Kinesko tržište zaslužno za rast Huaweija u drugom kvartalu. Zabilježen značajan pad izvan Kine

Za kineski Huawei završio je najturbulentniji drugi kalendarski kvartal u povijesti, gdje se tvrtka susrela s političkim pritiskom i sankcijama koje su praktički blokirale cijeli lanac obskrbe i imale poprilično negativan medijski utjecaj.

Iako je prema analitičarima iz Counterpointa Huawei uspio zadržati rast isporuka na godišnjoj razini, za taj rast odgovorno je domaće kinesko tržište, koje je ujedno najmanje ovisno o stranim tehnologijama.

U drugom kvartalu 2019., Huawei je u Kini isporučio rekordnih 35,2 milijuna uređaja (36% tržišnog udjela), što je rast od 23% u odnosu na 2. kvartal 2018. i 17% u odnosu na 1. kvartal ove godine. Dok je u odnosu na isti kvartal prošle godine Huawei u Kini isporučio 8,1 milijuna uređaja više, isporuke uređaja izvan Kine pale su 5,6 milijuna, tj. rast prodaje u Kini glavni je nositelj ukupnog rasta isporuke Huawei smartfona u 2. kvartalu ove godine.

Ako razbijemo isporuke na domaće (za kinesko tržište) i strane (sve izvan Kine), ispada da domaće tržište čini 62% isporuka, a strano 38%. U istom kvartalu prošle godine taj omjer bio je 50:50.

Iako su financijski rezultati tvrtke na razini grupe u 2. kvartalu 2019. bili odlični, američke sankcije, koje su usput rečeno odgođene na 90 dana do 19. ovog mjeseca, utjecale su na prodaju uređaja, i to pozitivno u Kini (dijelom zbog patriotizma), a negativno izvan nje (zbog straha potrošača od prekida rada Google usluga). Huawei je pripremio dovoljne zalihe komponenti dok ne pronađe alternativna rješenje u logistici, no pitanje je koliko još kinesko tržište može držati rast isporuka?

Američka i kineska administracija još uvijek pregovaraju po pitanju trgovinskih odnosa, a američki predsjednik Donald Trump izjavio je da Huawei može biti dio dogovora. Isto tako, najavljeno je od američke strane uvođenje licenci američkim tvrtkama za suradnju s Huaweijem na području tehnologija koje nisu značajne za nacionalnu sigurnost.

Izvor: Counterpoint

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT