5G mreža Hrvatskog Telekoma napokon u punom sjajuNakon što je HAKOM prije nekoliko dana i službeno prodao koncesije za 5G mreže u 700 MHz, 3,5 GHz i 26 GHz spektrima, Hrvatski Telekom je odmah reagirao i svoju dosadašnju 5G mrežu, koju je u komercijalni rad pustio prošle godine, nadogradio na nove frekvencije.Naime, HT-ova komercijalna 5G mreža je od listopada prošle godine funkcionirala na 4G frekvencijama, iz jednostavnog razloga što nije bilo zakonskog okvira za komercijalnu upotrebu 5G frekvencija. Prema informacijama koje su nam nedavno poslali, od ukupno 600 5G baznih stanica u Hrvatskoj, četvrtina, dakle njih 150, radi na 3,5 GHz, dok su ostale još uvijek na 1800 ili 2600 MHz.

U HT-u očekuju brzu implementaciju novih frekvencija i na ostale bazne stanice, kao i upotrebu 700 MHz spektra za ruralna i manje naseljena područja. Informacija o implementaciji 26 GHz (milimetaski val) infrastrukture za sada još uvijek nema, iako treba podsjetiti da su sva tri operatera kupili frekvencijske pojase i u ovom spektru.

Tako smo danas imali prilike isprobati 5G mrežu u njezinom punom sjaju, odnosno u gigabitnim brzinama. Naime, do sada su brzine iznosile tek nešto iznad 200 mpbs, ali prelaskom na novi frekvencijski spektar, omogućene su i one od preko 1 Gbps, barem u Splitu i okolici.

Šteta što HT 5G nudi u samo jednoj ili dvije tarife, a ne u svima, no vjerujemo da će se i to uskoro promijeniti, dok od ostala dva operatera za sada nemamo informacija kad će svoje 5G mreže pustiti u pogon.

I na kraju jedna digresija. Janso je da se ovakve brzine mogu postići sada kad je vrlo malo korisnika spojeno na mrežu, no kad jednom njihov broj poraste, brzina će neminovno pasti. Tako smo svjedočili i da su brzine 4G mreže na mnogim mjestima, a posebice u mnogim urbanim područjima, jednake kao i prije 10 godina, tj. oko 20-50 Mbps, dakle isto koliko su iznosile kad su ih operateri puštali u pogon.

Kartu pokrivenosti 5G signalom možete provjeriti ovdje.