Apple

Apple predstavio M1 procesor i prve Macove temeljene na njemu, te macOS Big Sur koji pokreće i iOS aplikacijeApple je na današnjem "One more thing" događaju predstavio svoj prvi SoC za laptope temeljen na ARM arhitekturi, kao i prve Macove koji će biti isporučeni s novim čipom. Isto tako, objavljeni su detalji kako će funkcionirati sofver na Macovima s ARM-om, odnosno promjene koje donosi nadolazeća Big Sur nadogradnja.Novi Appleov SoC za računala naziva se Apple M1. Riječ je o čipsetu proizvedenom u 5nm procesu koji se sastoji od 8-jezgrenog procesora i grafičkog koprocesora. Tu je ugrađen i Appleove Neural Engine za strojno učenje, integrirani ISP (eng. Image Signal Processor), kao i Secure Enclave koprocesor za sigurnosne ključeve, kojeg su do sada određeni MacBook uređaji imali preko zasebnog T1 ili T2 čipa.

Apple se hvali odličnim "performansama po wattu" novog procesora i grafičkog čipa, koje su znatno bolje od "najnovijeg procesora/integrirane grafičke na laptopima", iako nije precizirano koji je konkurentski čip u pitanju. S novim čipom dolazi i nova radna memorija koju Apple naziva "unified memory", a prema za sada dostupnim informacijama riječ je o vlastitom RAM rješenju koje kombinira memoriju velike propusnosti i male latencije.

Mac OS Big Sur donosi podršku za M1 kao i novitete po pitanju rada s aplikacijama. Naime, sve do sada napisane aplikacije za macOS pisane su za x86 arhitekturu i kompajliraju se u binarni kod za Intelove procesore. Apple je tako predstavio "Universal Apps", odnosno univerzalne aplikacije čiji su kreatori isto tako prilagodili aplikacija za Apple M1 procesor. Tako će ista aplikacija na MacBooku s Intelom koristiti x86 verziju programa, a na MacBooku s M1 procesorom, ARM verziju.Svi programi koji nemaju M1 verziju će se normalno izvršavati na uređajima s M1 procesorom zahvaljujući projektu Rosseta 2. To znači da je zadržana potpuna kompatibilnost, a tijekom prezentacije Apple je naveo da će se neki programi možda i bolje izvršavati u emulatoru, nego nativno. Spomenuto je i da M1 i BigSur donose 50% brže izvršavanje JavaScripta u Safariju.

Isto tako, sve aplikacije za iPhone i iPad bit će dostpune na MacBoocima s M1 čipsetom, što nije iznenađujuće imajući na umu da je riječ o jednoj arhitekturi koja se sada nalazi na svim Appleovim kategorijama uređaja. MacOS Big Sur službeno će biti dostupan 12. studenog, odnosno u četvrtak.Prvi Apple uređaji koji koriste novi M1 čip su novi MacBook Air, novi Mac Mini i novi MacBook Pro. MacBook Air dolazi u vizulano istom kućištu s 13-inčnim Retina zaslonom i M1 čipom. Novi Air je 3,5 puta brži od prošle generacije i ima 5 puta veće grafičke performanse. Nema ventilatora, a omogućuje 15 sati surfanja ili 18 sati reprodukcije videozapisa (6 više nego prethodnik) na jednom punjenju. Naravno, radi se o deklariranim vrijednostima, a prve recenzije će pokazati kako će to izgledati u praksi. Koristi ISP na M1 čipu za bolje fotografije i videopozive prednjom kamerom, a tu je i senzor otiska prsta, odnosno TouchID. Početna cijena ostaje jednaka, odnosno 999 dolara za američko tržište za konfiguraciju s 8GB RAM-a i 256GB SSD. Recimo i to da je novi SSD 2x brži nego na prethodniku, zahvaljujući novom kontroleru i naprednijoj flash memoriji.Novi Mac Mini zadržao je isti izgled, ali iznutra ga pogoni novi M1 čip. To Mac Miniju prema Appleovim mjerenjima daje 3 puta veće procesorske i 6 puta veće grafičke performanse u odnosu na prethodnu generaciju. Početna memorijska konfiguracija uključuje 8GB RAM-a i 256GB SSD, a cijena iznosi 699 dolara za američko tržište, što je 100 dolara manje od prethodnika.Apple je najavio i novi MacBook Pro 13", koji također koristi M1 čip i ima sve blagodati koje donosi. Početna konfiguracija također dolazi sa 8GB RAM-a, odnosno unified memory te 256GB SSD. Apple tvrdi da je novi MacBook Pro 2,8 puta brži i ima 5 puta brže grafičke performanse od starog. Na jednom punjenju moguće je izvući 17 sati surfanja, odnosno 20 sati gledanja videozapisa, što je 10 više nego kod prošle generacije. Naravno, i ovdje se radi o deklariranim vrijednostima. Početna cijena ostaje ista, odnosno 1299 američkih dolara za američko tržište.

Novi Macovi mogu se već danas naručiti na američkom tržištu, a isporuke kreću sljedeći tjedan.