Apple

Apple odustaje od razvoja automobila i fokusira se na umjetnu inteligenciju

Ako ste čekali Apple auto, čini se da ćete morati pričekati još neko vrijeme. Ili ga možda uopće nećete dočekati. Razvoj električnog i/ili samovozećeg Appleovog automobila star je skoro 10 godina i poznat pod internim nazivom „Project Titan“. Namjera lansiranja vlastitog vozila je zapravo dugo bila najveća Appleova tajna, ali je dovoljno informacija procurilo da ju se može nazvati javnom.

Prema pisanju američkog Bloomberga, Apple je po pitanju ovog projekta, čini se, povukao ručnu kočnicu. Ovaj izvor javlja da više od 2000 zaposlenika uključenih u njega, Apple namjerava preusmjeriti u sektor umjetne inteligencije, no neće svi biti te sreće. Naime, Bloomberg napominje da bi jedan dio te radne snage čak mogao dobiti otkaze.

Iz svega proizlazi da je razvoj Appleovog vozila jednostavno trajao predugo, bez rezultata koji bi omogućili komercijalno lansiranje vozila u nekom razumnom roku i dosegao mrtvu točku. U međuvremenu je Tesla zavladao tržištem, a u posljednje dvije godine, velike korake na ovom polju je postigao kineski BYD, jer su se po broju isporuka praktički izjednačili. Na koncu, čak je i Xiaomi uspio preteći Apple nedavnim lansiranjem svog SU7 automobila, no izravna usporedba s bilo kom od navedenih je možda deplasirana, budući da detalja tome kakav auto je Apple namjeravao proizvesti, još uvijek nema.

Bilo kako bilo, presudan udarac ovom projektu zadala je najnovija utrka u razvoju generativne umjetne inteligencije. Vidjeli smo da su Microsoft i Google na ovom polju već prilično poodmakli, dok od Applea tek stiže pokoji dimi signal. Apple se u AI domeni jednostavno našao zatečen i prilično kaska za konkurencijom, stoga navodna odluka o ovom strateškom zaokretu ne čudi.

Nedavno su se pojavile glasine da bi prvu primjenu umjetne inteligencije Apple mogao predstaviti već s iPhoneom 16, dakle za nekih pola godine, no u kojem će obliku ona na ovim uređajima zaživjeti, ostaje za vidjeti.

Ipak, sve ovo ne znači nužno da je Apple potpuno odustao od razvoja vlastitog automobila, ali ga je po svoj prilici na određeno vrijeme odgodio.