Biznis

Oporavak tržišta osobnih računala. Apple zabilježio najveći rast

Nakon dvije godine pada, svjetsko tržište osobnih računala polako se vraća rastu, javlja analitičarska kuća IDC. Tijekom prvog tromjesečja 2024. s 59,8 milijuna isporuka, tržište je zabilježilo rast od 1,5% na godišnjoj razini.

Rast je uglavnom postignut zahvaljujući usporedbama na godišnjoj razini zbog pada od 28,7% tijekom prvog kvartala 2023. godine. Osim toga, globalne isporuke osobnih računala konačno su se vratile na razine prije pandemije jer su količine u prvom tromjesečju 2024. usporedive s viđenima u prvom tromjesečju 2019. kada je isporučeno 60,5 milijuna primjeraka.

S trendom pada inflacije, isporuke osobnih računala počele su se oporavljati u većini regija, što je dovelo do rasta u Americi, Europi, na Bliskom istoku i u Africi (EMEA). Međutim, deflacijski pritisci u Kini izravno su utjecali na globalno tržište. Kao najveći potrošač, prodaja u ovoj zemlji  je dovela je do još jedne četvrtine pada globalnih isporuka.

"Usprkos teškoćama u Kini, očekuje se da će se oporavak nastaviti 2024. godine jer će se novija računala s umjetnom inteligencijom pojaviti na policama u drugoj polovici ove godine", rekao je Jitesh Ubrani, voditelj istraživanja IDC-ovog praćenja tržišta ."Zajedno s rastom isporuka, očekuje se da će računala s umjetnom inteligencijom doći i po višim cijenama, pružajući dodatnu priliku proizvođačima z zaradom."

Povezano: Post festum: Preseljenje proizvodnje čipova na Zapad sad je i službeno postalo labuđi pjev

Među prvih 5 kompanija, Lenovo je ponovno zadržao prvo mjesto i prerastao tržište uglavnom zbog velikog pada isporuka do kojeg je došlo u prvom tromjesečju 2023. Najveći rast je zabilježio Apple, i to čak 14,6% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.