Kriptovalute

Bitcoin dosegao 55.000 dolara. Novi rast na vidikuNakon kraha u svibnju ove godine, postupnog ljetnog oporavka te dva manja sloma u rujnu, Bitcoin je početkom listopada krenuo u novi ciklus bull marketa. Ako ste pratili pozorno, 7. rujna se dogodio drastičan pad, da bi dodatni uslijedio još desetak dana kasnije kada se najveća kriptovaluta se prodavala po 40.000 dolara, no stvari su se ubrzo promijenile.Naime, analitičari koji prate metriku i podatke o kretanju količine tokena u opticaju (podaci su transparentni i dostupni javnosti), primijetili su veliku akumulaciju Bitcoina u zadnjim tjednima rujna. Whaleovi (entiteti koji posjeduju 1000-10.000 Bitcoin) povukli su velike količine tokena s mjenjačnica u privatne novčnike i tako izazvali nestašicu. Ovo je automatski bio signal da se sprema novi bull run i nije dugo trebalo da krene.

Bitcoin je zahvaljujući leverage traderima (onim kockarima koji su posljednja dva puta srušili cijenu) s long pozicijama brzo skočio s 42.000 na 49.000 dolara. To je bio okidač za daljnji organski rast, koji je prije par dana rezultirao ponovnim dosegom cijene od 50.000 dolara, da bi sinoć narasla na 55.200, prvi put nakon proljetnog bull runa i svibanjskog sloma. U međuvremenu je uslijedila uobičajena korekcija, tako da je u trenucima pisanja ovog teksta cijena iznosila oko 54.800 dolara.

Bitno je reći da je Bitcoin vrlo lako probio resistance level od 52.000 dolara, te je sada put prema gore otvoren. Tehnička analiza pokazuje da se kod cijene od oko 56.000 očekuje jak otpor i moguća kratkoročna korekcija, odnosno retest po Fibonaci retracementu u zoni od 49.500 do 54.000 dolara.

Što će biti dalje, teško je gatati, ali prema analizama i dosadašnjim iskustvima, rujan je unatrag zadnje četiri godine uvijek završavao u minusu, dok je listopad bio ključni mjesec za novi rast. Prema poznatom traderu i analitičaru PlanB, sa skoro milijun Twitter pratitelja, cijena Bitcoina bi u listopadu mogla doseći 63.000 dolara, a do kraja godine čak 135.000.

columns="1" size="medium"

Osobno sam skeptik da će do Nove godine Bitcoin zaista uspjeti postići ovoliku cijenu, no zanimljivo je da je spomenuti analitičar izradio S2F (Stock-To-Flow) model analitike, kojim je prilično točno predvidio kretanje cijene tijekom ljeta i rujna. Ako cijena nastavi rasti ovim tempom, a nema razloga za suprotno, njegovo predviđanje od 63.000 dolara bi se moglo ostvariti i prije kraja listopada.

Isto tako je zanimljivo da ovaj rast Bitcoina nisu pratile ostale kriptovalute. Neke su čak završile u minusu, a razlog tomu leži u činjenici što su mjenjačnice zbog ovih strateških manevara whaleova ostale „suhe“ pa traderi svoje altcoine mijenjaju u Bitcoin. Listopad je u pravilu uvijek bio mjesec Bitcoina, stoga ne se ne treba čuditi da ostale kriptovalute stoje, no samo je pitanje vremena kad će se i one pokrenuti, a tada će, prema već viđenom scenariju, mnoge od njih rasti po osjetno većoj stopi od Bitcoina.

Izjava o odricanju od odgovornosti:

Sve analize i/ili procjene u ovom tekstu, subjektivno su stajalište autora i ne predstavljaju savjete za ulaganje. Ukoliko se odlučite na ulaganje u kriptovalute, to radite na vlastitu odgovornost i na temelju vlastitih procjena i istraživanja.