Biznis

Švedski regulator zaustavio 5G aukcije i Huaweiju ponovo omogućio sudjelovanje u izgradnji infrastruktureNakon što je švedski Zavod za poštu i telekomunikacije pod američkim pritiskom prije tri tjedna zabranio sudjelovanje Huaweija u izgradnji tamošnjih 5G mreža, te naložio da se sva postojeća oprema ove kineske kompanije demontira do 2025. godine, glavni regulator ove zemlje za telekomunikacije danas je zaustavio aukcije za dodjeljivanje 5G licenci, javlja Reuters.

Regulator je ujedno i poništio spornu odluku Zavoda za poštu i telekomunikacije, te Huaweiju omogućio nesmetano sudjelovanje u izgradnji mobilnih mreža najnovije generacije.

Je li ovo samo reakcija na ishod netom održanih američkih izbora, na kojima je glavni protagonist trgovinskog rata s Kinom izgubio, ili su se švedske vlasti uplašile za sudbinu Ericssona u Kini, teško je reći, no vjerojatno oba događaja imaju izravan utjecaj na ovakvu odluku.

Podsjetimo, švedski Ericsson je u Kini pobijedio na natječaju za izgradnju 5G mreža triju velikih operatera u toj zemlji, pa bi u slučaju osvete kineske vlade mogao izgubiti ogroman ulog, što bi mu vjerojatno i ugrozilo globalno poslovanje, budući da mu je, s obzirom na veličinu, Kina jedno od ključnih tržišta.

Također, Švedska je bila jedina Europska zemlja uz Ujedinjeno Kraljevstvo koja je podlegla pritiscima iz Washingtona, no čini se da su vodeći ljudi ipak izračunali da se slijepo pokoravanje SAD-u baš i ne isplati.

Reuters