Kriptovalute

Bitcoin dosegao vrijednost od 57.000 dolara

Bitcoin, najstarija i najveća kriptovaluta, noćas je na azijskim mjenjačnicama dosegla vrijednost od 57.000 dolara, a na najvećoj na svijetu, Binance, dotakla lokanu resistance zonu od 57.780 dolara. Ovo predstavlja parabolični rast od skoro 10% u protekla 24 sata, da bi se cijena u trenucima nastanaka ovog teksta počela konsolidirati u zoni između 55.000 i 57.000 dolara.

Jedan od razloga za ovako strelovit rast Bitcoina u ponedjeljak, dakle nakon zatvaranja tjednog candlesticka, kumovala je i kupnja 3000 Bitcoina vrijednih 155 milijuna dolara od strane Microstrategy kompanije u vlasništvu investitora Michaela Saylora. Ovaj ulagač je inače poznat kao najveći pojedinačni vlasnik Bitcoin tokena, koji je u vrijeme bear marketa protekle dvije godine često bio ismijavan zbog svojih „glupih“ poteza. Naime, kad je cijena Bitcoina bila pala ispod 20.000 dolara, mnogi su prognozirali da će Saylor bankrotirati, no to se očito nije dogodilo.

Povezano: Kriptovalute u 2024: Bitcoin bi zbog halvinga mogao doseći vrijednost od 160.000 dolara

Tehnička analiza sada govori da cijena od 57.000 i 58.000 dolara za Bitcoin predstavlja lokalnu resistance zonu, zbog čega je još uvijek moguć povratak na support razinu od 48.000 ili eventualno 44.000 dolara. S druge strane, ako u formulu ubacimo nadolazeći halving event 18. travnja, postoje velike šanse da cijena nakon njega počne ponovno rasti.

Rastu vrijednosti Bitcoina kumovalo je i nedavno odobrenje uvođenja Bitcoin Spot ETF-ova od strane američkog SEC-a. Inicijalna vijest je ohrabrila ulagače, ali sada treba vidjeti koliko će se njih, i u kojem obujmu, pridružiti trgovanju putem ovog derivata. Ukoliko se pokaže veći interes, on će vjerojatno podgrijati atmosferu i dati dobar vjetar u leđa novom uzletu vrijednosti Bitcoina nakon halvinga.