Top teme

Zašto se mobitel pregrijava? Ovo je šest najčešćih razloga

Vjerojatno ste primijetili da se vaš mobitel nekad zagrije više nego što je to uobičajeno, posebice za vrijeme ljetnih vrućina. Iako godišnje doba nije nužno glavni razlog za zagrijavanje mobitela, velike vrućine svakako mogu loše utjecati općenito na njegov loš rad, a u kombinaciji s nekim od drugih razloga, može doći i do  pregrijavanja.

Povezana tema: Zašto se Android mobitel usporio? Ovo je 6 grešaka koje najčešće činite

Pregrijavanje elektroničkih uređaja je ozbiljan problem sam po sebi. Osim što usporava rad uređaja, postoji mogućnost i da uzrokuje veće kvarove pa čak i potpuni prestanak rada.

U ovom tekstu donosimo moguće razloge zašto se vaš mobitel zagrijava više nego inače te kako spriječiti pregrijavanje.

Međutim, prije svega navedimo tri razloga zbog kojih se mobiteli zagrijavaju, ali se ne bi trebali pregrijavati:

  • Svjetlina zaslona na 100%
  • Igranje zahtjevnih igara
  • Aktivan pozadinski proces neke od aplikacija

Dakle, navedene tri stavke svakako utječu na zagrijavanje uređaja, ali same po sebi ne bi trebale imati presudan utjecaj na pregrijavanje, osim eventualno u ekstremnim uvjetima s visokom temperaturom okoline. Noviji uređaji dolaze s tehnologijom koja će u slučaju navedenih stavki sama prilagoditi rad uređaja kako ne bi došlo do pregrijavanja.

Ono na što svakako trebate obratiti pozornost kad je pregrijavanje u pitanju, slijedi u nastavku. Isto tako treba istaknuti da samo jedna od sljedećih stavki ne mora nužno sama uzrokovati pregrijavanje, ali u kombinaciji s nekom drugom, itekako može.

Loša, (bugovita) aplikacija

Ovo je čest slučaj kod Android mobitela. Neke aplikacije su loše izrađene ili nisu dovoljno optimizirane za vaš uređaj. U slučaju da sumnjate u neku od aplikacija, provjerite postoji li njezina novija verzija, odnosno nudi li Play trgovina nadogradnju. Ako ne, bilo bi mudro deinstalirati ju. Da biste bili potpuno sigurni da neka od aplikacija uzrokuje pregrijavanje, najbolje je ići „sistemom eliminacije“. Deinstalirajte ju, i neko vrijeme koristite uređaj bez nje. Ukoliko više ne dolazi do pregrijavanja, upravo ste saznali što ga je uzrokovalo. U suprotnom, znači da ta sumnjiva aplikacija ipak ne predstavlja problem, te bi eventualno trebalo sumnju prebaciti na neku drugu ili krenuti na sljedeći korak.

Previše otvorenih aplikacija

Iako noviji smartfoni dolaze s pozamašnom količinom RAM-a, to ne znači da je on neograničen. Mnogi korisnici ostave aplikacije aktivnima čak i u slučaju da ih neće koristiti sljedećih nekoliko dana. Kod novijih uređaja, ovo samo po sebi nije problem, jer memory managment sam isključuje aplikacije koje se ne koriste. Međutim, na starijim modelima, ovo ne mora nužno biti slučaj. Aplikacije, čak i ako su neaktivne, koriste pozadinske procese, koji opet u kombinaciji s nekom drugom radnjom mogu uzrokovati pregrijavanje. Zato bi bilo mudro povremeno baciti oko na otvorene aplikacije i njihovu količinu, te ih po potrebi isključiti.

Povezana tema: 10 načina kako produljiti životni vijek baterije mobitela

Ovdje također treba dodati jednu vrlo čestu grešku koju korisnici nesvjesno čine, a to je broj otvorenih kartica (tabova) ili prozora u internet pregledniku, posebice ako koristite Chrome. Ako kliknete na prikaz otvorenih tabova ili prozora u Chromeu, i vidite da ih imate više od 20 ili 30 otvorenih, nemojte se čuditi što se vaš uređaj zagrijao više nego inače.

Snimanje videa u visokim rezolucijama

Danas i mobiteli iz srednjeg cjenovnog razreda omogućuju snimanje 4K videa, a oni skuplji čak i 8K. Kad snimate video u tako visokim rezolucijama, uređaj proizvodi veliku količinu podataka i procesor mu radi maksimalnim kapacitetom. Neki modeli imaju ograničenje snimanja 4K videa na 10 minuta upravo zbog pregrijavanja. Noviji to zbog jačih procesora podnose bolje, ali to ne sprječava njihovo zagrijavanje. U slučaju da želite smamiti dulji 4K ili 8K video, svakako može doći do pregrijavanja uređaja, posebice ako je još jedan od ovdje navedenih uvjeta ispunjen. Video za pregled na mobitelu snimajte najviše u 1080p rezoluciji, jer veće od nje jednostavno nemaju smisla. Isto vrijedi i za prikaz tog videa na većini monitora računala. 4K video ima smisla jedino ako će biti reproduciran na 4K monitoru, no ni tada ne mora nužno biti kvalitetniji od 1080p videa, što pak ovisi o ISP-u, odnosno dijelu procesora mobitela zaduženog za obradu multimedije.

Oštećen punjač i/ili kabel

Neki proizvođači su se stvarno potrudili prodati nam priču o ekologiji pa su punjače izbacili iz svojih prodajnih pakiranja, sugerirajući pritom da koristimo postojeće, jer se navodno kvare sporije od samih uređaja. Oko ove teze bismo sada mogli diskutirati satima, no ključno je da loši adapteri i kablovi mogu uzrokovati pregrijavanje mobitela dok ih pomoću njih punite. Štoviše, napuknuti kabel, koji je bio upotrebljavan nekoliko godina, može biti posebno štetan za vaš uređaj.

Povezana tema: Kad je vrijeme za nabavku novog Android mobitela? Pet razloga koji otkrivaju da je vaš uređaj zastario

Treba napomenuti da je zagrijavanje mobitela prilikom punjenja i najnovijim punjačem uobičajena stvar. Dakle, kupite novi punjač samo u slučaju da sumnjate na njegovo oštećenje. Probajte uređaj prije toga napuniti drugim punjačem kako biste usporedili stupanj zagrijavanja. Osim što to možete primijetiti i samim dodirom, preciznije podatke o zagrijavanju će vam dati neka od aplikacija koje mjere temperaturu svih dijelova uređaja.

Malware

Ovo je jedan od najčešćih razloga za usporavanje Android uređaja, o čemu smo već pisali, a često iz za prigrijavanje zbog količine pozadinskih procesa koje obavlja. Postoji mnogo aplikacija za čišćenje malwarea, no treba reći da su i one ponekad same po sebi malware. Naime, čest je slučaj da korisnik klikne na oglas koji nudi čišćenje uređaja od zlokobnog softvera, ali se na kraju ispostavi da takve aplikacije naprave veću štetu od koristi. U slučaju da smatrate da je vaš uređaj zaražen malwareom, aplikacije za čišćenje sami potražite u Play trgovini i odaberite one s najvišim brojem preuzimanja i najvišom ocjenom. To je jedini način da se malwarea eventualno riješite na jednostavan način. Ukoliko ne uspijete, odnosno ako se uređaj i dalje pregrijava zbog štetnog softvera, možda će biti potrebno i vraćanje na tvorničke postavke.

Pretijesna zaštitna maskica

U ovom slučaju nema puno mudrosti. Čim primijetite da se vaš uređaj grije više nego inače, skinite maskicu dok ga punite. Ovo bi inače bilo dobro činiti i kad nemare problema s pregrijavanjem, jer na taj način produžujete životni vijek baterije i cijelog uređaja, posebice ako koristite deblje maskice za zaštitu od padova.

Dodatni zavjeti za izbjegavanje pregrijavanja

Ne ostavljajte mobitel pod izravnim udarom sunca, posebice ljeti. Primjerice, na stolu kafića ili na ručniku na plaži.

Ne punite mobitel tako da ga držite na uključenom laptopu jer ga i on dodatno zagrijava

Brze punjače (60W i jače) koristite za situacije kad vam je brzo punjenje zaista potrebno. Ako mobitel punite po noći, punite ga slabijim ako ga imate

Advertisement