Apple

Čudesno ozdravljenje: Apple baterijama iPhonea 15 testiranjem udvostručio životni vijek

Ako ste bili zabrinuti za životni vijek baterije vašeg novog iPhonea 15, odnosno cijele ove serije, spašeni ste. Umjesto 500 ciklusa punjenja, baterija svih četiriju iPhone 15 modela sada može podnijeti dvostruko više, tj. 1000, a da kapacitet ne padne ispod 80%.

Naime, Apple je na svojim web stranicama dosadašnju stavku o 500 ciklusa jednostavno promijenio u 1000. Prema navodima iz same kompanije, ovo je postignuto bez hardverskih i softverskih zahvata, odnosno isključivo novim testiranjem.

Povezano: Kakva korist od sedam godina softverskih nadogradnji ako baterije već nakon dvije počnu degradirati?

Slučajno ili ne, na snagu u EU upravo stupa regulativa koja, između ostalog, propisuje energetske detalje baterija elektroničkih uređaja. Tako svi mobiteli koji budu uvezeni u Europsku uniju moraju nuditi barem 800 ciklusa punjenja i pražnjenja, a da kapacitet istovremeno ne padne ispod 80%.

Ne možemo se oteti dojmu da se ovdje radi o šarlatanstvu, kako bi se izbjegli dodatni problemi s regulatorom. S obzirom da su ovi uređaji relativno novi, teško je da će se neki korisnik požaliti na životni vijek baterije, jer još nije uspio odraditi pola ciklusa. Isto tako treba napomenuti da EU regulator nema kvalitetne mehanizme za kontrolu poštivanja ovog propisa, a Apple takve stvari zna dobro iskorititi. Naravno, trebat će proći još nekoliko mjeseci, a možda i dvije godine da utvrdimo istinu.

Koliko nita vam je potrebno? 2000, 3000, ili više od 4000? Radi se još jednom marketinškom triku

Kompanija iz Cupertina inače ima dugu povijest izrugivanja, kako regulatorima, tako i kupcima. Najpoznatija afera bila je „Antennagate“ iz 2010., kad su se vlasnici iPhonea 4 u SAD-u žalili na loš prijem 3G signala. Pokojni Steve Jobs je taj problem tada hladno riješio softverskom nadogradnjom koja je jednostavno počela prikazivati veći broj crtica signala za istu jakost.