Kriptovalute

Bitcoin 60.000 dolara. Cilj od 100.000 do kraja godine više se ne čini tako nedostižnimU prethodnom članku o kriptovalutama rekao sam da sam skeptik oko prognoze da će Bitcoin do kraja godine dostići cijenu od 100.000 dolara, no nakon događanja u zadnjih nekoliko dana, ta se brojka ne čini više tako nedostižnom. Naime, Bitcoin je danas na mjenjačnicama postigao i prestigao cijenu od 60.000 dolara, točnije, najviša cijena je iznosila oko 60.300 dolara, čime je vratio povjerenje ulagača.

Ovim dosegom praktički su anulirane kineska zabrana rudarenja iz svibnja ove godine i FUD (Fear, Uncertainty, Doubt) Elona Muska, koji je kasnije izgubio utjecaj. Doduše, Bitcoin je vrhunac doživio u travnju ove godine s cijenom 64.500 dolara, što znači da je sadašnja samo 7% manja od tadašnje. Dugoročno gledajući, Bitcoin je u pet mjeseci uspio vratiti vrijednost koja tada pala za oko 50%, uzrokovana objektivnim problemima, tj. smanjivanjem broja rudara, usporedo s čime je pao i hashrate, koji izražava opću stabilnost sustava.

Tako se Bitcoin preko ljeta postupno oporavljao, da bi mu se vrijednost tijekom listopada povećala za čak 36%. Osim što se približava „ATH“ vrijednosti (All-Time-High), još je intrigantnija činjenica što je sada samo par postotaka daleko od cifre od 63.000 dolara koju je PlanB, o kojem smo pisali u prethodnom članku, zahvaljujući temeljitoj analitici i godinama iskustva u trgovanju u financijskom sektoru, prilično precizno predvidio cijenu za ovu godinu. Ona krajem listopada, doduše, može biti nešto veća ili manja, ali odstupanja ne bi trebala biti veća od nekoliko postotaka.Podsjetimo još jednom, isti anonimni investitor i analitičar, u svom Stock-To-Flow modelu, predvidio je da će cijena Bitcoina u studenom iznositi 85.000 dolara, a do kraja godine 135.000. Manje optimistični analitičari sugeriraju cifru od oko 100.000 dolara, ali čak preko 200.000 do travnja sljedeće godine. Naravno, unutar ovog razdoblja treba očekivati i korekcije, tj. privremene padove kad određeni entiteti prodaju profit.

Što se kratkoročnog kretanja cijena tiče, prvi support level po Fibonaci retracementu iznosi 58.000 dolara (Fib. 0.382), a sljedeći 56.900 (Fib 0.638). Kad je resistance level u pitanju, prvi je na 61.900 (Fib 1.382), a drugi na 63.000 (Fib. 1.618). Ovo u prijevodu znači da se cijena Bitcoina u sljedećih tjedan-dva ne bi trebala gibati izvan granica ovih okvira, no s obzirom na prirodu kriptovaluta, nikad ništa nije sigurno.

Treba reći i to da je jedan od ključnih faktora za ovako strelovit rast najveće kriptovalute i najava američke administracije da će odobriti Bitcoin ETF-ove. Ovo u prijevodu znači da ćete Bitcoinom moći trgovati na burzi (npr. NYSE ili NASDAQ), a da pritom ne morate fizički posjedovati kriptovalutu. ETF je zapravo fond koji prati cijenu instrumenta i sukladno tome omogućuje zaradu i prinos (i gubitak) ovisno o njezinom kretanju. Ovime će se postići šira prihvaćenost ulaganja u Bitcoin i djelomično izbacivanje kripto mjenjačnica iz igre, koje su inače poznate po manipuliranju cijenom zahvaljujući manjku regulacije.

Zanimljivo je i to da altcoini (ostale kriptovalute) tijekom bull runa ne prate cijenu Bitcoina. Naime, većina njih je izgubila na vrijednosti jer se sredstva i zarada od istih usmjeravaju na kupnju upravo Bitcoina, koji je relativno najstabilnija, ali definitivno navrjednija kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji.

Bilo kako bilo, oni koji dugoročno drže Bitcoin kao vid ulaganja, nikad nisu na gubitku, što je više puta potvrđeno u zadnjih 10-ak godina, a ukoliko želite trgovati i zrađivati na volatilnosti, svakako se prethodno trebate dobro educirati.

Izjava o odricanju od odgovornosti:

Sva mišljenja, stavovi, analize i/ili procjene u ovom tekstu, subjektivno su stajalište autora i ne predstavljaju savjete za ulaganje. Ukoliko se odlučite na ulaganje u kriptovalute, to radite na vlastitu odgovornost i na temelju vlastitih procjena i istraživanja.