Kriptovalute

Bitcoin u mjesec dana izgubio 25% vrijednosti. Koji su razlozi i što slijedi?Bitcoin je u zadnjih mjesec dana, dakle od posljednje All-Time-High razine (69.000 dolara), izgubio 25% vrijednosti, i sada mu cijena na mjenjačnicama iznosi oko 54.000 dolara. Ovaj pad među mnogima je izazvao paniku, no je li ona uopće opravdana? U ovom članku ćemo pokušati objasniti što se točno dogodilo i demantirati razne dezinformacije koje kruže medijima.

Prvo što na tržištu kriptovaluta, a posebice Bitcoina treba razlikovati, su Short-Term Holderi i Long-Term-Holderi. Ovi pojmovi govore sami za sebe. Prvi su avanturisti koji su se u igru uključili nešto kasnije ili se uključuju povremeno kad dođu do neke svote novca, dok su drugi oni koji su u kriptovalutama barem nekoliko godina i imaju više iskustva.

Upravo ovi prvi su oni koji u ovakvim situacijama paniče i kad vide drastičan pad cijene, rasprodaju sve što imaju u svom digitalnom novčaniku ili na mjenjačnici. Ovakvi su u pravilu uvijek u gubitku, dok su drugi oni s malo više iskustva i znanja, te svjesnosti da su ovakvi padovi cijene normalna stvar na ovako volatilnom tržištu.

I što se događalo zadnjih nekoliko tjedana? Razni mediji, kvazianalitiari, ali i oni koji su plaćeni za propagandu, navode razne besmislene razloge. Od bacanja krivnje na neke nebitne komentare kineskih dužnosnika, do pojave najnovijeg soja Covid-19. virusa. Oni koji imalo imaju pojma i razumijevanja o kriptovalutama, znaju da konkretno ovi događaji nemaju apsolutno nikakve veze s trenutnom situacijom. Uostalom, najveći rast vrijednosti kriptovaluta dogodio se krajem prošle godine, kad je pola svijeta bilo u lockdownu.

Nakon što je cijena u Bitcoina u listopadu dosegla 67.000 dolara, uslijedila je mala korekcija, što je uobičajeno nakon doslovno paraboličnog rasta tijekom prva tri tjedna tog mjeseca, kad je zabilježen skok od nevjerojatnih 36%. Par tjedana kasnije, cijena je ponovno doživjela ATH, ali se nakon toga ponovno počela korigirati. U nekoliko navrata je pala za 5 do 10%, da bi protekli tjedan doživjela najveći, spustivši se tako na nešto ispod 54.000 dolara. U trenutku objave ovog članka iznosila je oko 54.500 dolara.

Prvi i najbitniji razlog pada su (ponovno) likvidacije overleveraged pozicija neiskusnih trgovaca futuresima. Naime, mjenjačnice za trgovanje kriptovalutama nude leverage do čak x125, što je iznimno riskantno, posebice u vrijeme velike oscilacije cijena. U nekoliko navrata, nakupilo se preko milijardu dolara vrijednosti ovakvih pozicija, ne samo Bitcoina, već i drugih kriptovaluta, a što je najgore, one su još volatilnije.

Likvidacije se događaju svakih sedam do deset dana, a ponekad njihova kumulativna vrijednost dosegne preko milijardu dolara. Prisjetimo se 7. rujna, kad je cijena Bitcoina u jednom danu s 52.000 dolara pala oko 40.000. Tada je u jednom satu likvidirano oko 3 milijarde dolara vrijednosti pozicija, nakon čega je uslijedio panični sell-off novopridošlih avanturista, odnosno short-term holdera i kockara.

Naravno, nije prošlo dugo, i Bitcoin je u nešto više od mjesec dana skoro udvostručio vrijednost. Oni koji su kupili „dip“, dakle Bitcoin „na popustu“, uskoro su jako dobro profitirali, dok oni koji su ga u tom procesu panično prodali, mogu samo plakati.

