Kriptovalute

Upravo se dogodio četvrti Bitcoin Halving. Broj novih tokena se još jednom smanjio za pola

Bitcoin halving, događaj ugrađen u programski kod najveće kriptovalute, upravo se dogodio četvrti put u povijesti. Nakon lansiranja 2009. godine, 2012. se dogodio prvi halving. 2016. drugi, a 2020. treći. Svaki put nakon halving događaja, vrijednost Bitcoina bi počela strelovito rasti.

Najnoviji halving se dogodio na bloku broj 840.000, od kojeg nadalje rudari dobivaju dvostruko manje tokena za svaki naredni složeni blok. Tako nakon ovog halvinga nagrada iznosi 3,125 BTC po složenom bloku, a nakon sljedećeg 2028. godine, ponovno će se prepoloviti, dakle iznosit će 1,5625 BTC.

Halving je ugrađen u sustav prvenstveno kako bi se smanjio inflatorni pritisak. Svaki put kad se dogodi, broj novih tokena u optjecaju se smanji za pola. Iz ovog razloga, posljednji od 21 milijun Bitcoina će biti izrudaren tek 2140. godine.

Što se tiče cijene, povijest je do sada pokazala da se nakon svakog halvinga cijena Bitcoina poveća, iz jednostavnog razloga što broj novih tokena u optjecaju smanji, i to za pola dotadašnjih. Po zakonima tržišta, to ima izravan učinak na rat cijene, no ona ne mora nužno rasti linearno. Nije uopće sporno da će cijena rasti, ali je gotovo nemoguće predvidjeti kad bi mogla doseći vrhunac.

Nakon zadnjeg halvinga, vidjeli smo da je vrhunac bio na otprilike 69.000 dolara, da bi nakon toga vrijednost počela padati. Nakon dvije godine bear marketa, cijena se oporavila i premašila prethodni ATH (All-Time-High) na 73.900 dolara. Ipak, ubrzo se korigirala i u ovim trenucima traje konsolidacija u zoni od oko 64.000.

Većina analitičara, uključujući i one iz američkih investicijskih banaka poput JP Morgana, slaže se da će tijekom ove godine vjerojatno premašiti psihološku granicu od 100.000 dolara, te da bi vrhunac mogao biti na nekih 140.000 sljedeće godine. Oni malo optimističniji navode brojke od čak 250.000 dolara u ovom ciklusu, odnosno prije sljedećeg bear marketa.

Vidjeli smo da je dodatni vjetar u leća vrijednosti Bitcoina ove godine dalo i odobrenje spot ETF-ova u SAD-u, što je omogućilo velik priljev kapitala od strane malih investitora. Štoviše, Bitcoin spot ETF je ovih dana odobrila i administracija Hong Konga, a najveće kineske banke već su najavile ulaganja i prilagodbu kako bi mali investitori mogli lakše ući u tržište.

Povezano: Zašto su kriptovalute tako volatilne?

Ovdje ne treba povezati Hong Kong s ostatkom Kine, u kojoj je trgovanje kriptovalutama zabranjeno. S obzirom da se radi o posebnoj administrativnoj jedinici koja uživa političku i ekonomsku autonomiju, mnoge kineske kompanije upravo u tom gradu imaju podružnice ili čak sjedišta.

Nakon Hong Konga, javile su se i mnoge druge azijske zemlje koje također namjeravaju uvesti ETF-ove, što bi također trebalo pozitivno utjecati na rast vrijednosti Bitcoina.