Android HarmonyOS

HarmonyOS: Ekosustav, a ne OSPrije dvije godine, kineski Huawei stavljen na listu entiteta čime je postao prva velika žrtva američko-kineskog trgovinskog rata, koji je prerastao u tehnološki rat. Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa upisala je Huawei na listu tvrtki s kojima američke tvrtke i tvrtke koje koriste američku tehnologiju ne smiju poslovati bez ishođenja posebne dozvole od SAD-a.

Huaweiju je tada zabranjena suradnja s Googleom te mu je onemogućeno korištenje Google servisa na novim uređajima. Osim softvera, sankcije su zahvatile i logistiku komponenti pa tako već duže vrijeme TSMC i ostali ne mogu isporučivati naprednije komponente kineskom tehnološkom divu, što se pokazuje kao veći problem od softvera, odnosno nemogućnosti korištenja Googleovih aplikacija i Google Play API-ja.

Nedugo nakon uvođenja sankcija, internetom su počele kolati glasine da Huawei radi na vlastitom operativnom sustavu. Tada se spominjao kao HongMeng, a iste godine predstavljen je kao Harmony OS. Dugo vremena od najave Harmony OS-a zapravo nije bilo jasno kako je Harmony OS zamišljen? Je li riječ o novom operativnom sustavu koji će konkurirati Androidu ili će Harmony bit temeljen na open source verziji Androida koju koriste svi Huawei uređaji nakon uvođenja sankcija? Hoće li moći pokretati Android aplikacije, koji uređaji će dobiti nadogradnju, itd.

Na neka od tih pitanja jučer smo dobili odgovor. Huawei je službeno predstavio Harmony OS, zajedno s dosta dokumentacije o istom iz koje je moguće iščitati kako je "OS" zamišljen i na kojim ćemo ga sve uređajima moći koristiti.Iako Huawei HarmonyOS naziva operativnim sustavom, treba odmah u početku reći da to nije sasvim točno. Barem ne nužno. Harmony OS zbirni je naziv kojeg Huawei koristi za platformu koja se sastoji od više sustava, podsustava i modula koji se pokreću na različitim uređajima u različitim kategorijama proizvoda i na različitom hardveru. Cilj HarmonyOS-a je osigurati povezanost svih uređaja neovisno o formatu te osigurati razvijačima aplikacija da softver kojeg razviju za HarmonyOS bude dostupan na svim tipovima uređaja - smartfonima, tabletima, satovima, IoT uređajima bez prevelikih preinaka.

Ideja je zapravo dobro poznata. Microsoft je istu namjeru imao s Windowsima na računalu i Windows Phoneu. Apple tu ideju već provodi kroz sve bolju integraciju Mac računala, iOS uređaja i raznih gadgeta poput slušalica, satova i zvučnika. Samsung, Xiaomi i ostali pokušavaju napravit istu stvar povezujući svoje uređaje u ekosustav. Huawei možda ide korak dalje u svemu jer sve brendira pod istim imenom i open source pristupom pokušava privući developere da razvijaju softver za uređaje s HarmonyOS-om, kao i druge proizvođače hardvera da na svoj uređaj instaliraju HarmonyOS.

Prošlog mjeseca Reuters je objavio da je Huaweijev osnivač Ren Zhengfei u internom dopisu najavio zaokret tvrtke prema softveru. Open source softver kao što je AOSP (Android Open Source Project), koji je dostupan pod licencama koje omogućuju slobodno korištenje, izvan je dosega američkih sankcija. Oslanjajući se na open source softver i razvojem open source softvera Huawei može izgraditi poslovanje otpornije na američke sankcije. Već je objavljeno da tvrtka ima ambicije u segmentu softvera za automobile, a da se Huawei više okreće softveru pokazuje i HarmonyOS te OpenHormany inicijativa.

Već spomenuti "sustavi, podsustavi i moduli" koje čine HarmonyOS objavljeni su pod OpenHarmony inicijativom kojom upravlja OpenAtom organizacija. OpenAtom kineska je open source organizacija koja već ima objavljene projekte poput blockchain infrastrukture Xuperchain kineskog Baidua, TencentOS i TKEStack Tencenta i sl. Huawei je član te organizacije, a cilj joj je bolja koordinacija oko razvoja open source softvera u Kini, kao i rješavanje problematike oko intelektualnog vlasništva i licenci. OpenHarmony dostupan je na Gitee platformi za distribuciju i verzioniranje softvera u repozitoriju kojem možete pristupit klikom ovdje.Gledano tehnički, HarmonyOS je platforma koja se pogoni na različitim uređajima. Onima s Linux kernelima poput Android smartfona i tableta, uređajima s LiteOS kernelom poput pametnih satova i drugima. Takozvani multi-kernel pristup omogućuje korištenje značajki gornjih slojeva na uređajima s različitim procesorima i kapacitetom memorije. To je najlakše objasniti kao sloj kompatibilnosti kojeg Huawei gradi tako da se na različitim uređajima mogu izvršavati isti programi, bez da se sami razvijači brigaju oko toga kako pokrenuti istu aplikaciju na smartfonu, satu i mikrovalnoj.


Huawei Mate X2

To nas dovodi do pitanja je li HarmonyOS na smartfonima novi operativni sistem? Odgovor je ne, barem prema onome što možemo za sada vidjeti. Huawei za HarmonyOS uređaje na smarfonima koristi Linux kernel i vjerojatno dobar dio istih open source biblioteka koje koristi Android Open Source Project. Istu misao možemo reći na način da je HarmonyOS na smartfonima modificairani Android OSP. To objašnajva najavu nadogradnje mnogih Android uređaja na Harmony OS, kao i to što su mnoge značajke na HarmonyOS uređajima identične kao i na Androidu.

 

Znači li to da je HarmonyOS na smartfonima i tabletima zapravo kopija Androida? Ovisi o definiciji kopije. Definitivno nije novi operativni sustav. Huawei koristi javno dostupan kod kojeg koristi i Android, što je sasvim legitimno. Jedan od principa kod razvoja softvera je neizmišljati rješenja ako ona već postoje. Huawei na istim temeljima gradi "sloj" Harmony OS značajki na kojima će razvijati nove značajke i taj sloj će osigurati kompatibilnost između uređaja s Harmony OS-om. Situacija je zapravo slična s EMUI sučeljem, samo što se s Harmonyjem ide korak dalje i modifikacije koje radi Huawei dublje zadiru u AOSP, što objašnjava i navod da su performanse bolje nego na EMUI-u. Huawei tvrdi da je s razvojem HarmonyOS-a krenuo prije 5 godina, što je vjerojatno točno jer svi proizvođači želje bolje integrirati svoje proizvode u jedan ekosustav. Ono što je možda povećalo opseg i ubrazalo razvoj HarmonyOS-a su tržišne neprilike, odnosno američke sankcije.


HarmnoyOS uređaji i ControlPanel značajka

Konkretno to znači da će Huawei pametni sat koristit HarmonyOS s LiteOS kernelom i modulima primjerenima pametnim satovima i tom hardveru. Smartfon će koristit HarmonyOS na Linux kernelu, koji je vjerojatno baziran na AOSP-u, s Harmony OS modulima primjerenim smartfonima. Cilj je da ti uređaji mogu međusobno komunicirati, razmjenjivati podatke i da je što lakše za njih moguće razvijati nove značajke.To nas dovodi do jučerašnje prezentacije i toliko naglašene integracije proizvoda kroz značajke kao "SuperDevice" i "ControlPanel". SuperDevice značajka povezuje razne uređaje u istu mrežu i kreira svojevrsnog administratora kojeg Huawei naziva SuperDevice. U suštini to već postoji jer na smartfone povezujemo satove, slušalice, zvučnik, TV. Problem koji Huawei pokušava riješit je proces uparivanja i kontrole svih uređaja kroz jedinstveno sučelje, odnosno ControlPanel. Drugim riječima, umjesto instaliranja posebnih aplikacija, HarmonyOS će se sam prepoznavati s drugim Harmony OS uređajima.


Distribucija Harmony OS aplikacija preko AppGallery trgovine

Ako pogledamo dokumentaciju za programere, Huawei razvoj aplikacija dijeli na "General Development" i "Atomic Service Development". Prve su klasične aplikacije koje se instaliraju tako da se preuzme instalacijski paket i instalira aplikacija, dok su druge aplikacije koje ne treba instalirati, odnosno "aplikacijski sloj" Harmony OS-a to učini u pozadini, što zvuči slično kao Google Play Instant. Drugi koncept kojeg HarmonyOS predstavlja su Feature Ability i Particle Ability, gdje Feture Ability predstavlja softver s kojim korisnik ima interakciju (sučelje), a Particle Ability je softver koji komunicira sa sustavom. Ideja je da se isti PA i FA mogu ponovno upotrijebiti na različitim uređajima, dok će neki uređaji zahtjevati posebne "PA/FA pakete". Glavni programski jezik je Java (što nije čudno uzimajući u obzir AOSP), a sučelja (FA) moguće je razvijati koristeći JavaScript (HTML i CSS), što je ujedno i jedini programski jezik za kategoriju "lite wearables". Detalje o tome moguće je pronaći u dokumentaciji za programere.


Kategorije uređaja za koje je moguće razvijati HarmonyOS aplikacije

Bez Google servisa, Harmony OS, barem na smartfonima, teško da će napraviti ikakvu razliku po pitanju potražnje za Huawei smartfonima. Kina će, barem za sada, ostati glavno tržište na kojem se Harmony treba probiti, čemu u prilog ide i to što je Huawei sklopio mnoga partnerstva s razvijačima aplikacija za Harmony OS na području Kine. Velik broj Huawei Android uređaja bit će nadograđeno na Harmony OS, no za sada samo u Kini, što je daljnji indikator da će domaće tržište bit najbitnije za rast novog HarmonyOS ekosustava.

Za korisnike u Europi to znači da ćemo moći i dalje nastaviti koristiti Huawei uređaje sa ili bez Google aplikacija, i da na tržištu možemo očekivati nove satove, slušalice, možda koji laptop i slične gadgete. Sankcije su praktički onemogućile Huaweiju da prozivede dovoljno konkurentne smartfone izvan Kine (možda i općenito), čemu svjedoči pokazivanje Huaweija P50 bez konkretne najave i sve manji udio u prodaji na tržištu.

Nisam optimističan po pitanju HarmonyOS-a izvan Kine jer je centar ekosustava smartfon, a to je segment u kojem će Huawei ubrzo nestati ne promijeni li se geopolitička situacija. Smartfon je najjače oružje za uvlačenje korisnika u neki ekosustav, što mnogi proizvođači dobro iskorištavaju. Huawei gradi otvorenu platformu koju bi mogli koristiti ostali proizvođači na svojim uređajima, kao što koriste Android. Scenarij u kojem vidim da proizvođači izvan Kine ulažu u adopciju HarmonyOS-a  na svojim uređajima jest ako se nađu u istoj situaciji kao Huawei sa sankcijama, ili ako se HarmonyOS pokaže toliko superiroran na satovima, TV-u ili drugim IoT uređajima da bude imalo smisla bit dio tog ekosustava. Osim čiste tehničke ili tehnološke superiornosti, izglednije je da se to može ostvariti ako bude dovoljno programera koji razvijaju aplikacija za Harmony i ako HarmonyOS bude imao dovoljno veliko tržište da privuče programere. Vječiti začarani krug.