Kriptovalute

Usprkos propasti SVB banke, Bitcoin preko vikenda porastao preko 20%

Protekli vikend bio je jedan od turbulentnijih za kriptovalute u proteklih nekoliko mjeseci. Nakon što je američka SVB (Silicon Valey Bank) banka objavila da ide u likvidaciju, stablecoin USDC je izgubio peg, odnosno povezanost s dolarom, jer je Circle, kompanija koja stoji iza spomenutog coina, posjedovala nešto više od tri milijarde dolara pokrića u spomenutoj posrnuloj banci.

O posrnuću SVB banke mogli bismo sada diskutirati satima, no indikativno je da nije imala nikakav problem s likvidnošću dok određeni veći ulagači nisu povukli svoje uloge i nakon toga pozvali ostale klijente da učine isto. Uslijedio je klasični „run on the bank“, što znači da se banka suočila s nemogućnošću isplate depozita i u konačnici proglasila nelikvidnost. Ova priča u velikoj mjeri nalikuje na onu iz 1907. godine kad je J.P. Morgan iskoristio svoj utjecaj i na Wall Streetu prouzrokovao prvu veliku bankarsku krizu u modernoj povijesti.

Ubrzo nakon ovih događaja, cijena Bitcoina je ubrzano počela padati, a svemu je kumovala i propast Silvergate kripto banke. Ponovimo, kripto banke nisu mjenjačnice, nego institucije koje se bave privlačenjem klijenata da svoje kriptovalute oroče i sukladno tome zarade. Već smo na primjeru mnogih drugih kripto banaka u zadnjih godinu dana vidjeli da u bear marketu ovakav poslovni model u pravilu propada, stoga ni Silvergate nije iznimka. Sukladno ovim događajima, cijena Bitcoina je strelovito pala ispod 20.000 dolara, da bi se zaustavila na oko 19.700, odnosno malčice iznad 1D MA200 linije (slika ispod), koja još uvijek predstavlja ključni support.

USDC je u međuvremenu vratio peg, dakle ponovno se uskladio s nominalnom vrijednošću dolara, čime je kripto tržište u dobroj mjeri stabilizirano, i što je najvažnije, zaustavljen je daljnji pad. S obzirom na novonastalo stanje, tj. poljuljano povjerenje u stablecoine, Binance, najveća kripto mjenjačnica na svijetu, objavila je da će milijardu dolara vrijednosti svog BUSD stablecoina pretvoriti u konkretne kriptovalute, i to u Bitcoin, Ethereum i BNB.

Tržište je ovu vijest dočekalo kao ohrabrujuću, zbog čega je cijena Bitcoina danas ponovno narasla na preko 24.000 dolara, dakle više od 20% u odnosu na petak, a obujam (volume) trgovanja je dovoljno velik da u neku ruku jamči da se ne radi o umjetnom napumpavanju cijene, već o stvarnoj potražnji.

U trenucima kad je propast SVB banke pokrenula lavinu pada dionica mnogih drugih američkih banaka, neočekivan rast vrijednosti kriptovaluta je svakako izvrsna vijest. Rastu su pridonijeli i poneki pozitivni pokazatelji za američko gospodarstvo, tako da možemo reći da je iza nas dobar kripto vikend, s velikom nadom da će se stanje u narednim tjednima dodatno poboljšati.

Izjava o odricanju od odgovornosti:
Sve analize i/ili procjene u ovom tekstu, subjektivno su stajalište autora i ne predstavljaju savjete za ulaganje. Ukoliko se odlučite na ulaganje u kriptovalute, to činite na vlastitu odgovornost i na temelju vlastitih procjena i istraživanja.