Android 10 službeno: konačna verzija od danas dostupna za Pixel uređajeGoogle je danas i službeno lansirao konačnu verziju Androida 10. Za razliku od prethodnih generacija, Android 10 nema slasni dodatak u imenu, već nosi samo brojčanu oznaku. Sukladno tome, iz vrta u Googleovom sjedištu nedavno su nestale i sve statue koje su predstavljale pojedinu verziju.

Kao što se moglo vidjeti u developer i beta verzijama, Android 10 donosi tamnu temu na razini operativnog sustava, što znači da proizvođači više neće morati dodatno raditi na ovom dijelu sučelja. Tu su i najnovije geste, dakle još jednom prerađene, jer Google, eto, pod svaku cijenu želi da i ostali proizvođači prihvate njegovu viziju upravljanja sučeljem.

Android 10 bi trebao olakšati dijeljenje linkova i sadržaja, dok bi novi Focus Mode trebao olakšati „utišavanje“ jednih aplikacija dok nešto konkretno (i korisno) radite s drugima.

Tu je i podrška za preklopne uređaje kao što su Samsung Galaxy Fold i Huawei Mate X čije konačne verzije još uvijek nisu stigle na police trgovina, no prema posljednjim najavama, to bi se trebalo dogoditi do kraja ovog mjeseca.

Google je u novi Android ugradio i nove postavke privatnosti i sigurnosti, koje će se najviše očitovati u novom pristupu dozvolama za korištenje lokacije, što će ovog puta biti teže ignorirati.

Nove mogućnosti prikazane na I/O eventu, kao npr. Live Caption, tj. konvertiranje govora u titlove u stvarnom vremenu proradit će kroz koji mjesec, čak i na Pixelima, koji kao i uvijek prvi dobivaju novu verziju Androida.

Dodajmo da je za Pixele Android 10 dostupan već danas, a postoje špekulacije da bi i neki drugi proizvođači u startu mogli predstaviti nadogradnje za svoje uređaje, možda već sutra ili narednih dana.

U nastavku pogledajte promo video, a tu je i potpuno nova web stranica sa svim detaljima.