Canalys: Samsung zabilježio snažan rast, a Huawei pad isporuka smartfona u Europi tijekom 2. kvartala 2019.

Analitičari tvrtke Canalys objavili su svoje podatke o europskom tržištu smartfona tijekom 2. kvartala 2019. godine. Treba odmah napomenuti da izvješća analitičara nisu potpuno preczina, ali pretežito dobro predstavljaju situaciju na tržištu s mogućnošću pogreške u koji postotak.

Prema Canalysovom izvješću, Samsung je imao odličan drugi kvartal u Europi. Osvježena A serija, solidna S10 serija i povoljna geopolitička situacija uzrokovali su rast isporuka Samsung smartfona u Europi s 15,3 milijuna isporučenih smartfona u 2. kvartalu prošle godine na 18,3 milijuna isporučenih smartfona u 2. kvartalu ove godine. Zabilježeni rast iznosi 20%, a Samsung je u 2. kvartalu držao čak 40,6% europskog smartfon tržišta.

Geopolitičke prilike negativno su djelovale na Huawei, čiji je naizgled nezaustavljiv rast u Europi (i izvan nje) privremeno zaustavljen, te je kineski proizvođač zabilježio pad isporuka od 16% na godišnjoj razini s 10,1 milijuna primjeraka u 2. kvartalu prošle godine na 8,5 milijuna uređaja u drugom kvartalu ove godine. Tržište koje je na globalnoj razini Huaweiju ipak osiguralo rast isporuka je domovina Kina, dok je udio na europskom tržištu pao na 18,8%.

Apple je također zabilježio pad isporuka, i to 17% na godišnjoj razini te sada drži 14,1% udjela u isporukama tijekom drugog kvartala, dok je četveroplasirani Xiaomi zabilježio rast isporuka od 48% i sada drži skoro 10% udjela na europskom tržištu. Prvih 5 zatvara HMD Global, tvorac Nokia uređaja koji je zabilježio blagi pad isporuka od 17%, uz 2,7% tržišnog udjela.

Samsung Galaxy A50 i A40 najprodavaniji su uređaji u Europi u 2. kvartalu 2019. godine, s 3,2 milijuna, odnosno 2,2 milijuna isporučenih primjeraka. Xiaomi je plasirao 2 milijuna Redmi Note 7 primjeraka, dok je još jedan član A serije ostvario dobru prodaju – A20e u 1,9 milijuna primjeraka, a Appleov iPhone XR isporučen je u 1,8 milijuna primjeraka u Europi i zatvara listu pet najprodavanijih smartfona.

Izvor

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]