Apple

Apple službeno najavio Apple Intelligence – AI koji će raditi na razini cijelog ekosustava

Apple je danas predstavio Apple Intelligence, svoj dugo očekivani generativni AI u cijelom ekosustavu. Kao što su ranije glasine sugerirale, nova se značajka prilično mudro koristi univerzalnu A.I. kraticu. Kompanija je obećala da će značajka biti izgrađena sa temeljima sigurnosti, zajedno s visoko personaliziranim iskustvima.

"Ono što je najvažnije, mora vas razumjeti i biti utemeljena na vašem osobnom kontekstu, poput vaše rutine, vaših odnosa, vaše komunikacije i više", istaknuo je izvršni direktor Tim Cook. “I naravno, mora se zajedno graditi uz privatnost od temelja. Sve ovo nadilazi okvire umjetne inteligencije. I predstavlja sljedeći veliki korak za Apple.”

Apple je ovu značajku kao njavio sastavni dio svih budućih operativnih sustava, uključujući iOS, macOS i najnoviji, VisionOS.

Craig Federighi je pitom dodao: "Apple Intelligent temelji se na vašim osobnim podacima i kontekstu." Prema svemu sudeći, značajka će se učinkovito nadograditi na sve osobne podatke koje korisnici unose u aplikacije kao što su Kalendar i Mape.

Sustav je izgrađen na velikim jezičnim modelima (LLM). Velik dio te obrade obavlja se lokalno na samom uređaju i koristi najnoviju verziju Apple čipova. "Mnogi od ovih modela rade u potpunosti na uređaju", rekao je Federighi tijekom događaja, što ipak ukazuje na to da će dio biti odrađivan i u cloudu.

Više detalja očekujemo uskoro