Counterpoint: Nestašica komponenti imat će veći negativni utjecaj na isporuke smartfona od očekivanja

Analitičari tvrtke Counterpoint Research izmijenili su svoja očekivanja u segmentu isporuke smartfona za drugu polovicu 2021. godine. Zbog nestašice komponenti na tržištu, Counterpoint očekuje da će u 2021. godine isporuke smartfona rasti 6% na godišnjoj razini, dok su inicijalna očekivanja bila 9% u odnosu na isporuke u 2020. godini.

Counterpoint je očekivao da će ove godine biti isporučeno 1,447 milijarde smartfona, no ta očekivanja smanjena su na 1,414 milijardi. Realnost situacije je da manje isporuke nisu posljedica manjeg interesa potrošača za smartfonima, nego nestašice komponenti koja proizvođačima otežava samu isporuku. To ne znači, tj. ne bi trebalo značiti da krajem godine nećemo moći kupiti smartfone, nego zbog manje proizvodnje tvrtke će izbaciti manje modela, manje ulagati u marketing i prodaju, što će za posljedicu imati manju prodaju.

U odvojenoj analizi, Counterpoint se bavio državnim reakcijama na nestašicu poluvodičkih proizovda, koja je osim industrije smartfona i automobila pogodila i ostale segmente. Trenutno je većina proizvodnje poluvodičkih proizvoda koncentirana u istočnoj Aziji, prvenstveno Južna Koreja i Tajvan. Nagli prestanak opskrbe uzrokovan početnim korona zatvaranjima te nagli porast potražnje nakon otvaranja, stvorio je velike zaostatke u isporukama koji su se ponovno počeli povećavati nakon naznaka oporavka u prvoj polovici godine.

SAD je najavio ulaganja od 50 milijardi dolara u domaću industriju poluvodiča, a EU do 2030. želi udio vlastite proizvodnje na tržištu povećati sa 10% na 20%. Komisija u pripremi ima inicijativu naziva “European Chips Act” koja bi trebala povećati proizvodnju poluvodičkih proizvoda u Europi. Ostale velike ekonomije također poduzimaju korake kako bi svoje interne logističke lance učinile otpornijima na nestašice pa tako Južna Koreja planira investirati 458 milijardi dolara u sklopu plana u kojem sudjeluje 151 tvrtka unutar zemlje. Tajvanski TSMC već je najavio 100 milijardi dolara ulaganja u sljedeće tri godine u proširivanje kapaciteta, a Indija preko svog “Make in India” programa planira poticati proizvodnju u toj zemlji. Kina u svom petogodišnjem planu za 2021.-2025. ima za cilj na kraju petoljetke pokrivati 70% svojih potreba domaćom proizvodnjom.

Vrijeme će pokazati kako će se ovi planovi provoditi, ali već prema najavama vidljivo je da su trenutni predvodnici u proizvodnji poluvodiča – Južna Koreja i Tajavan, mnogo izdašniji u planovima povećanja kapaciteta. Zanimljivo je da je Counterpoint spomenuo Apple, točnije iPhone kao proizvod na kojeg je opća nestašica komponenti imala najmanje utjecaja, što je zapravo prizanje odličnog logističkog lanca kojeg je u posljednjem desetljeću izgradio Apple.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT