Canalys: Samsung zabilježio snažan rast, a Huawei pad isporuka smartfona u Europi tijekom 2. kvartala 2019.

Analitičari tvrtke Canalys objavili su svoje podatke o europskom tržištu smartfona tijekom 2. kvartala 2019. godine. Treba odmah napomenuti da izvješća analitičara nisu potpuno preczina, ali pretežito dobro predstavljaju situaciju na tržištu s mogućnošću pogreške u koji postotak.

Prema Canalysovom izvješću, Samsung je imao odličan drugi kvartal u Europi. Osvježena A serija, solidna S10 serija i povoljna geopolitička situacija uzrokovali su rast isporuka Samsung smartfona u Europi s 15,3 milijuna isporučenih smartfona u 2. kvartalu prošle godine na 18,3 milijuna isporučenih smartfona u 2. kvartalu ove godine. Zabilježeni rast iznosi 20%, a Samsung je u 2. kvartalu držao čak 40,6% europskog smartfon tržišta.

Geopolitičke prilike negativno su djelovale na Huawei, čiji je naizgled nezaustavljiv rast u Europi (i izvan nje) privremeno zaustavljen, te je kineski proizvođač zabilježio pad isporuka od 16% na godišnjoj razini s 10,1 milijuna primjeraka u 2. kvartalu prošle godine na 8,5 milijuna uređaja u drugom kvartalu ove godine. Tržište koje je na globalnoj razini Huaweiju ipak osiguralo rast isporuka je domovina Kina, dok je udio na europskom tržištu pao na 18,8%.

Apple je također zabilježio pad isporuka, i to 17% na godišnjoj razini te sada drži 14,1% udjela u isporukama tijekom drugog kvartala, dok je četveroplasirani Xiaomi zabilježio rast isporuka od 48% i sada drži skoro 10% udjela na europskom tržištu. Prvih 5 zatvara HMD Global, tvorac Nokia uređaja koji je zabilježio blagi pad isporuka od 17%, uz 2,7% tržišnog udjela.

Samsung Galaxy A50 i A40 najprodavaniji su uređaji u Europi u 2. kvartalu 2019. godine, s 3,2 milijuna, odnosno 2,2 milijuna isporučenih primjeraka. Xiaomi je plasirao 2 milijuna Redmi Note 7 primjeraka, dok je još jedan član A serije ostvario dobru prodaju – A20e u 1,9 milijuna primjeraka, a Appleov iPhone XR isporučen je u 1,8 milijuna primjeraka u Europi i zatvara listu pet najprodavanijih smartfona.

Izvor

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT