Android

Android 15 će omogućiti određenu dijagnostiku uređaja bez odlaska u servis

Google je testnim korisnicima upravo pustio najnoviju Betu 3 Androida 15, koja upućuje na proširenje dijagnostičkih alata dostupnih samim korisnicima. To konkretno znači da za dijagnosticiranje određenih kvarova svoj Android uređaj više nećete morati nositi u servis, već ćete moći sami otkriti problem. Ovo, naravno, vrijedi samo za dijagnostiku, dakle ne i za popravak, ali će biti korisno u slučaju kada kupujete rabljeni uređaj. Tada ćete na licu mjesta moći vidjeti u kakvom je stanju npr. baterija, spremišna memorija ili potencijalni problemi u dodirnom zaslonu koji nisu vidljivi golim okom.

Tako Android 15 Beta 3 u izborniku donosi novu stavku „Device diagnostics“ koja pak nudi podizbornike „Component health“ i „Evaluation mode“.

Unutar Component health stavke moći ćete pokrenuti test zaslona koji pokazuje promjene u prikazu boja, ali i potencijalni problem sloja zaduženog za upravljanje dodirom. U tom slučaju će aplikacija kontrastnom bojom prikazati područje koje je potencijalno ugroženo ili već disfunkcionalno.

U istom izborniku ćete moći pokrenuti detaljniji test baterije kako biste utvrdili status njezinog zdravlja, s prikazom maksimalnog kapaciteta u odnosu na početni, odnosno kad je uređaj bio nov. Isto tako će biti vidljiv i točan datum kad je uređaj proizveden.

Provjera spremišne memorije će također moći biti testirana, i to u vidu preostalog vremena u kojem bi trebala besprijekorno funkcionirati. Naime, flash memorija koja se danas koristi u telefonima i srodnim uređajima ima svoj životni vijek, što znači da nakon određenog vremena možete očekivati probleme u čitanju ili zapisivanju sadržaja, što često možete iskusiti na USB stickovima. Ipak, s obzirom da je nemoguće točno reći koliko će neki memorijski čip trajati, Google ovaj alat temelji na posebnom algoritmu koji zapravo predviđa vijek trajanja, a na temelju dotadašnjeg uzorka korištenja.

Evaluation mode je alat koji omogućuje dijagnosticiranje problema putem drugog uređaja. Na primjer, ako vaš uređaj nije u najboljem stanju, putem evaluacije ga možete povezati s drugim i na njemu odraditi potrebne testove. Kada jednom budu gotovi, sustav će generirati izvještaj o svemu što je pronašao.