Aplikacije

Android 15 će vas spasiti od aplikacija i prijatelja koji vas bombardiraju obavijestima

Google je lansirao prvi Developer Preview Androida 15 koji će svoju konačnu verziju dočekati najesen. U međuvremenu će stići još pokoji DP, a potom i beta verzije, koje ćete moći instalirati i testirati na svojim Pixelima.

S obzirom da se radi o prvoj radnoj verziji nove generacije Androida, ona ne donosi puno značajki. Zapravo više obiluje bugovima u standardnim aplikacijama.

Ipak, jedna značajka svakako se ističe. Google ju naziva „Notification cooldown“ u slobodnom prijevodu – smirivanje obavijesti. To konkretno znači da će Android 15 nuditi mogućnost da zvukove obavijesti podesite tako da se one automatski utišavaju, ukoliko uzastopne dolaze od jedne te iste aplikacije.

U izborniku su trenutno ponuđene tri opcije: Smiri sve obavijesti, smiri samo razgovore i isključeno.

Primjerice, ako uključite smirivanje obavijesti za razgovore, svaka nova koja nakon određenog broja stigne, imat će manje intenzivan zvuk. Ovo ćete cijeniti ako imate prijatelje koji vam putem WhatsAppa poruke šalju rafalno ili ako vas šef bombardira mailovima. Ukoliko odaberete smirivanje svih aplikacija, vjerojatno će se naći poneka dosadna koju će sustav isto tako sam postupno ušutkati.

S obzirom da se radi o prvoj verziji ove značajke, postoji mogućnost da u kasnijim iteracijama proširi mogućnosti, odnosno da obavijesti dodatno kategorizira.