Biznis

Bidenova administracija namjerava zabraniti svaku suradnju američkih kompamija s Huaweijem. Kina po prvi puta službeno reagirala

Saga o Huaweiju nakon skoro četiri godine ulazi u svoj vrhunac. Naime, u svibnju 2019. godine, američka administracija je, u svom sada već uobičajenom stilu, ovoj kineskoj kompaniji uvela sankcije pod izlikom da je tobože odgovorna za špijuniranje, a bez ijednog ponuđenog dokaza.

 

Huawei je tada bio na pragu preuzimanja prvog mjesta na listi isporuka pametnih telefona u svijetu, no Trumpova administracija je iskoristila svo raspoloživo oružje da ga u toj namjeri spriječi. Tako su Huawei mobiteli prvo izgubili Google servise, a kasnije i 5G modeme u Qualcommovim procesorima. Ovaj je zbog toga izgubio prilično velike prihode, a Huawei je ostao ograničen na 4G procesore.

 

Danas, pak, stižu vijesti da je Bidenova administracija cijeli slučaj podignula na viši nivo, budući da namjerava zabraniti svim američkim kompanijama isporuku bilo kakvih dobara i usluga Huaweiju. Koliko je ovo pouzdana informacija, tek treba vidjeti, no ne bi nas začudilo da je ovaj posljednji stadij upravo pred vratima.

Ukoliko se ovakav scenarij ostvari, Huawei će pretrpjeti posljedice i u sferi proizvodnje prijenosnika, jer će suradnja s Microsoftom po sili zakona prestati. Naime, Microsoftov softver do sada nije bio predmet sankcija, pa su Windows i Office normalno dolazili na Huawei prijenosnim računalima.

Ono što bi za Huawei moglo biti ubojito je prestanak opskrbe 4G procesorima iz Qualcomma, koji trenutno predstavljaju jedinu mogućnost proizvodnje mobitela, koja se zadnjih godina koncentrirala na kinesko tržište. Bez 5G podrške i Google servisa još se nekako može, ali bez procesora s 4G modemima baš i ne. Ostaje za vidjeti hoće li Huawei ovu situaciju uspjeti premostiti preko nekog drugog proizvođača, npr. Tajvanskog MediaTeka, no imajući u vidu presudni američki utjecaj na Tajvanu, teško je očekivati pozitivan ishod. Isto vrijedi i za Samsung, budući da se Koreja nalazi u američkoj sferi interesa.

Nakon najnovijih vijesti po prvi puta se po ovom pitanju oglasila i kineska vlada, te objavila „zabrinutost“ zbog novonastale situacije. Naime, u protekle četiri godine kineska vlada niti jednom nije službeno reagirala na američke sankcije Huaweiju, vjerojatno iz razloga što je ovaj privatna, a ne javna kompanija, odnosno nije izlistan na burzi.

Je li ovo samo labuđi pjev kineskih službenika ili možda najava nekakvog suvislog odgovora američkoj strani, ostaje za vidjeti.