Top teme

ChatGPT postaje sve pametniji. Google ubrzava razvoj vlastitog AI chatbota

Kažu da je teško odrediti kad smo točno prešli neku granicu, sve dok ne shvatimo da se već nalazimo na drugoj strani. Otprilike tako ide priča i o umjetnoj inteligenciji, barem kad je nježnima primjena moguća u svakodnevnom životu. Upravo sada svjedočimo strelovitom napretku Chat botova, od kojih je najpopularniji ChatGPT, proizvod OpenAI, najveće neprofitne organizacije za razvoj umjetne inteligencije.

Ukoliko ste već isprobali ChatGPT, mogli ste vidjeti da raspolaže iznimno velikom bazom znanja, a sustav je toliko dobro razrađen da je već sada teško razlučiti odgovara li vam stvarna osoba ili algoritam. Naime, ovaj alat u stvarnom vremenu odgovara na mnoga pitanja i prati razgovor, te je u mnogim područjima neusporedivo bolji i temeljitiji od Google tražilice, čak i na hrvatskom jeziku. Pored toga, svaki novim pitanjem, ChatGPT dodatno uči i prilagođava svoje buduće ponašanje, što je jedna od najvažnijih odlika umjetne inteligencije.

No, čini da Google ovakvim razvojem situacije baš i nije zadovoljan, zbog čega je upravo alarmirao cijeli odjel za AI sustave, s uputama za što brži razvoj adekvatne konkurencije. Prema informacijama kojima raspolaže američka televizijska kuća CNBC, Google trenutno testira nekoliko mogućih konkurenata ChaGPT botu, s tim da se već u testnoj fazi naziru razlike, koje će Google, naravno, pokušati pretočiti u prednosti.

U ovu svrhu Google donosi tzv. Apprentice Bard chatbot, koji koristi njihovu LaMDA tehnologiju konverzacije. Prema prvim izvještajima, Apprentice Bard će imati objektivnu prednost nad ChatGPT-om, i to u sferi prikaza nedavnih događaja, a ChatGTP teško može govoriti o događajima prije 2021. godine. Jasno je da će Google ovdje maksimalno iskoristiti svoje dosadašnje iskustvo i proizvode, te ih povezati u Apprentice Bard projekt.

Bilo kako bilo, konkurencija u AI domeni se zaoštrava. Koliko će na tržištu šanse imati otvoreni projekti kao što je ChatGPT, ovisit će upravo o tome koliko će kompanije poput Googlea sličan alat uspjeti kvalitetno povezati u svoje postojeće usluge.