Android

Samsung Galaxy S24, Galaxy S24+ i Galaxy S24 Ultra - prvi dojmovi

Samsung je najavljivao da će S24 serija doći s AI revolucijom i bome došla je s mnogo elemenata koji uključuju umjetnu inteligenciju. Imao sam sreće isprobati cijelu seriju nekoliko sati u San Joseu, najvećem gradu zaljeva (Bay Area), a koji se smjestio nešto manje od 100 km od San Francisca.

Koji je točno razlog za premještanje lokacije iz manjeg u veći grad, teško mi je reći, no mogu vam reći kakvi su mi prvi dojmovi vezani uz nove Samsungove uređaje nakon kratkog upoznavanja, jer ako niste shvatili iz priloženog, nakon deset godina rada u industriji, konačno sam i ja došao na svjetsko predstavljanje jedne od najvažnijih serija smartfona na svijetu!

 

Za početak imamo ponovno tri modela, a od kojih manji S24 i Plus model dolaze s Exynos 2400 procesorom dok je za Galaxy S24 Ultra na svim tržištima rezerviran Qualcommov Snapdragon 8 Gen3. U trenutku nastanka ovog teksta nisam siguran je li ponovno riječ o onom “for Galaxy” modelu ili ne, ali to ionako nije bitno u ovom trenutku.

 

Kako su nam prenijeli iz Samsunga, uvelike se poradilo na veličini hladnjaka za S24 seriju, na engleskom, “Vapor Chambera”. Tako je ta komora, koliko sam barem shvatio iz šturih informacija, na najvećoj Ultri povećana 1,9x puta u odnosu na lanjski model, na Plusu za 1,6x, a na najmanjem moelu za 1,3x. I ovo je vrlo zanimljiv podatak jer u prijevodu bi to značilo da je ili Snapdragon 8 Gen3, pa i Exynos 2400, toliko snažniji od prošlogodišnjih procesora da mu treba toliko veći hladnjak, ili je Samsung možda odlučio da želi na duže staze zadržati visoke performanse. Vjerojatno je istina negdje između, ali definitivno ćemo se pozabaviti time na našem testiranju.

 

Jedva čekam i pozabaviti se s novim kamerama Ultre jer u kratko vremena što sam proveo s njom, rekao bih da je nova 5x zoom kamera vrlo zanimljiva. Naime, u određenim situacijama bi na 10x zooma bila jasno bolja od lanjske u modelu S23 Ultra, ali isto tako u nekim slučajevima bi bila možda lošija. Koliko sam shvatio, oslanja se na pametne algoritme i umjetnu inteligenciju pa joj pogoduju objekti koje može prepoznati. Crte lica, tekstovi ili QR kodovi su se na maksimalnih 100x uvećanja dali osjetno bolje očitati na kratkom testu, no neki nepravilni objekti ne toliko. Definitivno trebam puno više vremena provesti testirajući ovu značajku da bih došao do nekih konkretnih zaključaka.

 

Isto kao što bih i puno više vremena trebao provesti s novom Ultrom da mi se slegnu dojmovi vezani uz titansko kućišite jer su u startu slabo spomenuti. Vjerujem da je sve to vrlo čvrsto, ali nekako mi spojevi na kućištu nisu na onoj Samsungovoj razini kao prije. Naknadno sam uvidom u čak 7 različitih S23 Ultri koje smo imali prilike isprobati došao i do onog industrijskog primjerka koji također nije bio savršen za razliku od ostalih šest komada pa je moguće da je takav slučaj bio i sa S24 Ultrom koju sam isprobao u prvom slučaju. Moguće je da je to i do mene jer blago zakrivljeni zaslon na S23 Ultri mi je bio draži od novog ravnog. Znam da se mnogi neće složiti sa mnom, a uostalom i kolega Krešo je veliki ljubitelj ravnih zaslona i smatra ih objektivno neusporedivo praktičnijim.

 

Svejedno, unatoč mom negodovanju i ravnim zaslonima moram priznati da ima jedna stvar koja me priličito zaintrigirala, a to je novi Corningov Gorilla Glass Armor, nasljednik trenutnog Victusa s kojim osobno nisam nikako zadovoljan. To starije staklo na S23 Ultri mi se baš fino izgrebalo za vrijeme ne tako dugog korištenja. Bolje mi izgledaju mnogi stariji telefoni koje imam u arsenalu i koje sam kudikamo više koristio. No nije samo na S23 Ultri taj Victus problem već i na Foldovima koje sam duže koristio, tako da se iskreno veselim novom “Armoru” koje bi po pričama treblo biti 4x otpornije na grebanje i s otprilike 4x manje refleksija. Dodajte tome i nešto veću svjetlinu zaslona, te bi vidljivost na suncu bi trebala biti baš osjetno bolja. Nažalost, nisam smio iznijeti S24 Ultru na svjetlo dana pa ovo ne mogu ovo potvrditi.

 

Prava revolucija se skriva u samom softveru i novom OneUI-u 6.1 sučelju temeljenom na Androidu 14, koji donosi baš dosta novosti vezanih uz AI. Prve u nizu su opcije s prevoditeljem, koji je ukratko Google Translate na steroidima jer radi isti posao, samo brže i u “realnom vremenu”. Demonstrirao sam u videu kako to funkcionira, ali ukratko, možete pričati na engleskom, sugovornik na korejskom, a telefon će poslužiti kao medij za prevođenje gdje na jednoj strani zaslona imate ono što ste rekli na jednom jeziku, a na drugom ono što se prevelo na korejski recimo. Naravno, u ovom trenutku nije podržan hrvatski jezik i ne zna se kad će biti, ali sigurno da će i ova funkcija mnogima poslužiti na putovanjima, ako se koliko toliko služe engleskim.

