Biznis Apple

Apple u EU otvara vrata alternativnim trgovinama aplikacija za iPhone. Evo detalja

Apple je danas napokon i službeno objavio otvaranje iOS platforme trgovinama aplikacijama trećih strana u Europskoj uniji. Promjene će na samim iPhone uređajima biti vidljive dolaskom iOS 17.4 nadogradnje, što bi se trebalo poklopiti sa stupanjem na snagu DMA (Digital Market Act) regulative u ožujku.

Uvođenje alternativnih trgovina aplikacijama na iPhone

S obzirom na povećani rizik s kojim će se korisnici susretati prilikom instalacije aplikacija iz alternativnih trgovina, Apple navodi da će ipak uvesti „osnovne preglede“ takvih aplikacija, bez obzira na njihov distribucijski kanal, odnosno način na koji su instalirane. Kako u Appleu navode, ovo uključuje kombinaciju „automatskih i ljudskih“ radnji za provjeru aplikacija i njihovih funkcija prije nego što se preuzmu na uređaj.

Također, kako bi osigurao da proizvođači alternativnih trgovina aplikacija poštuju sigurnosne standarde, Apple će uvesti njihovo certificiranje, te dodati „ostalu potrebnu zaštitu“ za sprječavanje zaraze uređaja malwareom i ostalim sigurnosnim prijetnjama.

Apple na koncu upozorava da će usprkos svim ovim naporima, sigurnosna razina iOS sustava u EU sada biti manja nego prije, jer otvaranje trećim stranama za sobom nužno povlači dodatne rizike.

Potpuno otvaranje za web preglednike i mogućnost mobilnog plaćanja drugim digitalnim novčanicima

Sljedeća novost tiče se web preglednika. Iako je Safari već otprije moguće zamijeniti alternativnim web preglednicima, svi oni u osnovi koriste Safari's WebKit rendering engine. Promjena u EU koja će nastupiti osigurat će proizvođačima drugih web preglednika da koriste engine koji žele. Ovo bi napokon moglo poboljšati iskustvo korištenja npr. Chrome preglednika, čije je iskustvo korištenja iPhoneu zbog mnogih restrikcija iOS-a na osjetno lošijoj razini od onog na Androidu.

Još jedna stvar koja se spominje u Appleovoj objavi tiče se mobilnog plaćanja i NFC-a. Potonji će u EU biti otvoren trećim stranama, što znači da ćete na iPhoneu, osim Apple Pay sustava, moći koristiti alternativne novčanike, kao npr. Google Pay, Curve itd.

Kao što je već rečeno, ove promjene će na snagu stupiti dolaskom iOS-a 17.4, a taka ćemo vidjeti i kako će cijela stvar raditi u praksi, te u kojoj će mjeri ovaj Appleov plan zadovoljiti EU regulatore, odnosno hoće li tražiti dodatne izmjene. Još jednom napomenimo da će promjene biti vidljive samo u zemljama članicama Europske unije, a vjerojatno i EEA, koji uz EU obuhvaća još Norvešku, Island i Lihtenštajn.