Kriptovalute

Bitcoin se srušio na 53.500 dolara. Evo mogućeg razloga

Cijena Bitcoina se već desetak dana korigira, odnosno polako pada, nakon što je prije nekoliko mjeseci doživjela doslovno parabolični rast, kad je dosegnuta najviša razina u povijesti – 73.500 dolara.

Ipak, priroda paraboličnog rasta za sobom nužno povlači posljedice u vidu korekcija, uzrokovanih prodajom profita trgovaca koji su naglo zaradili velike svote.

U međuvremenu se dogodio četvrti halving, koji se ponavlja svake četiri godine i u razdoblju koje slijedi svaki put uzrokuje veliki rast vrijednosti najveće kriptovalute. Ne nužno iste godine, već naredne, u pravilu u tzv. post-halving godini.

Međutim, noćas je vrijednost Bitcoina pala drastično, i to na 53.500 dolara na Binance mjenjačnici, inače najvećoj po ostvarenom prometu. Analitičari za ovu fluktuaciju razloge vide u početku isplate novca kreditorima Mt. Gox mjenjačnice, koja je propala prije 10 godina. U međuvremenu su pokrenuti mnogi sudski procesi, a jedan dio Bitcoina je spašen, odnosno zadržan u tzv. hladnim novčanicima (cold wallet), koji su zamrznuti.

 

Nakon što su sudski procesi završili, bilo je samo pitanje vremena kad će Mt. Gox početi isplaćivati preostale dugove nastale nakon bankrota. S obzirom da je Bitcoin 2014., tj. u trenutku kolapsa Mt.Goxa vrijedio oko 550 dolara, sasvim je logično da će investitori čiji su 10 godina zamrznuti Bitcoini povećali vrijednost za čak 100 puta, polako započeti s prodajom. Od početka ovog mjeseca, u mjenjačnice se slilo oko 8 milijardi dolara vrijednosti Bitcoina, što je popriličan šok za tržište u cjelini pa je pad cijene stoga razumljiv.

Budući da su na red za isplatu prvo došli kreditori Mt. Gox-a, u narednom razdoblju možemo očekivati dodatne amplitude na tržištu, tj. kad počne povrat sredstava ostalim investitorima.

U trenucima nastajanja ovog teksta, vrijednost Bitcoina je iznosila oko 54.200 dolara, no prema tehničkoj analizi i podacima on-chain analitike, moguć je pad i u zonu ispod 50.000 dolara. Ipak, kad se situacija s aferom Mt. Gox napokon privede kraju, nema razloga da se ne nastavi već započeti Bull market.

 

U ovom trenutku lošu sliku daje tjedni grafikon, koji je iscrtao „M“ ili „Double top“ uzorak, koji se inače smatra bearish signalom. To je još jedan od razloga zašto bi se vrijednost Bitcoina u sljedećih nekoliko tjedana mogla spustiti i na 48.000 dolara, nakon čega bi trebala nastupiti konsolidacija.

Izjava o odricanju od odgovornosti:
Sve analize i/ili procjene u ovom tekstu, subjektivno su stajalište autora i ne predstavljaju savjete za ulaganje. Ukoliko se odlučite na ulaganje u kriptovalute, to činite na vlastitu odgovornost i na temelju vlastitih procjena i istraživanja.