Biznis

AI napumpao dionice. Najveće tehnološke kompanije sada vrijede preko 10 bilijuna dolara

Prošla godina ostat će upamćena kao ona u kojoj je masovno krenula komercijalizacija umjetne inteligencije, odnosno njezine konkretne primjene kod šireg spektra populacije. Taj uzlet je za posljedicu imao i rast vrijednosti kompanija koje sudjeluju u ovoj utrci, s Microsoftom kao trenutno glavnim igračem. Tako je ukupna vrijednost pet najvećih tehnoloških kompanija po tržišnoj kapitalizaciji premašila brojku od 10 bilijuna dolara.

Microsoft je zahvaljujući ogromnim investicijama u OpenAI i primjeni ChatGPT modela u svoje proizvode postigao veliko povjerenje ulagača, te je nedavno po tržišnoj kapitalizaciji pretekao Apple, dosegnuvši vrijednost od 2,87 bilijuna dolara. Apple se u disciplini umjetne inteligencije tek treba dokazati, stoga možemo očekivati zanimljivu utrku.

Google je zahvaljujući svom Gemini sustavu i Bardu, koji tek treba biti implementiran na širem spektru proizvoda, svoju vrijednost povećao na 1,77 bilijuna dolara, a Amazon zahvaljujući uspješnoj implementaciji AI sustava sada vrijedi 1,56 bilijuna.

Tu je i NVIDIA, koja proizvodi grafičke kartice i ostale čipove potrebne za uspješnu implementaciju AI alata, te je postigla vrijednost 1,38 milijuna dolara.

Na kraju spomenimo i Meta kompaniju, koja još uvijek nije dosegla vrijednost od bilijun dolara (trenutno vrijedi 937 milijardi), vjerojatno zbog promašaja s Metaverse avanturom, tako da ćemo njezinu ulogu u ovoj priči tek vidjeti.

Advertisement