Kriptovalute

Zašto su kriptovalute tako volatilne?

Kao jedan od novijih fenomena, kriptovalute su u proteklih 14 godina postale vrlo popularne među tehnološki osviještenim dijelom populacije, a u zadnjih 5 ili 6, i onima koji se bave financijama, od pojedinaca pa sve do institucionalnih investitora.

Da ne duljimo, odnosno da ne pričamo Markove konake, idemo pokušati dokučiti zašto je tržište kriptovaluta u tolikoj mjeri volatilno, odnosno zašto su amplitude u cijenama toliko drastične u odnosu na ostala tržišta kapitala. Da, u tržištima kapitala možda i leži veliki dio odgovora, jer su ona tradicionalno podložna volatilnosti, a znamo da je kapital iznimno plašljiva zvjerka koja konstantno traži utočište. Krenimo redom:

Tržište kriptovaluta je još uvijek relativno novo

Sve što je novo, velikom dijelu populacije je zagonetno, a to znači da treba proći neko vrijeme da se ljudi priviknu na postojanje te pojave. Kriptovalute su svoj životni vijek započele tamo negdje 2009. godine, što je u povijesnim okvirima iznimno kratak period. Ukoliko ih usporedimo s tradicionalnim tržištima kapitala, uočit ćemo ogromnu razliku. Naime, tržište dionica, državnih obveznica i ostalih vrijednosnih papira, ali isto tako i tržišta plemenitih metala, odavno su sazrjela, i zbog velikog broja ulagača koji se njima bave, uživaju kakvu-takvu stabilnost.

S obzirom da su kriptovalute nova pojava na tržištu kapitala, logično je da su zbog izostanka povjerenja šireg dijela populacije, a pogotovo investitora, fluktuacije u cijenama prisutne u većoj mjeri nego što je to slučaj na npr. tržištu dionica. Iako i ovo treba uzeti s rezervom, jer smo vidjeli da čak i u manje turbulentnim vremenima dionice nekih komopanija znaju izgubiti i po 20% vrijednosti u jednom danu.

Dakle, možemo zaključiti da će vrijednost kriptovaluta biti volatilnija od ostalih financijskih instrumenata, sve dok tržište općenito ne sazrije.

Nisu sve kriptovalute jednako volatilne

Ovdje se samo nadovezujemo na prethodni paragraf. Što je kriptovaluta starija, i što joj je veća tržišna kapitalizacija, to će biti manje volatilna. Primjerice, Bitcoin kao najstarija i najveća kriptovaluta, vidljivo je manje volatilna od ostalih. Čak i druga po tržišnoj kapitalizaciji, Ethereum, često pokazuje veće skokove i padove u cijeni, dok recimo Cardano, Polkadot, Solana i ostale kriptovalute u Top 20 skupini znaju plesati daleko dinamičnijim ritmom.

Najvolatilnije su, pak, kriptovakute s tržišnom kapitalizacijom manjom od 100 milijuna dolara. Radi se uglavnom o projektima novijeg datuma, a to znači da njihovi kreatori, ukoliko im je projekt kvalitetan, lako pridobivaju nove investitore pa im tako u prvih nekoliko mjeseci vrijednost može porasti i 100 puta. Naravno, postoji i druga strana medalje, odnosno ako se povjerenje iz nekog razloga izgubi, pad vrijednosti istom stopom jednako je vjerojatan.

Leverage i likvidacije

Otkako su kriptovalute u velikoj mjeri izgubile svoj osnovni smisao, odnosno otkako su postale samo još jedan financijski instrument, počela je i era špekulativnog trgovanja, prekopirana s burzi, ali na steroidima. Da bi manje upućeni ovaj dio razumjeli, najprije trebamo objasniti osnove.

Ako leverage prevedete doslovno, kao mnogi naši online mediji prepuni generičkih članaka, dobit ćete sumanute pojmove kao što je poluga, prednost itd. Smatram da ovu riječ ne treba prevoditi, jer kad ju jednom shvatite, za prijevodom neće biti potrebe.

Napjrije treba razlikovati dva vida trgovanja vrijednosnicama, pa tako i kriptovalutama. Spot i Futures.

Spot tržište znači doslovno pijaca. Ti meni kilo Bitcoina, ja tebi toliko i toliko dolara, eura, kuna, krumpira… Dakle radi se o čistoj razmjeni jedne vrijednosti za drugu, bez bilo kakvih zavrzlama, osim što ćete mjenjačnici u pravilu platiti proviziju.

„Futures" je još jedan pojam kojeg ne treba doslovno prevoditi, ali ipak daje naslutiti o čemu se radi. Na futures tržištu zapravo ne trgujete u klasičnom smislu, već se praktički kladite na rast ili pad vrijednosti određenog instrumenta u određenom vremenskom razdoblju. Među kripto futuresima najpopularniji način trgovanja je „Perperual“. Umjesto da se kladite koliko će cijena Bitcoina iznositi na kraju ovog kvartala, mjeseca ili dana, Perpetuals omogućuje da svoju poziciju otvorite i zatvorite u bilo kojem trenutku. Dakle, možete se kladiti na rast ili pad cijene u sljedećih 10 dana ili 10 minuta.

