Biznis

14% iPhonea sada se proizvodi u Indiji

Apple već nekoliko godina pokušava diversificirati proizvodnju hardvera, kako ne bi ovisio isključivo o kineskim tvornicama. Tako je prije nekoliko godina u suradnji s kompanijama Foxconn i Pegatron započeo proizvodnju u Indiji, u kojoj se sada sklapa 14% svih isporučenih iPhonea.

Ipak, indijski pogoni zaduženi su samo za osnovne modele, dok se Pro i Pro Max i dalje proizvode u Kini. Djelomičnom preseljenju proizvodnje u Indiju kumovala i stroga kineska Covid politika koja je svojevremeno dovela i do pobune u najvećoj Foxconnovoj tvornici.

Također treba napomenuti kako je Apple u neku ruku bio prisiljen proizvoditi jedan dio iPhonea u Indiji, i to zbog politike indijske vlade, koja je uvela pravilo da 30% proizvoda prodanih na tamošnjem tržištu mora biti proizvedeno na indijskom tlu. Iako je Kina i dalje Appleovo najveće tržište izvan SAD-a, indijsko iz godine u godinu pokazuje novi potencijal za rast, stoga je za očekivati postupno povećanje postotka iPhonea sklopljenih u toj zemlji. S druge strane, glavni lanci dobave su i dalje strogo vezani uz Kinu, zbog čega je iluzorno očekivati da će Apple u dogledno vrijeme prestati ovisiti o njoj.