Apple

iPhone 16 Pro glasine: Nova hardverska tipka za okidanje imat će višestruke funkcije

Nedugo nakon predstavljanja iPhone 15 serije, krenule su špekulacije o sljedećoj generaciji. Jedna od sada najčešće spominjanih  glasina o iPhone 16 Pro modelima tiče se dodatne hardverske tipke, u Appleu interno nazvane „Capture button“. U slobodnom prijevodu, radi se o tipki za okidanje fotografija smještenoj na desnom boku, no ona trebala, biti puno više od toga.

Najnovije  procurjele informacije sugeriraju da će ova tipka zapravo imati višestruku ulogu, a bit će mehanička, dakle ne kapacitivna kao što su ranije glasine sugerirale.

Ova promjena joj omogućuje različite načine pritiskanja, primjerice samo do pola za fokusiranje, a ako ju stisnete do kraja, nastupit će okidanje fotografije ili početak snimanja videa.

Nadalje, sama tipka bi ipak trebala zadržati određene kapacitivne karakteristike, budući da će navodno podržavati i zumiranje. Mnogi proizvođači danas zumiranje omogućuju unutar zaslona ili na tipki za podešavanje glasnoće. Na primjer, gestom u jednu stranu smanjujete kut snimanja, a suprotnom povećavate.

Ova značajka Appleove nove tipke omogućila bi skoro sve radnje potrebne za u najvećem broju slučajeva fotografiranja i snimanja, bez potrebe za premještanjem prsta, što će nakon kratke vježbe zasigurno biti praktičnije.

Ipak, s obzirom da se radi o prilično ranom stadiju razvoja iPhone 16 Pro modela, moguće je da će do službenog predstavljanja doći do promjena.

Izvor