Slično se dogodilo i sada, ali s manjim ciframa u više navrata. Ako pogledamo graf, možemo zaključiti da su ovakve korekcije zapravo sastavni dio bull-run superciklusa koji je počeo krajem ljeta. Dakle oni koji Bitcoin drže (HODL) dulje od godinu dana, nikako nisu na gubitku, već upravo suprotno. Osobno smatram da je HODLanje najbolji način zarade na kriptovalutama, dok je trgovanje futuresima zapravo kockanje, o čemu sam više puta pisao u rubrici kriptovalute. Naravno, iskusni traderi će na taj način zaraditi puno više nego HODLeri, ali takvih ja iznimno mali broj. Naime, na tradicionalnom tržištu dionicama i drugih dobara, pri trgovanju derivatima kao što su futuresi, opcije i open interesti, oko 70% trgovaca je na gubitku, dok kod kriptovaluta ta cifra debelo prelazi 90%.

I što sad? Hoćemo li vidjeti cijenu Bitcoina od 100.000 do kraja godine?

Osobno smatram da nećemo, budući da se ovaj bull-run superciklus razlikuje od prethodnih. U odnosu na jesen i zimu prošle godine, dosta je širi, dakle trebat će nam malo više vremena da najveća kriptovaluta dosegne spomenutu vrijednost, odnosno da se (po sadašnjim cijenama) udvostruči. Analiza grafa kretanja cijene ukazuje na to da se trenutno nalazimo na tzv. Bullish-divergence poziciji, tj. da je korekcija doživjela dno. Donji support je po Fibonaci retracementu iznosio 53.000 dolara, i kako trenutno stvari stoje, ta granica drži. Kad se cijena na ovoj razini u sljedećih nekoliko dana konsolidira, možemo očekivati novi rast, na što upućuje i analitika koja prati funding, likvidnost, starost coina i kretanje njihove količine između novčanika i mjenjačnica.

Bullish-divergence:Ipak, u slučaju da i support od 53.000 dolara bude izgubljen, imamo još jedan na 48.000, koji bi trebao biti zadnji. Zašto? Zato jer ukoliko cijena padne ispod te cifre, Bitcoin je na strmoglavom putu do vrijednosti od 40.000 dolara, i tada više ne možemo govoriti o Bull marketu, već prelazimo u Bear. Važno je napomenuti da bi u tom procesu većina altcoina izgubila otprilike 80% vrijednosti.

S obzirom na sve trenutno raspoložive relevantne podatke i analitiku, takav scenarij je malo izvjestan, i samo je pitanje dana ili tjedna kad će cijena ponovno početi rasti. Možda se neće ponoviti listopad i tadašnji parabolični rast, ali do kraja godine mnogi analitičari još uvijek očekuju da će Bitcoin koštati barem 75.000 dolara, kako bismo u proljeće, ako se Bull market nastavi, konačno mogli dočekati toliko željenih 100.000 dolara.

Upravo zato "smart money", odnosno oni s više iskustva sada kupuju dip i čekaju da cijena počne rasti. Dostupni podaci pokazuju da je osjetno više novca utrošeno na kupovanje dipa nego što je iznosila vrijednost likvidacija. Dakle, nakon što se tržište pročistilo od kockara, neminovan je novi rast.

Naravno, ne treba imati iluzije i misliti da se ovakve korekcije više neće događati. Zato je nakon stabilnog, a pogotovo paraboličnog rasta, u nekom trenutku važno "uzeti profit", dakle prodati razliku u cijeni ili jedan njezin dio, kako bi se kasnije eventualno mogao kupiti dip ili na neki drugi način uživati u zarađenom novcu.

Izjava o odricanju od odgovornosti:

Sva mišljenja, stavovi, analize i/ili procjene u ovom tekstu, subjektivno su stajalište autora i ne predstavljaju savjete za ulaganje. Ukoliko se odlučite na ulaganje u kriptovalute, to radite na vlastitu odgovornost i na temelju vlastitih procjena i istraživanja.