 

Ono što je s druge strane je ista ta opcija za vrijeme telefonskog poziva gdje možete nazvati recimo talijanski restoran i rezervirati stol. Vi pričate na engleskom, prevoditelj će pričekati dok ne završite rečenicu i sve ponoviti osobi s druge strane linije na talijanskom. Odgovor na talijanskom će opet isto tako prevesti vama natrag na engleski i ovo je nešto najbliže univerzalnom prevoditelju iz Zvjezdanih staza. Pretpostavljam da će ubrzo i svi ostali proizvođači slinu značajku implementirati u svoje uređaje jer mi se čini kao super zgodna opcija pošto smo do sad s ljudima drugog govornog područja, pritom nepoznajući zajednički razumljiv jezik, najčešće pričali pismenim putem, a ta vremena se mijenjaju.

Dok ne dođe podrška za hrvatski, šanse su da će se na našim prostorima više iskoristiti opcije vezane uz fotografije i video, koje su implementirane u galeriju fotografija koja dolazi predinstalarana na Samsungovim modelima. Još od OneUI 5 sučelja, vjerujem da je taj broj bio prekretnica, no možda se varam, a u trenutku pisanja to mi i nije lako provjeriti jer SAD ima lošiji internet čak I od BiH. Samsung je unutar galerije uveo opcije da jednim klikom možete izbrisati osobe iz fotografija, sjene ili refleksije koje vam smetaju. Sada ćete moći osobe unutar fotografija pomicati gdje god želite. Naravno da ova tehnologija ima svoja ograničenja, ali čak i na nekim primjerima u zahtjevnijim situacijama ovo je radilo vrlo dobro!

 

Samo hipotetska situacija, fotkate se pokraj jahte i onda se u galeriji s dva klika na AI gumbić prebacite na jahtu. Zgodno za društvene mreže definitivno. Osobno jedva čekam objaviti atraktivnu fotku kako zakucavam košarkašku loptu, to mi je uvijek bila skrivena želja.

Iduća stavka mi je osobno još impresivnija, a ta je što AI može generirati i frameove koji nedostaju u videu kako bi kreirao Slow Motion od bilo kojeg videa kojeg imate spremljeno na vašem smartfonu. Doslovno samo duže zadržite prstom na videu i on automatski kreira sličice koje nedostaju. Tako dobivate usporeni video! Kako ovo radi dobro, ostao sam baš iznenađen jer čak niti profesionalni Adobe alati na stolnom računalu ne rade to na tako visokom nivou. Jedva čekam to detaljnije isprobati u raznim zahtjevnim situacijama da vidim do kojeg limita mogu ići!

Ove stavke su mi osobno bile najzanimljivije iz softvera, iako ih ima još I na drugim poljima. No ostavit ćemo te neke detalje i za recenziju. Svakako moramo spomenuti i ona dva “obična” modela, “basic” kako ih neki zovu i nakon dugo vremena imamo ponovno ravne bočne linije na Samsungovim top modelima.

Nećemo ovoga puta povlačiti usporedbe s nekim drugim brandovima, ali ćemo reći da su izrađeni vrlo kvalitetno. Štoviše, čak su mi se u ruci u ovo kratko vremena dopali više nego Ultra, ali ostavit ću konačne dojmove za samu recenziju. Tipke na boku su nešto veće nego na S23 seriji općenito i nešto drukčiji je “klik”. Ne bih nužno rekao da je bolji, već samo da je drukčiji.

Povećani su i kapaciteti baterija na ta dva osnovna modela pa je tako manji S24 dobio još 100 mAh i sad raspolaže s 4000, a što je za tako jedan manji uređaj pristojno. Veći Plus je dobio 200 mAh pa je on sad na 4900, a što je samo 100 mAh manje od Ultre kojoj kapacitet nisu dirali. S obzirom da mi je i S23 Ultra stvarno bila dobra s autonomijom, vjerujem da će i nova biti, ali to ćemo još vidjeti. Ono što bih volio je da se punjenje nešto ubrzalo, no to nažalost nije slučaj sudeći po informacijama s kojima trenutno raspolažem.

Jedna stvar koja je možda malo nezapaženo prošla je nova ultraširokokutna kamera na S24 Ultri, koliko sam shvatio ostatak serije ju nije dobio. Ukratko, trebala bi biti dosta sposobnija u noćnim uvjetima, a samim tim vjerojatno i u dnevnim, a to je jako dobro zbog snimanja videa jer se zbog stabilizacije uvijek izgubi na širini kadra. Jedva čekam to sve isprobati!

 

Imam osjećaj da je nova S24 Ultra, pa i ostatak S24 serije, puno više nego što sam uspio vidjeti u ovo kratko vremena. Kao da skriva sve ono što može i poziva me otkriti one sitnice o kojima nitko ne priča.

U svakom slučaju Samsung je predstavio respektabilne nasljednike lanjske serije s vrlo zanimljivim funkcijama vezanim uz umjetnu inteligenciju.

Došli smo do trenutka da laik s nikakvim poznavanjem u obradi fotografija može u dva klika dobiti bolji rezultat nego prosječan poznavatelj Photoshopa, a da ćete s poznavanjem samo jednog svjetskog jezika uskoro moći komunicirati s više-manje bilo kojom osobom na planeti. Era umjetne inteligencije je tek započela i veseli me vidjeti što će tek donijeti u narednim godinama!