Apple

Apple će navodno ponuditi jeftinija MacBook računala kako bi konkurirao PC i Chromebook prijenosnicima

Cijene MacBook prijenosnih računala su iznimno visoke, čak i za većinu američkih kupaca, barem ako ih usporedimo s cijenama Windows PC-a i Googleovih Chromebook prijenosnika. Najjeftiniji MacBook Air model s M1 procesorom u SAD-u košta 999 dolara, dok se recimo Chromebook može kupiti već za 200 dolara. Ovdje treba imati na umu da su cijene u Americi istaknute bez poreza, budući da svaka od 50 saveznih država ima svoju stopu.

Razlozi za ovakvu razliku u cijenama leže u činjenici što Apple nudi samo uređaje iz najvišeg cjenovnog razreda, kako po komponentama, tako i po materijalima od kojih su izrađeni. Appleovi prijenosnici za kućišta koriste najskuplje aluminijske legure, a isto tako i mnoge druge komponente unutar računala. S druge strane, mnogi pristupačni PC Chromebook prijenosnici su izrađeni od plastike i jeftinijih komponenti, što im u startu osigurava nižu cijenu.

Međutim, ako je vjerovati najnovijim glasinama koje prenosi pouzdani tajvanski Digitimes, Apple bi sljedeće godine mogao lansirati pristupačniju seriju MacBook računala, koji bi i dalje koristili metalno kućište, no vjerojatno se ne bi radilo o istoj leguri kao u slučaju skupljih modela. Takvi uređaji bi navodno trebali koristiti i nešto jeftinije komponente, kako bi se cijenom koliko-toliko približili pristupačnim modelima iz Chromebook i Windows tabora.

Kako navodi Digitimes, udio iPhonea na američkom tržištu veći je od 50%. Ohrabren tom činjenicom, Apple navodno želi pojačati i udio svojih računala, međutim s obzirom na cijene MacBook prijenosnika, cilj će teško biti ostvariv bez određenih kompromisa, a to bi trebalo biti proširenje ponude u vidu jeftinijih modela.