Američka administracija uvela nove sankcije protiv 59 kineskih kompanija. Među njima su Huawei, China Mobile, SIMC i mnogi drugiAdministracija američkog predsjednika Bidena uvela je nove sankcije protiv 59 kineskih kompanija, uključujući gigante među kojima su Huawei, najveći mobilni operater na svijetu China Mobile i proizvođač poluvodiča SIMC.Nove sankcije se konkretno odnose zabranu investiranja u ove kompanije od strane američkih kompanija i građana, a kao razlog navodi se „povezanost s Komunističkom partijom i kineskom vojskom“, dakle slične onima koje je Trump posljednjih dana svog stolovanja uveo Xiaomiju, da bi ih Američki sudovi nedugo zatim ukinuli.

Iz ovoga je vidljivo da nova administracija ne namjerava tek tako odustati od trgovinskog i sada tehnološkog rata s Kinom koju je započela prethodna, iako su u pozadini nastavljeni pregovori koji su zadnjih nekoliko mjeseci bili obustavljeni.

Američka strana novim sankcijama očito želi zauzeti bolje pozicije za pregovaračkim stolom, pa se sada očekuje i reakcija s kineske strane, koja je do sada bila prilično mlaka. Također se očekuje i reakcija američkih sudova kao u slučaju Xiaomija, budući da je prilično izvjesno da će biti pokretnut cijeli niz pravnih bitaka.

Pored gore navedenih giganata, poznate kineske kompanije koje podliježu novim sankcijama, ista sudbina navodno čeka i WeChat te Tik-Tok, što je također bilo najavljeno za vrijeme mandata prethodnog predsjednika.

Ukoliko se ovi problemi uskoro ne riješe novim cjelovitim trgovinskim sporazumom, za očekivati je daljnje zaoštravanje sankcija i postoji velika mogućnost da i drugi kineski proizvođači smartfona budu uvršteni na tzv. Entity list, a s obzirom na njihov tržišni udio od oko 70%, to bi moglo imati dalekosežne posljedice na svjetsko tržište.