Android 10 službeno: konačna verzija od danas dostupna za Pixel uređaje

Google je danas i službeno lansirao konačnu verziju Androida 10. Za razliku od prethodnih generacija, Android 10 nema slasni dodatak u imenu, već nosi samo brojčanu oznaku. Sukladno tome, iz vrta u Googleovom sjedištu nedavno su nestale i sve statue koje su predstavljale pojedinu verziju.

Kao što se moglo vidjeti u developer i beta verzijama, Android 10 donosi tamnu temu na razini operativnog sustava, što znači da proizvođači više neće morati dodatno raditi na ovom dijelu sučelja. Tu su i najnovije geste, dakle još jednom prerađene, jer Google, eto, pod svaku cijenu želi da i ostali proizvođači prihvate njegovu viziju upravljanja sučeljem.

Android 10 bi trebao olakšati dijeljenje linkova i sadržaja, dok bi novi Focus Mode trebao olakšati „utišavanje“ jednih aplikacija dok nešto konkretno (i korisno) radite s drugima.

Tu je i podrška za preklopne uređaje kao što su Samsung Galaxy Fold i Huawei Mate X čije konačne verzije još uvijek nisu stigle na police trgovina, no prema posljednjim najavama, to bi se trebalo dogoditi do kraja ovog mjeseca.

Google je u novi Android ugradio i nove postavke privatnosti i sigurnosti, koje će se najviše očitovati u novom pristupu dozvolama za korištenje lokacije, što će ovog puta biti teže ignorirati.

Nove mogućnosti prikazane na I/O eventu, kao npr. Live Caption, tj. konvertiranje govora u titlove u stvarnom vremenu proradit će kroz koji mjesec, čak i na Pixelima, koji kao i uvijek prvi dobivaju novu verziju Androida.

Dodajmo da je za Pixele Android 10 dostupan već danas, a postoje špekulacije da bi i neki drugi proizvođači u startu mogli predstaviti nadogradnje za svoje uređaje, možda već sutra ili narednih dana.

U nastavku pogledajte promo video, a tu je i potpuno nova web stranica sa svim detaljima.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT