Android 14 bi mogao omogućiti brisanje bloatwarea kojim vas maltretiraju operateri

I dok Android 13 možda upravo sada dolazi na vaš mobitel, Google već radi na novoj generaciji ovog operativnog sustava, izdavši nedavno Android 14 Developer Preview 1. S obzirom da su krenula testiranja, neki predani tester su već naišli na određene zanimljivosti, a jedna od njih je i moguća deinstalacija bloatwarea od strane krajnjih korisnika.

Tako je ekipa XDA developera otkrila da novi Android donosi mogućnost deinstalacije aplikacija koju će na vaš uređaj instalirati proizvođač ili nedajbože operater. Funkcija je za sada još uvijek skrivena iza aktivacije developerskih opcija, no s obzirom da se radi o ranoj testnoj verziji, za očekivati je da će u nekoj od sljedećih biti dostupna krajnjem korisniku.

Naime, mnogi proizvođači, a pogotovo operateri imaju običaj instalirati gomilu vlastitih aplikacija koje nisu nužno potrebne da vaš uređaj radi ispravno, ali vam ih iz svojih strateških razloga žele nametnuti. Ove je aplikacije na nekim uređajima i prije bilo moguće deaktivirati, no ako se prognoze XDA ekipe ostvare, napokon ćemo ih moći i obrisati kako bi oslobodili spremišni prostor.