Američka administracija uvela sankcije i Xiaomiju

Prvo su došli po ZTE. Nakon što su svi šutjeli, ubrzo su došli po Huawei. Ostatak priče vam je vjerojatno poznat, a danas je dobio svoj neminovni nastavak. Naime, američka administracija je ovim dvjema kompanijama zabranila rad na američkom tržištu i suradnju s američkim kompanijama pod raznim izlikama, od kršenja sankcija Iranu pa sve do špijuniranja američkih građana u korist kineske vlade,

Naravno, ove tvrdnje nikad nisu dokazane, ali to Trumpovu administraciju nije spriječilo da izvrši svoje zamisli te pritom izvrši pritisak i na svoje europske saveznike da učine isto.

Danas, pak, stiže vijest kako se Trumpova administracija okomila na još jednu kinesku kompaniju – Xiaomi. Ovo zapravo ni ne čudi, a s jedne strane je bilo i očekivano, budući da je ovaj proizvođač odnedavno postao treći svjetski proizvođač smartfona.

U službenoj izjavi se Xiaomi ne optužuje za kršenje sankcija Iranu, špijuniranje ili neku drugu „prljavu rabotu“, već se samo navodi da je dodan na famozni Entity list, što će itekako imati utjecaj na poslovanje ove kompanije s obzirom da su već neko vrijeme prisutni na američkom tržištu. Drugi problem je što bi i Xiaomi mogla zadesiti situacija s nemogućnošću instaliranja Google aplikacija, baš kao i Huawei. Treći problem bi mogla biti opskrba Qualcommovim procesorima, koje Xiaomi uvelike koristi, a ne treba niti spominjati koliku će štetu pretrpjeti sam Qualcomm.

Sad je više nego očito koji je plan američke administracije i da su svi dosadašnji izgovori za zabranu rada Huaweiju bili čisto laprdanje, no u mnogim slučajevima je naišlo na plodno tlo. Primjer Velike Britanije i Švedske o tome najbolje govori. Jasno je da se radi o orkestriranom i planiranom napadu na kineske tehnološke kompanije, no ono što ne znamo je podržava li takvu politiku samo klika koja stoji iza Trumpa ili će ju njegov nasljednik Biden promijeniti.

U međuvremenu je stigla vijest da bi Tencent i Alibaba također mogli završiti na crnoj listi američke administracije, što je zapravo samo nastavak sage o trgovinskom ratu kojeg su Amerikanci realno već izgubili, što je dokazano i analizom Bloomerga.

Moguće je da se pred kraj mandata Trumpove administracije radi o potezu očajnika i pokušaju nanošenja što veće štete Bidenovoj administraciji koja pozicije zauzima za 6 dana, no u ovim trenucima je svakako nezahvalno biti prorok.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT