging aplikacije bez posebno aktivirane pretplate kod VIPnet-a. Smatram nekonkurentnim i neozbiljnim korisnicima nametati ovakva rješenja.

Gorak okus u ustima ostaje tek nakon što se ova usluga usporedi s VIPnet-ovom My BlackBerry uslugom uključenom u jednu od komplet tarifa, gdje za npr. 100 kn dobijete punu BIS funkcionalnost koja je po svim kriterijima superiorna ovom Nokijinom servisu. Ne moram posebno naglašavati da je tu još i 512 MB dodatnog internet prometa.

Općenito, ovu situaciju smatram jednom vrstom ucjene postojećih korisnika Nokia Messaginga i nelogičnom s obzirom na ostale nabrojane VIPnetove usluge. Nedosljedno je i od Nokije što sudjeluje u ovakoj usluzi, dok istovremeno za neke svoje modele nudi besplatnu doživotnu licencu za korištenje te iste usluge. Slično ovome, podsjetimo se samo kako su reklamirali model E63 sa doživotnom licencom za korištenje “Ovi Files” servisa, da bi nakon pola godine Ovi Files postao besplatan svima.

Bilo kako bilo, Nokia Mail će pronaći svoju klijentelu, ali bih svakome kao alternativu ovome preporučio BlackBerry.

Naravno, nije Nokia Messaging jedina Push E-mail aplikacija za Nokia mobilete, postoji niz drugih poput System Seven, Blue Whale Mail, Mail for Exchange, Mobiquus … a detaljnije o njima u jednom od slijedećih postova.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT