Top teme

Kakva korist od sedam godina softverskih nadogradnji ako baterije već nakon dvije počnu degradirati?

Kad je Google prošle godine lansirao Pixel 8, najavio je i novu revolucionarnu značajku – podršku za sedam godina softverskih nadogradnji. Nije trebalo dugo da to učini i najveći proizvođač uređaja pokretan Googleovim operativnim sustavom, tj. Samsung, u svojoj najnovijoj Galaxy S24 seriji.

Nakon koliko ciklusa punjenja i pražnjenja baterija počinje gubiti na kapacitetu?

Sedam godina softverskih nadogradnji zaista je velik korak za proizvođače mobitela, no kakve koristi od toga kad degradacija baterija u mobitelima započinje već nakon dvije ili tri godine? Uobičajeno je da baterije izdrže 700 do 800 ciklusa punjenja i pražnjenja prije nego što počnu gubiti kapacitet, koji nakon tog praga može početi padati ispod 80%. To konkretno znači da baterija koja je u početku imala kapacitet od 5000 mAh, nakon dvije godine efektivno će sadržavati 4000 mAh. Nakon pet godina, koliko trenutno traje softverska podrška mnogih proizvođača, baterija na kapacitetu može izgubiti daleko više, u što se možete sami uvjeriti ukoliko posjedujete toliko star uređaj. Kako vrijeme prolazi, punjač vam je potreban sve češće.

Povezano: Koliko nita vam je potrebno? 2000, 3000, ili više od 4000? Radi se još jednom marketinškom triku

Nakon sedam godina situacija će biti još gora, jer će baterija, ukoliko je prolazila godišnji ciklus u prosjeku od 300 punjenja, dodatno degradirati, tako da je upitno koliko ćete taj i takav mobitel uopće željeti koristiti. Jedini benefit mogu imati oni koji mobitele koriste za pozive, a na Internet se još uvijek spajaju „po potrebi“. Njihove navike korištenja mogu rezultirati duljom autonomijom, s time i manjim tempom degradacije kroz određeno vremensko razdoblje.

Malo je vjerojatno da ćete mobitel koristiti sedam godina

Dakle, ako se prosječan, a pogotovo napredan korisnik pametnog telefona, nakon dvije ili eventualno tri godine, vrlo vjerojatno ćete svoj uređaj zamijeniti novim, a onaj kome prodate li ustupite stari, ostaje na milost i nemilost strijeli vremena.

Dakle, sedam godina softverskih nadogradnji svakako je korak naprijed u evoluciji mobitela, ali očito nije toliko velik koliko ga potenciraju proizvođači.

S druge strane, vidjeli smo da brandovi kao npr. Oppo, OnePlus i Realme reklamiraju nove sustave upravljanja životnim vijkom baterije s do čak 1600 ciklusa punjenja i pražnjenja, što je dvostruko biše od ostalih. No s obzirom da se radi o relativno novoj tehnologiji, morat ćemo pričekati nekoliko godina i vidjeti kako će ova njihova reklama pokazati u praksi, odnosno radili se o još jednom marketinškom triku. U tu kategoriju bismo sada mogli uvrstiti i sedam godina softverskih nadogradnji, ali to možda nije toliko loše kao suludo povećanje nominalnih brojeva nita u pozadinskom osvjetljenju zaslona.

Povratak izmjenjivih baterija na kraju možda i nije tako loša ideja

Kad je Europska unija, u sklopu šireg plana zbrinjavanja elektroničkog otpada, nedavno donijela regulativu o obvezi ugradnje izmjenjivih baterija u mobitele, proizvođači su bili blago šokirani. Ta regulativa, doduše, stupa na snagu tek 2027. godine, što znači da ćemo još pune tri godine koristiti mobitele s baterijama koje možete promijeniti samo u servisu, i to uz ne baš mali trošak.

Kad bi baterije u mobitelima ponovno bile izmjenjive, značajke poput produljenje softverskih nadogradnji, ali i sumanute utrke u povećanju brzine punjenja, možda bi i dobile na smislu. Istina, kad ovaj europski zakon zaživi, proizvođači će se suočiti s mnogim problemima, jer će morati prilagoditi cijeli proces proizvodnje, s obzirom da već desetak godina proizvode baterije doslovno zalijepljene na pozadinu zaslona, kako bi pod imperativom dizajna uštedjeli na prostoru. Čini se da će se zbog ovoga mobiteli ponovno podebljati, ali to je kompromis na kojeg smo spremni pristati, zar ne?

Advertisement