Apple

Apple bi u iOS 18 mogao ugraditi ChatGPT

Umjetna inteligencija nedvojbeno stiže i u Appleov eko-sustav, no vidljivo je da on kasni u usporedbi s ostalim velikim imenima u tehnološkom svijetu. Ipak, sve je više potvrda da će prvi veliki test njezine konkretne primjene i integracije biti odrađen u nadolazećem iOS-u 18.

S obzirom da se Apple u AI utrku uključio kasnije od konkurencije, za sada još nema razvijen vlastiti generativni jezični model, kao ni alate za primjenu umjetne inteligencije na ostalim poljima. Nedavno se počelo špekulirati da će Apple iz tog razloga angažirati Google i za glavnog AI igrača na iPhoneu postaviti Gemini. To, naravno, nije isključivalo ostale opcije.

Tako se danas proširila informacija da bi ključni partner po ovom pitanju mogao biti OpenAI sa svojim ChatGPT-om. Detalji za sada nisu poznati, no u stručnim krugovima vlada sumnjičavost, s obzirom da se ta informacija kosi s Appleovom doktrinom o privatnosti. Naime, cijela priča o Appleovom uvođenju AI alata u zadnje vrijeme se svodi na novi  A18 procesor, koji bi velik dio operacija trebao odrađivati offline, eventualno u Appleovim cloud sustavima. U slučaju da ChatGPT bude izabran za nositelja jezičnih modela, to neće biti izvedivo. Poznato je da Apple svoj ekosustav na svakom koraku želi zaštititi od vanjskih utjecaja, stoga je malo vjerojatno da će tek tako unutra pustiti OpenAI i ChatGPT.