Biznis

Apple po prodaji mobitela u Europi zauzeo prvo mjesto. Porastao udio najskupljih uređaja, a jeftinih pao

U četvrtom kvartalu 2023. godine, Apple je po prodaji pametnih telefona na europskom tržištu zauzeo prvo mjesto, navodi Canalys u svom najnovijem istraživanju. Tako je prvi put nakon više od dvije godine u jednom kvartalu s trona uspio skinuti Samsung. Ipak, gledajući rezultate za cijelu 2023. godinu, Samsung je ipak zadržao prvo mjesto.

Ova izmjena na vrhu rezultat je pada prodaje Samsungovih uređaja u posljednjem tromjesečju prošle godine od nemalih 12%, dok je Appleu istodobno porasla za 1%. Ukupna isporuka mobitela na europskom tržištu u istom je kvartalu pala za 3%, a na godišnjoj razini 8%.

Kad je u pitanju struktura tržišta, Canalys navodi da high-end, dakle premium segment pametnih telefona zauzima 40% tržišta. Radi se modelima s cijenom od 800 dolara naviše, a i među njima Apple ponovno zauzima najveći dio kolača, čak 77%.

Povezano: Povratak Viva i Oppa u Europu dodatno će zaoštriti konkurenciju, a profitirat će kupci

Samsung u ovom segmentu drži 16% europskog tržišta, a Google sa svojim Pixelima 6%. Svi ostali zajedno zauzeli su tek 2% tržišnog udjela.

Treba napomenuti kako se ovi podaci odnose na europske zemlje bez Rusije.

Kad malo promotrimo tablicu, primjećujemo zanimljivo raslojavanje tržišta. Ukupna prodaja je pala, ali je udio najskupljih uređaja rastao. Naime, ovo je prvi u put četiri godine da je prodaja ovakvih uređaja dostigla udio od 40%. S druge strane, kod donjeg srednjeg cjenovnog razreda (uređaji s cijenom između 200 i 299 dolara) primjetan je konstantni pad udjela, te je u proteklom kvartalu iznosio samo 22%, što je osjetno manje od 32% četiri godine ranije.