S Futuresima u paketu dolazi i spomenuti leverage. Ukoliko nemate dovoljno novca za dugoročno ulaganje, tada ulazite u leverage trgovanje, koje vam omogućuje znatno višu zaradu s manjim ulogom, ali isto tako i proporcionalni gubitak ako tijek događaja krene po zlu.

Primjer: Imate 100 eura i smatrate da će cijena Bitcoina u određenom vremenskom razdoblju porasti 5%. Ukoliko na spot tržištu investirate 100 eura, nakon 5% rasta, imat ćete 105 eura, dakle zaradili ste 5 eura. Međutim, ako želite zaraditi više, i odlučite se na leverage, od mjenjačnice (ili brokera na burzi) „posuđujete“ dodatna sredstva na način da vam on samo „upiše“ da ste umjesto onih 100 eura, uložili npr. 200. U tom slučaju koristili ste leverage 2x, a to znači da ako Bitcoin naraste 5%, zaradili ste 10 eura (umjesto 5 iz prethodnog slučaja).

U slučaju da koristite npr. leverage 10x, mječanica/broker će vam u poziciju upisati da ste umjesto onih 100 eura uložili 1000, što znači da ćete nakon 5-postotnog rasta Bitcoina, umjesto 5 zaraditi 50 eura, te ćete od svojih početnih 100 stvoriti 150.

Ali nemojte se zavaravati. Veća šansa za zaradu povećava i šansu da isto toliko izgubite. Ukoliko cijena Bitcoina, ili nekog drugog instrumenta, počne padati, izgubit ćete sav svoj ulog. Istina, ako vidite da su stvari krenule po zlu, uvijek možete poziciju zatvoriti ranije da gubitak bude što manji, a ako iz nekog razloga to ne učinite, a tržište se okrene protiv vas, očekujte likvidaciju. Likvidacija znači da je u vašoj poziciji ostalo premalo kolaterala (uloga) i mjenjačnica će ju jednostavno likvidirati, odnosno uzeti vam sve što ste uložili. Tako funkcionira tržište financijskih derivata i često je nemilosrdno. Ako se pitate odakle mjenjačnici toliko novca za "posudbe" svim leverage trgovcima, tajna je u tome da taj novac zapravo ne postoji. On je fiktivan i stvara se pomoću "kreditnog multiplikatora", institucije inače poznate iz bankarstva.

I sad odgovor na pitanje zašto je ova priča bitna za volatilnost tržišta. Ukoliko ste shvatili dio o leverage tradingu, morate razlikovati dvije stvari: Long poziciju (klađenje na rast) i Short (klađenje na pad). Koliko god vam možda zvučalo nevjerojatnim, možete zaraditi i na padu vrijednosti financijskog instrumenta. Naravno, sve dok je mjenjačnica (ili burza) likvidna, odnosno dok ima dovoljno rezervi da vas isplati.

Ono što je u ovom slučaju „problem“ su tzv. overleveraged pozicije. Trgovci financijskim instrumentima koji nemaju dovoljno kapitala često posežu za većim leverage „posudbama“, pa tako umjesto 2x ili 5x koriste 10x i više. Neke kripto mjenjačnice nude leverage čak do 125x, doduše samo za Bitcoin kao, uvjetno rečeno, najmanje volatilnu kriptovalutu, dok za ostale nude do 75x, 50x, 25 i sl.

Jedno pravilo treba upamtiti: što je viši leverage, to je veća vjerojatnost likvidacije.

U slučajevima kad veći broj trgovaca koristi viši leverage, mjenjačnica je pretrpana njihovim pozicijama, a to znači da je vrijednost instrumenta na tankom ledu. Primjerice, ako se u zoni od npr. 25.000 dolara za Bitcoin nalazi velik broj long pozicija s velikim leverageom, a cijena iz nekog razloga počne padati, dolazi do masovnih likvidacija tih pozicija, što uzrokuje automatski kaskadni pad cijene. To je često razlog zašto je Bitcoin u nekim trenucima izgubio više od 10 ili 15% vrijednosti u jednom danu. Isto vrijedi i obrnuto. Ukoliko se u nekoj zoni nalazi velik broj short overleveraged pozicija, a cijena na spot tržištu počne rasti, doći će do obrnute situacije, tj. cijena Bitcoina će naglo skočiti.

U ovom tekstu nabrojali smo tri osnovna razloga zašto su kriptovalute toliko volatilne. Iako ih ima još, ovo će za sada biti sasvim dovoljno, ako ne i zamorno. Jedan od dodatnih razloga za volatilnost je manipulacija tržišta, no to ćemo obraditi u sljedećoj epizodi. Do tada, oprezno!

Povezano: Usprkos propasti SVB banke, Bitcoin preko vikenda porastao preko 20%