Biznis

Samsung više nije broj 1. po prodaji pametnih telefona. Apple je u 2023. zauzeo prvo mjesto

Dogodilo se i to. Samsung više nije broj jedan po isporukama pametnih telefona na godišnjoj razini. Name, u 2023. godini, ukupni globalni pad prodaje iznosio je 3,2%, no među pet najvećih samo rijetki su zabilježili rast, javlja IDC.

Tako je lani Appleov udio na tržištu iznosio 20,1%, što predstavlja priličan napredak u odnosu na 18,8%, koliko je držao prošle godine. Time je s prvog mjesta istisnuo Samsung, koji je prošle godine držao 21,7% tržišta, da bi mu ove pao na 19,4%. Rezultat je ovo Appleovog rasta isporuka od 3,7% i Samsungovog pada od čak 13,6%, nabodi se u IDC-ovom izvještaju.

Treći je bio i ostao Xiaomi, s 12,5% tržišnog udjela i 4,7-postotnim padom isporuka.

Ime koje se u zadnje vrijeme sve češće pojavljuje na top 5 ljestvici je kineski Transsion, pod čijom kapom se prodaju Tecno i Infinix brandovi, mahom na azijskom tržištu. Ova kompanija zabilježila je godišnji rast prodaje od nevjerojatnih 68,6% i tako uspjela postići tržišni udio od 8,6% čime je prestigla Vivo, koji je zadržao otprilike isti udio kao prošle godine, tj. 7,4%, ali s 5,6-postotnim rastom prodaje.

Povezano: iPhone se prodaje bolje od Androida. Koji su razlozi za to i koliko je realno da će preuzeti vodstvo? [Analiza]

Ostale kompanije zajedno bilježe 3,5% rast prodaje i zauzimaju 30,5% tržišnog udjela.

Treba reći da je Samsung na drugom mjestu po prodaji na godišnjoj razini zadnji put bio 2010. godine, nakon čega je izbio na tron i toj se poziciju održao 12 godina. Kako će se situacija dalje razvijati, teško je reći, budući da su fluktuacije na tržištu česte i nepredvidive.