Top teme

Koliko brzo punjenje vam je potrebno i kako ga ispravno koristiti?

Mnogi proizvođači pametnih telefona zadnjih se godina natječu tko će proizvesti brži punjač i koju će snagu na njemu deklarirati. Ovo se pokazalo kao jedan od ključnih faktora kad je marketing u pitanju, jer zašto ne kupiti uređaj koji se puni brže? Danas čak i mobiteli iz srednjeg cjenovnog razreda nude iznimno brze punjače, primjerice 120W, koji bateriju kapaciteta 5000 mAh napune za samo 20-ak minuta.

Brzo punjenje smanjuje vijek trajanja baterije

S druge strane, imamo proizvođače poput Applea i Samsunga, koji uporno odbijaju pratiti ovaj trend, pa svoje uređaje opremaju podrškom za punjenje koje se u usporedbi s ovim drugih proizvođača niti ne može nazvati brzim. No je li to zaista tako loše?

Vjerojatno vam je poznato pravilo o brzini, odnosno snazi punjenja. Što veća snaga, to kraći životni vijek baterije. Ovo ne mora uvijek nužno biti slučaj, i to zbog sporog, ali ipak vidljivog napretka u razvoju baterija samih. Važnu ulogu igra i softver, koji kontrolira njihovo punjenje, no zakoni fizike su neumoljivi i proći će još neko vrijeme da se ove dvije krivulje usklade.

Povezano: 10 načina kako produljiti životni vijek baterije mobitela

Zbog svega navedenog, kupci su često u nedoumici koju vrstu punjenja odabrati, sporo ili brzo, a i kad se odluče, često nailaze na probleme različitih standarda. Tako, primjerice, Xiaomijevim punjačem od 120W ne možete istom brzinom napuniti bilo koji Samsung. Dakle, nije stvar samo u snazi, već i u protokolu. U ovom slučaju Samsungov protokol ne dozvoljava brže punjenje od npr. 25W, ali se može dogoditi da uređaju u tom slučaju ipak naštetite, pogotovo za vrijeme ljetnih vrućina.

Nedostatak standardizacije uzrokuje kaos

Na tržištu trenutno vlada priličan kaos kad je standardizacija protokola punjenja u pitanju i da biste bili sigurni da će se vaš uređaj puniti ispravno ili željenom brzinom, morate koristiti originalne punjače, koji su često višestruko skuplji od zamjenskih. Stvari se dodatno kompliciraju ako nehotice pomiješate kablove. Sam adapter može podržavati recimo 90W, ali ako toliku snagu ne podržava kabel, uređaj se neće puniti željenom brzinom, a vjerojatnost nastanka štete se drastično povećava.

Povezano: Zašto se Android mobitel usporio? Ovo je 6 grešaka koje najčešće činite

Ukoliko kupujete uređaj s vrlo brzim punjenjem (60W i više), savjetujemo da koristite priloženi originalni punjač. Proizvođači koji nude ovako velike brzine punjenja u pravilu u kutiji prilažu i njega. Ukoliko ga nema, pobrinite se da pronađete originalni. Naravno, možete koristiti i zamjenske, odnosno kablove i punjače neovisnih proizvođača, ali bi u tom slučaju trebalo proučiti specifikacije, tj. vidjeti poklapaju li se.

Povezano: Kad je vrijeme za nabavku novog Android mobitela? Pet razloga koji otkrivaju da je vaš uređaj zastario

Naime, nije problem ako slabijim punjačem punite uređaj koji podržava brže punjenje, osim ako kabel nije oštećen. Stvari se kompliciraju ako učinite obrnuto, jer zbog kaosa koji trenutno vlada u standardizaciji, nikad ne možete biti sigurni hoće li jači punjač napraviti štetu uređaju koji ne podržava toliku snagu. Istina, softver je taj koji regulira ulaznu snagu punjenja, no želite li se u ovom slučaju zaista osloniti na softver koji svakih mjesec dana mora dobivati sigurnosne nadogradnje kako bi bio upotrebljiv?

Kako izbjeći probleme s brzim punjenjem?

U slučaju da se ipak odlučite na superbrzo punjenje (90W i više), naš je savjet da takve punjače koristite u situacijama kad vam je ekspresno punjenje zaista i potrebno. U drugim scenarijima, npr. kad ste kod kuće ili po noći, pokušajte koristiti slabije punjače, kako bi produljili životni vijek baterije. Iako proizvođači često reklamiraju da njihovo brzo punjenje neće naškoditi bateriji niti nakon 600 ili 900 ciklusa, to ne mora nužno biti tako. Zapravo radi se o lutriji.

Povezano: Zašto se mobitel pregrijava? Ovo je šest najčešćih razloga

Jedna od dobrih ideja je paralelno koristiti i bežični punjač. Takvi punjači su u pravilu manje snage, a neki čak imaju i ugrađene ventilatore kako bi se uređaj za vrijeme punjenja hladio. Ovdje isto vrijedi zlatno pravilo da koristite originalni, a ne neki jeftini bežični punjač. S obzirom da bežično punjenje za rad koristi elektromagnetsku indukciju, jeftini punjači možda nisu konstruirani da bi ispravno radili s vašim uređajem. Postoje čak i slučajevi kada univerzalni bežični punjač uopće ne puni neke uređaje.

Povezano: Jesu li izmjenjive baterije u mobitelima dobra ideja u današnje vrijeme?

Brzo punjenje je u svakom slučaju dobra ideja, pogotovo u usporedbi s vremenom kad mobitele daleko manjeg kapaciteta punili satima. Ipak, s obzirom da neki proizvođači već nude sulude brzine punjenja, npr. 240W, a u najavi su veće, moramo se zapitati jesu li malo pretjerali. Lako je zaključiti da je u tijeku utrka proizvođača u povećavanju brzine punjenja, no nismo sigurni hoće li u njoj netko izletjeti iz staze i polomiti nogu.

Ako kupujete mobitel kojeg namjeravate koristiti više od dvije godine, naš je savjet da u tom slučaju izbjegavate modele s punjačima jačim od 60W, jer jednom mora doći do pada kapaciteta baterije. Unutar jamstvenog roka to ne bi trebao biti problem, a nakon toga najveću ulogu igra faktor sreće.

Povezano: Pet stvari na koje ne biste trebali previše obraćati pažnju pri kupovini novog mobitela